Mika Myllylää näyttelevä Johannes Holopainen vieraili hiihtolegendan kotikaupungissa – yksi näky sai kyyneliin: ”Todella pysäyttävä hetki”

Näyttelijätähden mielestä Myllylän ennenaikainen kuolema tuntui väärältä. Hän näkee hiihdon olleen legendan tapa ilmaista itseään.

Johannes Holopainen näyttelee Mika Myllylää tv-sarjassa. Kuvassa Myllylä esittelee Ramsaun vuoden 1999 MM-kisojen mitalisaldoaan.

9.3. 11:00

Maaliskuussa 2001 Lahdessa järjestettiin hiihdon MM-kisojen yhteydessä tiedotustilaisuus, joka tallentui eeppisesti myös näyttelijätähti Johannes Holopaisen verkkokalvoille.

Holopainen oli yläasteikäinen katsellessaan televisiolähetystä kuuden suomalaisen sankarihiihtäjän joukkokärystä.

– Kohu tapahtuneen ympärillä oli täysin poikkeuksellinen. Tiedotustilaisuutta seuratessani itselläni päällimmäinen tunne oli epäusko, Holopainen muistelee nyt.

– Tapahtunutta oli silloin vaikea ymmärtää, koska niin paljon kysymyksiä oli auki.

Helsingin Paloheinässä hiihtolatujen kupeessa kasvanut Holopainen näyttelee loppuvuodesta Nelosen Ruutu-palvelussa esitettävässä Lahti 2001 -draamasarjassa, joka tekijöidensä mukaan perustuu fiktion keinoin tositapahtumiin.

– Sittemmin tapauksen avoimiin kysymyksiin on saatu vastauksia, mutta ei kaikkiin. Edelleenkään Suomessa ei ole avoimesti käsitelty, millainen oli kilpahiihdon dopingtodellisuus. Tässä sarjassa urheilijoita pyritään ymmärtämään tuomitsemisen sijaan, Holopainen selvittää.

– Itselleni liikkeellepaneva voima sarjan tekemiseen on juuri halu ymmärtää ihmistä. Ymmärrykseni huippu-urheilun työntäyteisestä arjesta on sarjan myötä syventynyt ja laajentunut. Se maailma, jossa suomalaishiihtäjätkin elivät, ei todellakaan ollut mustavalkoinen.

Johannes Holopainen näyttelee Mika Myllylä syksyllä nähtävässä Lahti 2001 -draamasarjassa.

Yksi kuudesta kärynneestä oli moninkertainen arvokisamitalisti Mika Myllylä, joka menehtyi kesällä 2011 pitkään jatkuneen kujanjuoksunsa päätteeksi. Holopainen näyttelee sarjassa Haapajärven edesmennyttä legendaa.

– Mika oli esikuvani, jota olen ihaillut aina – yhtä lailla ennen vuoden 2001 tapahtumia kuin niiden jälkeenkin. Haluan muistaa Mikan ihmisenä, enkä vain Lahden tapahtumien kautta, Holopainen sanoo.

– Mika teki lähtemättömän vaikutuksen vertaansa vailla olleella omistautumisellaan ja periksiantamattomuudellaan sekä lempeydellä ja elämän rakastamisen lämmöllä. Kärynkin hetkellä tunsin myötätuntoa Mikaa kohtaan. Toivoin että asia ratkeaisi parhain päin.

Mika oli esikuvani, jota olen ihaillut aina – yhtä lailla ennen vuoden 2001 tapahtumia kuin niiden jälkeenkin.

Olympiavoittaja Myllylä ei läheistensä kertoman mukaan päässyt koskaan dopingkäryn aiheuttaman häpeän yli. Paineissaan ja masennuksessaan hiihtokarpaasi sairastui päihderiippuvuuteen, joka vei hänet ennenaikaisesti hautaan.

– Mikan kuolema sai minut surulliseksi. Hänen kohtalonsa tuntui väärältä. Mietin jo silloin, olisiko voitu tehdä jotain, jolla Mika olisi voinut välttyä sellaiselta kohtalolta, Holopainen pohtii.

Mika Myllylä toi Suomen ensimmäisenä maaliin Lahden MM-hiihtojen viestissä vuonna 2001.

Muun muassa Tuntemattoman sotilaan tuoreinta versiota tähdittänyt Holopainen nostaa esiin suomalaisen keskustelukulttuurin. Tai pikemminkin sen puutteen.

– Mika näytti esimerkkiä myös avoimuudellaan. Käsitykseni mukaan hän pyrki rakentamaan keskustelukulttuuria, jossa vaikeista asioista voi avautua turvallisesti ja sitä kautta lisätä ymmärrystä, Holopainen ruotii.

– Sellainen rakentaa parempaa elämää koko yhteiskuntaan. Sellainen tuo armollisuutta vaikeuksista kärsiville.

Uusi tv-sarja pureutuu Lahden 2001 dopingskandaalin tapahtumiin.

Nuorena urheilua monipuolisesti harrastanut Holopainen on yksi niistä Lahti 2001 -sarjan näyttelijöistä, jotka ovat hiihtäneet tänä talvena enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Tarkkaa kilometrimäärää en ole laskenut. Hiihtoharjoittelu on keskittynyt ennen kaikkea tekniikkaan. Olen saanut hiihtää parhaimmillaan useita tunteja päivässä ja monena päivänä viikossa, Holopainen selvittää.

– Olen halunnut oppia paitsi moderneja hiihtotekniikoita myös 1990-luvun vastaavia. On pitänyt löytää se intensiteetti, jolla silloin kilpaa todella hiihdettiin.

Holopainen sanoo opetelleen myös Myllylän omaleimaisia tekniikoita.

– Hiihto oli Mikan tapa ilmaista itseään. Henkilö kisa-asujen alla tuli hänen tyylinsä kautta esiin – esimerkiksi se kaikki sisu ja itsensä likoon laittamisen taito.

Myllylän sielunmaisemaan kiinni päästäkseen Holopainen vieraili Haapajärvellä.

– Vierailin kaupungintalolla, jossa Myllylän koko palkintokokoelma on nähtävillä. Se oli todella liikuttava ja pysäyttävä hetki, Holopainen sanoo.

– Kun näki konkreettisesti Mikan hurjan työn tulokset, kyyneleet nousi silmiin. En tiedä toista, kuka olisi laittanut itsensä yhtä ahtaalle kuin Mika konsanaan suolla ja muualla. Minulle Mika on ollut kaikista kovin jätkä.

Daamasarjan pääohjaaja on Lauri Nurkse ja pääkäsikirjoittaja Riku Suokas, joka toimii myös toisena ohjaajana. Päärooleissa ovat Mikko Leppilampi (toimittaja), Johannes Holopainen (Myllylä), Minka Kuustonen (Sarasvuo), Tobias Zilliacus (Kyrö), Pertti Sveholm (Petäjä), Jon-Jon Geitel (Isometsä), Kai Vaine (Immonen), Marc Gassot (Kirvesniemi) sekä norjalainen Veslemöy Mörkrid (toimittaja). Nelosen Ruutu-palvelu kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Ilta-Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?