K-kauppias Eki Zaiedman kyllästyi itsepalvelukassoilla rehottavaan vilunkipeliin – ”Kasvottomissa hypermarketeissa ihmiset todennäköisemmin huijaavat”

Julkaistu:

Itsepalvelukassoista ovat innostuneet energiajuomia ostavat alle 15-vuotiaat nuoret, koska papereita ei kysytä. Espoolainen K-kauppias suunnittelee uuteen kauppaansa portteja.


Tällä viikolla Kauklahden K-marketissa tapahtui jotain hyvin poikkeuksellista: itsepalvelukassalle saapunutta asiakasta odotti kassalla kuuden euron maksamattomat ostokset edellisen asiakkaan jäljiltä.

Varkaudet itsepalvelukassoilla ovat erittäin harvinaisia, sanoo Kauklahden K-marketin kauppias Eki Zaiedman.

”Näitä tapahtuu tosi, tosi, tosi harvoin.”

Sen sijaan muuta vilunkipeliä itsepalvelukassoilla esiintyy.

Kauklahden K-marketissa ei myydä energiajuomia alle 15-vuotialle. Kyseessä on kaupan oma linjaus, ei siis samanlainen lain sanelema ikäraja kuin esimerkiksi alkoholijuomilla. Jos itsepalvelukassalta ostaa alkoholia, kone käskee kutsumaan myyjän paikalle varmistamaan asiakkaan iän. Energiajuomien kanssa vastaavaa varmistusta ei ole.

”Jossain vaiheessa nuoret tajusivat sen, että itsepalvelukassalla energiajuomat ei herjaa ikärajaa. Tuollainen tieto leviää kulovalkean tavoin. Koulujen alun aikaan on aika paljon sellaista, että rajoja koetellaan”, Zaiedman kertoo.

Kauklahti on vähän kuin pieni kylä, jossa ihmiset tuntevat toisensa. Tämä on helpottanut vilunkiepäilyjen selvittämistä, Zaiedman sanoo.

”Kylällä kaikki tuntevat toisensa. Nämä käydään aina läpi koulujen ja vanhempien kanssa, kun tällaisia tilanteita tulee.”

Zaiedman avaa kesäkuussa isomman K-supermarketin niin ikään Kauklahteen. Siinä missä pienehkössä kyläkaupassa itsepalvelukassoilla ei ole juurikaan ollut tarvetta erilliselle valvonnalle, voi suuremmassa kaupassa tilanne olla toinen.

”Pienessä kaupassa kun moikkaillaan, niin siinä olla vähän kuin tuttuja. Isossa kaupassa ihmismieli ajattelee helpommin, etten tässä vie keneltäkään tietyltä ihmiseltä mitään. Kasvottomassa hypermarketmaailmassa on todennäköisempää, että ihmiset yrittävät huijata”, Zaiedman pohtii.

Kesäkuussa aukeavaan uuteen kauppaan on tulossa portit itsepalvelukassoille. Portteihin kytketty järjestelmä osaa seurata, onko kassalla käyty ja onko kassa-asiointi rekisteröitynyt päättyneeksi, eli maksu hoidettu.

”Isommassa kaupassa henkilökunta ei pysty tarkkailemaan asiakkaita samalla tavalla. Siellä tarvitaan parempaa valvontaa. Jos ollaan pienemmässä kaupassa, henkilökunta näkee kasvoilta jokaisen ihmisen, joka tulee kauppaan”, Zaiedman sanoo.

Kaiken kaikkiaan Zaiedman on ollut itsepalvelukassoihin tyytyväinen. Ne ovat kaupassa hyvä lisä, mutta kokonaan itsepalvelukassoihin Zaiedman ei siirtyisi.

”Ihmiset ovat tottuneet siihen, että on valinnan vapaus. Lentokentälläkin osa tykkää mennä passintarkastusautomaattiin. Se on tätä päivää, että voi valita, minkälaiselle kassalle menee.”