Pikkulintu teki pesän Minttu Paanasen pyöränkoriin kerrostalon pihalle – ”Minun puolestani saa olla siinä koko kesän”

Julkaistu: , Päivitetty:Olarissa asuvan Minttu Paanasen polkupyörä on kaapattu parempaan käyttöön, vieläpä keskellä kirkasta päivää ja julkisesti kerrostalon pihalla. Pyörän koriin on ilmestynyt linnun, todennäköisesti mustarastaan, pesä.

Paananen huomasi pesän, kun hän oli lähdössä ystävänsä kanssa lenkille. Kaksikko kiinnitti huomiota lintuun, joka lenteli Paanasen kotitalon pihalla polkupyörien ympärillä. Lintu kuljetti nokassaan risuja pesään, jonka se oli rakentanut Paanasen pyörän koriin.

”Huomattiin, että mitä se lintu tekee, kun se pörrää siinä. Vaikka oltiin ihan vieressä, niin silti se toi sinne risuja. Ei se pelännyt yhtään”, Paananen kertoo.

Paananen ei ole keväällä juurikaan polkupyöräänsä käyttänyt, ja vähäiseksi pyörän käyttö jäänee jatkossakin. Paananen nimittäin haluaa antaa linnulle pesimärauhan.

”Olen antanut linnun laittaa pesää siinä rauhassa. Pyörä on nyt kokonaan linnun omaisuutta. Katselen, kauanko siinä on asukkaita. Saavat olla siinä ihan rauhassa, kunnes pesintä on hoidettu”, Paananen sanoo.

Siinä saattaa vierähtää tovi. Yleensä mustarastaan pesintä kestää noin kuukauden verran. Mikäli mustarastas havaitsee pyörän korin turvalliseksi ja rauhalliseksi, saattaa se pyöräyttää kesän aikana kaksi tai parhaassa tapauksessa kolme poikuetta.

Paanasella ei ole kiire. Hän on saanut käyttöönsä isänsä vanhan polkupyörän, jolla fillarimatkat voi hoitaa sillä aikaa, kun nykyisen pyörän kori on varattu muuhun käyttöön.

Mustarastaan lisäksi myös västäräkki ja toukokuun aikana Suomeen saapuva harmaasieppo tekevät usein pesänsä ihmisasutuksen liepeille.

”Ne ovat lintuja, jotka ovat oppineet pesimään ihmisten läheisyydessä. Ne ovat tottuneita ihmisiin eivätkä heti säikähdä”, kertoo lintujärjestö Bird life Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Pyöränkorien lisäksi linnuille kelpaavat usein myös parvekkeilta löytyvät tyhjät kukkaruukut ja pahvilaatikot.

”Pyöränkorissa on hyvä alusta ja se on pikkuisen suojainen paikka. Myös parveke on linnuille aika turvallinen. Pesärosvot eivät ole vielä oppineet niitä löytämään”, Södersved sanoo.

Paanasesta avonainen pyöränkori vaikuttaa aika uhkarohkealta pesimäpaikalta. Vaikka ihmisistä ei olisikaan linnulle haittaa, voivat toiset linnut tai kissat päästä käsiksi korissa olevaan pesään.

”Kyllä se pyöränkori on vähän keskimääräistä avoimempi ja suojattomampi pesimäpaikka on mustarastaallekin”, Södersved myöntää.

Paanasen ratkaisua antaa mustarastaan jatkaa pesintäänsä rauhassa Södersved pitää hyvänä.

”Luonnonsuojelulain mukaan pesintää ei saa häiritä. On hyvä, jos pesän voi antaa olla niin kauan kuin pesintä jatkuu”, hän sanoo.