Annabel Karlsson, 10, ei leiki keppihevosilla vaan harrastaa niitä ”realistisesti” – ”Tärkeintä on luottamus hevoseen ja itseensä”

Julkaistu:

Ennen harjoituksia keppihevoset harjataan ja niiden kaviot putsataan. ”Olen tällainen realistinen harrastaja. En leiki keppihevosilla vaan harrastan niitä.”


Juuri ennen estettä Pyry pysähtyy. Se ei suostu hyppäämään. Annabel Karlsson oli etukäteen varoittanut, että näin saattaisi käydä.

”Pyry on aika kuuma. Se saattaa vähän pukitella. Esteillä se joskus innostuu ja saattaa jopa lähteä käsistä”, Karlsson selittää.

Jukuripäinen Pyry on Karlssonin poni, tarkemmin sanottuna yksi Karlssonin keppihevosista. 10-vuotias Karlsson on innokas keppariharrastaja. Hänen huoneensa nurkassa nököttää siistissä rivissä viisi keppihevosta: Pyry, Moonlight, Tetris, Ruffe ja Diabolo.

”Olen aina leikkinyt keppareilla. Harrastus tästä tuli pari, kolme vuotta sitten”, Karlsson kertoo.

Varusteiden, kuten loimien, suitsien ja riimujen askarteleminen on iso osa keppariharrastusta. Karlsson aikoo myös tehdä itse keppihevosia. Hänellä on jo suunnitelma siitä, miten hän solmisi itse tehtyjen keppihevosten harjat.


Totuudenmukaisuus on Karlssonille keppariharrastuksessa tärkeää. Hevoset esimerkiksi harjataan ja niiden kaviot putsataan ennen harjoituksia.

”Monet ei harjaa keppihevosen keppiä. Mulle se on vähän sellainen pakkomielle. Näen tämän oikeana hevosena ja keppi on sen loppuruumis, joka sekin pitää harjata”, Karlsson selittää.

”Olen tällainen realistinen harrastaja. En leiki keppihevosilla vaan harrastan niitä.”

Se on helppo uskoa. Ennen kuin Pyry ja Karlsson pääsevät hyppäämään kerrostalon pihalle pystytettyjä esteitä, tehdään pitkä ja huolellinen lämmittely. Karlsson ohjeistaa hevosta suitsista ja suutaan naksuttelemalla.

Tällä kertaa kyseessä näytösluonteinen ja tavallista lyhyempi harjoitus, kun mediaakin on paikalla. Normaalisti treeni voi kestää puolitoistakin tuntia.

”Kepparoinnissa on tullut hyvä kunto. Pääsin koulussakin mukaan juoksukisoihin”, Karlsson kertoo.


Karlsson harjoittelee usein täällä, oman kotitalonsa pihalla. Hän on tehnyt itse esteet, jotka hän ottaa mukaansa pihalle. Myös läheisen koulun piha sopii hyvin treenipaikaksi.

”Rauhalliset paikat ovat hyviä. Sellaiset, missä mikään ei pelästytä hevosta. Ruoho tai hiekka on alustana hyvä. Metsässä voi sitten taas tehdä maastolenkkejä hevosen kanssa”, Karlsson opastaa.

Kevät ja kesä ovat keppariharrastajille kaikkein parasta aikaa, Karlsson sanoo.

”Kesällä, jos on tosi kuuma treenin jälkeen, voi mennä uimaan hevosen kanssa. Kevät on myös kiva, kun silloin pääsee liikkumaan paljon ulkona.”

Keppareiden kanssa uimisessa pitää olla varovainen: hevosen yläosa ei saa kastua, sillä sitä on vaikea saada kuivaksi. Sama vaara pätee, jos aikoo ratsastaa sateella. Karlsson on askarrellut pikkuveljensä vanhasta talvitakista hevosille sadevarusteita.

”Ratsastan itse kesät, talvet. Toki pitää olla varovainen ja ottaa sää huomioon”, Karlsson sanoo.


Kisat kuuluvat oleellisena osana Karlssonin keppihevosharrastukseen. Niitä varten pitää harjoitella ja opetella uutta. Karlsson on harrastanut aiemmin ratsastusta, ja hän hyödyntää ratsastustunneilla oppimaansa myös keppihevosharrastuksessa. Karlsson esimerkiksi suunnitellee kaikki keppareiden kanssa tekemänsä kouluratsastusohjelmat itse.

”Tämä on tosi monipuolista. Kepparointi ei ole koko ajan sama. Jalkapallossa pelataan joukkueittain ja pitää toimia siinä joukkueen mukana. Keppihevosissa kouluohjelmassa saa itse päättää kaikesta. Tärkeintä on luottamus hevoseen ja itseensä”, Karlsson pohtii.

Hän järjestää kavereidensa kanssa este- ja kouluratsastuskisoja. Se, joka ei osallistu kisoihin, toimii tuomarina. Tai jos kaikki haluavat kisata, on joku vanhemmista tuomari. Vaikka Karlssonin hevoset ovat saattaneet joskus harjoituksissa temppuilla, kisoissa ne ovat aina käyttäytyneet asiallisesti.


Myös yhteisöllisyys on harrastuksessa tärkeää. Kavereiden kanssa jaetaan vinkkejä ja keskustellaan hevosista. Aina välillä keppareita lainaillaan ja käydään hoitamassa toisten luona.

”Jos joku hevonen on toisella lainassa, niin sen kuulumisia päivitetään meidän Whatsapp-ryhmään”, Karlsson kertoo.

Pyryn ja Karlssonin iltapäivän harjoitus on päättynyt. Illalla Karlssonilla on vielä kepparikerhon kauden päättäjäiset. Niihin kuuluu oleellisesti myös kisat. Näihin kisoihin omapäisellä Pyryllä ei ole asiaa. Sen sijaan illalla mukaan lähtee tottelevaisempi Ruffe.

”En suosittele kisoja Pyryn kanssa, koska se tekee, mitä lystää. En ole sen kanssa mennyt koulukisoihin”, Karlsson selittää samalla, kun hän ryhtyy valmistelemaan Ruffea illan kisoihin.

Pyry palaa takaisin talliin, omalle paikalleen odottamaan seuraavia harjoituksia.