Bussien perään on ilmestynyt viime vuosina pieniä keltaisia tarroja – Osaatko lukea niiden varoituksen? - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Bussien perään on ilmestynyt viime vuosina pieniä keltaisia tarroja – Osaatko lukea niiden varoituksen?

Tarrat kertovat siitä, kuinka paljon linja-auton perä liikkuu käännöksissä sivusuunnassa.

Oransseja varoitustarroja näkyy puolalaisen linja-autoyhtiö Solariksen busseissa. Kuva on lukijan ottama.­

7.5.2019 10:03

Jos on ajanut autolla tai polkupyörällä linja-auton perässä, on huomio saattanut kiinnittyä bussin perässä oleviin keltaisiin tarroihin.

Tarroissa on linja-auton perän kuva sekä nuoli ja metrimäärä. Ne kertovat siitä, kuinka paljon linja-auton perä liikkuu sivusuunnassa, kun auto kääntyy risteyksessä tai esimerkiksi lähtiessään pysäkiltä.

”Ammattipiireissä tätä pitkien autojen ominaisuutta kutsutaan perän ylitykseksi. Tarrat ovat yhden bussivalmistajan tapa kertoa asiasta”, selittää Pohjolan liikenteen viestintäasiantuntija Elli Hiironen.

Perän ylityksestä kertovia tarroja on puolalaisen Solaris-yhtiön valmistamissa linja-autoissa. Pohjolan liikenteellä tarroilla varustettuja busseja on ollut käytössä vuodesta 2016.

Perän ylitys koskee pitkiä, kolmiakselisia linja-autoja, joita kutsutaan telibusseiksi. Pohjolan liikenteellä on pääkaupunkiseudulla liikenteessä noin 150 teliautoa.

Linja-auton perässä oleva varoitustarra voi olla hyvä muistutus kanssaliikkujille bussin ominaisuuksista, mutta ensisijaisesti vastuu perän ylityksen huomioimisesta on linja-auton kuljettajalla, Hiironen sanoo.

”Kuljettajat tietävät, että tämä on usein muille tiellä liikkujille tuntematon ominaisuus. Liikenteessä on kuitenkin aina hyvä huomioida se, että isokokoiset autot vaativat enemmän tilaa”, hän sanoo.

Perän ylitys käydään läpi kuljettajien ammattikoulutuksessa. Sitä käsitellään myös silloin, kun kuljettajia perehdytetään teliautojen ajamiseen.

Pohjolan liikenteen pitkien linja-autojen ohjaamoissa on tarra, joka muistuttaa kuskia linja-auton perän ylityksestä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?