Espoolainen Leila oli käyttänyt luottokorttiaan yli vuoden, kunnes tajusi miksi se vaikuttaa ”jotenkin hassulta” – Danske Bank: ”Ei pitäisi olla mahdollista”

Julkaistu:

Leila Rantala-Kivimäellä ehti olla kortti yli vuoden ennen kuin huomasi, että kortista puuttuu hänen sukunimensä.


HS Espoo kertoi viime viikolla ilman kirjekuorta saapuneesta pankkikortista. Espoolainen Leila Rantala-Kivimäki luki jutun ja innostui sen myötä tutkailemaan omaa Danske Bankin luottokorttiaan. Yllätyksekseen hän huomasi, että kortissa lukee vain hänen etunimensä. Sukunimeä ei löydy kortista mistään.

”Käytän luottokorttia todella harvoin enkä ollut kiinnittänyt tähän huomiota aikaisemmin. Olin miettinyt, että kortissa on jotain hassua, mutten ollut ajatellut asiaa sen tarkemmin. Nyt tajusin, että kortissahan lukee vain etunimi”, Rantala-Kivimäki kertoo.


Se, että kortissa on vain etunimi, saattaa johtua pitkästä sukunimestä, sanoo Danske Bankin tuotejohtaja Marjut Mustonen.

”Lähtökohtaisesti tämän ei pitäisi olla mahdollista. Tarkistin vielä asian, ja ilmeisesti tilanne on ollut se, että jos on ollut pitkä sukunimi, se on saattanut jäädä kortista pois. Tähän on tulossa korjaus”, Mustonen kertoo.

Pankki- ja luottokortissa lukee yleensä kortin haltijan etu- ja sukunimi. Joskus kortissa saattaa lukea myös toinen ja kolmas nimi. Tämä riippuu vähän nimien pituudesta.

Yksi syy siihen, ettei Rantala-Kivimäki ole huomannut sukunimen puuttumista, voi olla se, ettei henkilöllisyyttä tarvitse juuri koskaan todistaa korttiostosten yhteydessä. Henkilöpapereiden sijaan ostokset varmistetaan lähes poikkeuksetta pin-koodilla. Tällöin kukaan ei kiinnitä huomiota siihen, mikä nimi kortissa on.

”Sen, että kortista puuttuu sukunimi, ei pitäisi vaikuttaa kortin käyttöön mitenkään”, Mustonen sanoo.

Jos Rantala-Kivimäeltä olisi kuitenkin esimerkiksi ulkomailla kysytty henkilöpapereita, olisi hänen ollut vaikea todistaa korttia omakseen.

”Joku voisi myös luulla korttia feikkikortiksi”, Rantala-Kivimäki pohtii.

Huomattuaan sukunimen puuttumisen Rantala-Kivimäki kävi samantien tilaamassa uuden kortin. Näin kannattaa aina toimia, jos huomaa kortissa jotain vikaa tai puutteita, Mustonen neuvoo.

Kortti kannattaa myös tarkistaa, ennen kuin sen ottaa käyttöön.

”Omaa tyhmyyttänihän tässä myös on, kun en ole huomannut katsoa tätä nimiasiaa aikaisemmin. Oletan, että tietyt perusasiat tulevat automaattisesti. Eihän kortin pitäisi lähteä pankista ollenkaan, jos se ei ole asianmukainen”, Rantala-Kivimäki sanoo.