Kaupungin ja taloyhtiön kiista sai odottamattoman käänteen: Espoo pystytti katuvalon keskelle jalkakäytävää

Julkaistu:

Tapiolassa uusi katuvalaisin on keskellä jalkakäytävää, koska kaupungin mukaan asvaltoinnissa tehtiin virhe.


Tapiolan Harjuviidassa on tällä viikolla uusittu katuvalaisimia ja jalkakäytävän asvaltointia. Kaikkia valaisimia ei ole kuitenkaan asennettu samoihin kohtiin, missä aiemmat valaisimet ovat sijainneet. Esimerkiksi yksi katuvalaisimista on päätetty asentaa keskelle jalkakäytävää.

Nykyisellä sijainnillaan katuvalaisin on este esimerkiksi jalkakäytävää pitkin rollaattorilla, pyörätuolilla tai rattaiden kanssa kulkeville.

Espoon kaupungilta katuvalaisimen sijaintia perustellaan sillä, että kaikki uudet katuvalaisimet päätettiin asentaa yleisille katualueille. Aiemmin osa valaisimista on ollut viereisen taloyhtiön tontin puolella, mutta Espoon kaupungin katupäällikön Esa Rauhalan mukaan taloyhtiö ei enää antanut lupaa asentaa uusia katuvalaisimia sen tontille.

”Sieltä tuli yllättäen kielto, ettei katuvalaisimia saa tontille asentaa. Tarkoituksena oli, että pylväs on katualueen reunassa tontin rajalla.”

Tontin raja kulkee aivan pylvään vierestä, vaikka katuvalaisin näyttää olevan nyt keskellä jalkakäytävää. Rauhalan mukaan se on juuri sillä paikalla, johon se on suunniteltu tulevan.

Sen sijaan jalkakäytävän leveydessä on Rauhalan mukaan tapahtunut virhe. Asvalttia on ilmeisesti ajettu pylvään kohdalla parikymmentä senttimetriä tontin puolelle.

”Jostain syystä asvalttia on ajettu koko matka samalla leveydellä, vaikka näin ei ole pitänyt tehdä. On harmi, että näin on käynyt. Eihän tuo hyvä ratkaisu ole. Mietimme, että mitä tälle teemme.”

Perusparannustyöt ovat vielä kesken Harjuviidassa, mutta Rauhalan mukaan näyttää siltä, ettei katuvalaisimen paikkaa ole kuitenkaan mahdollista vaihtaa.

Tontin omistaa Harjuviita 1 osoitteessa oleva taloyhtiö. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Aleksi Volasen mukaan kaupungin esittämä väite siitä, että taloyhtiö olisi kieltänyt katuvalaisimien asentamista tontilleen, ei pidä paikkaansa. Volasen mukaan taloyhtiö oli ehdottanut kaupungille vuokrasopimusta, jotta valaisimet voidaan asentaa taloyhtiön tontille. Tähän kaupunki ei kuitenkaan lähtenyt.

Volasen mukaan vuokraehdotuksen taustalla on se, että jo aiemmin kaupunki on halunnut sijoittaa tontin puolelle muuta yhdyskuntatekniikkaa, kuten sähkökaappeja.

”Vastasimme, että toivomme valaisimien olevan ensisijaisesti katualueella kuten on muualla. Ehdotimme kaupungille myös vuokrasopimusta tai sitä, että valaisimet olisivat toisella puolella katua, koska jalkakäytävä on kapea.”

Edellisistä valaisimista taloyhtiö ei ole perinyt vuokraa.