Aivoilta näyttävä jättiläispahka hämmentää Tapiolassa – Puututkija: ”On se erikoinen”

Julkaistu:

Koivuasiantuntijan Risto Hagqvistin mukaan suuren pahkan on täytynyt kasvaa melko nopeasti runkoon verrattuna.


Espoon Tapiolassa on vuosikymmenien ajan kasvanut rauhassa rauduskoivu, jonka ulkomuoto on kiinnittänyt alueella liikkuneiden huomion. Koivunrunkoon on kasvanut isokokoinen, ovaalin mallinen pahka, joka on leveydeltään paljon suurempi kuin itse runko.

Huhtikuussa koiransa kanssa alueella lenkkeilyt Lea Siivola huomasi myös erikoisen pahkan ja julkaisi kuvan ”komeasta pahkasta” paikalliseen Facebook-ryhmään.

Hienona pahkan ulkomuotoa pitää myös koivuihin erikoistunut metsänjalostuksen asiantuntija Risto Hagqvist Luonnonvarakeskuksesta.

”Onpa se [pahka] tosiaan todella komea ottaen huomioon kuinka nuori se puu on – ja on se erikoinen”, toteaa Hagqvist.

Hagqvistin mukaan pahkasta erikoisen tekee juuri se, että se on paljon suurempi kuin runko. Rauduskoivun iäksi hän arvioi vähintään 60–80 vuotta.

”Sen pahkan on täytynyt kasvaa melko nopeasti.”

Pahkan muodostumisessa on kyse puun ulkokuoren alla olevan ohuen solukerroksen eli jälsikerroksen kasvuhäiriöstä. Pahkoja syntyy melko monille puulajeille, mutta Hagqvistin mukaan pahkojen muodostumisesta tiedetään kuitenkin varsin vähän, sillä pahkoja ei ole juuri tutkittu.

”Siitä, mikä häiriön aiheuttaa, ei ole varmuutta. Todennäköisimpinä vaihtoehtoina on pidetty esimerkiksi sientä, virusta tai mutaatiota perimässä.”

Kuvasta päätellen Hagqvist pitää mahdollisena, että Espoossa olevan rauduskoivun pahkassa on useita päällekkäisiä jälsikerroksia, mikä selittäisi pahkan suuren koon runkoon verrattuna.

”Siellä täytyy olla useampi päällekkäinen ja mutkitteleva jälsikerros. Siihen viittaa esimerkiksi pahkan poimuinen ja mutkitteleva ulkomuoto.”

Pahkoja on Hagqvistin mukaan monenlaisia. Puista löytyy esimerkiksi silmupahkoja, joissa on pinnalla teräviä silmuryhmiä.

Suomessa tunnetuimpia ovat koivun pahkat. Yksi syy siihen on se, että koivun pahkasta saa tehtyä näyttävämpiä käsitöitä kuin männystä ja kuusesta. Toisinaan tapahtuu jopa pahkavarkauksia, joista tunnetuin on vuonna 2008 tapahtunut pahkakoivun luvaton kaato Kolin kansallispuistossa.

Puihin voi syntyä epämuodostumia myös muista syistä. Esimerkiksi HS Helsinki kertoi huhtikuussa Vuosaaressa olevasta puusta, joka on puolestaan saanut erikoisen muodon kasvuympäristönsä takia.