MM-tuomio: Mikä Kerttu Niskasta vaivaa? Antoi mystisen lausunnon

MM-tuomiossa ruoditaan lauantain tapahtumia.

4.3. 20:04

Lauantain herkkupalana MM-kisoissa oli naisten 30 kilometrin (p) yhteislähtö.

Mitaliodotukset olivat suomalaisittain korkealla, mutta Kerttu Niskanen taipui lopulta kuudenneksi. Krista Pärmäkoski oli 15:s.

Kultaa voitti Ruotsin Ebba Andersson, hopeaa Norjan Anne Kjersti Kalvå ja pronssia Ruotsin Frida Karlsson.

Tuomioon osallistuu tuttu kolmikko: Pekka Holopainen ja Tatu Myllykoski Planicasta sekä Ville Touru Helsingistä.

Pekka Holopainen

Tähti

Ebba Andersson teki päätösmatkalla saman ikonisen tempun kuin toinen Ruotsin suurhiihtäjä Johan Olsson 10 vuotta sitten MM-kisojen viidelläkympillä: karkasi suoraan kärkeen eikä taakseen katsellut. Aivan suvereeni veto.

Ebba Andersson oli omaa luokkaansa.

Tarina

Astrid Öyre Slind sijoittui 10:nneksi ja lähti jo lauantaina kisamaisemista. Sunnuntaina edessä 90 kilometrin Vasaloppet, miten ihmeessä ehtii täyttää energiatankit Taalainmaan ihmiskoetta varten?

Moka

Kun se niin monesta suusta tuli, niin onhan se uskottava, ettei joukkue saanut huoltorekalta lauantaina kilpailuetua. Jos ei olosuhteeseen päästy kiinni lauantaina, päästäänkö sunnuntaina? Tätä luulisi ainakin Iivo Niskasen tuumailevan.

Huoltopäällikkö Mika Venäläinen myönsi, ettei Suomen voitelu onnistunut.

Tyyli

Näissä kisoissa raskaasti pettynyt Krista Pärmäkoski väisteli tyylillä ja mediarutiinilla uransa jatkoa koskevat kysymykset. Ura on todennäköisesti jatkumassa, mutta jotain uutta olisi keksittävä. Näin ei voi jatkua.

Yllätys

Eihän se hyvältä näytä, kun MM-kisoissa naisten 4x5 kilometrin viestiin osallistuu vain 13 maata. Siihen nähden lauantain tulosliuska oli jopa positiivinen yllätys, kun kahdeksan parhaan joukossa oli peräti kuuden maan hiihtäjiä ja vain yksi norjalainen.

Tatu Myllykoski

Tähti

Ebba Andersson ja Frida Karlsson eivät vaikuttaneet perjantai-illan palkintojenjakoseremoniassa erityisen innostuneilta. Toimittajien karsinassa mietityttikin, mitä iltareissu Kranjska Goran sykkeeseen vaikuttaa ruotsalaisten iskukykyyn kolmellakympillä. No, eipä vaikuttanut.

Tarina

Mikä Kerttu Niskasta oikein vaivasi MM-hiihdoissa? Nainen paljasti päätösmatkan jälkeen olleensa Planicassa paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin arvokisoissa. Parhaaksi henkilökohtaiseksi sijoitukseksi jäi silti skiathlonin viides sija. Mitali olisi ollut lauantainakin kiven takana, vaikka hänellä olisi ollut kilpailukykyinen suksi. Niskanen oli nousuosuuksilla todella ahtaalla. Mystistä.

Kerttu Niskanen oli omien sanojensa mukaan uransa parhaassa arvokisakunnossa, mutta mitaleita ei irronnut.

Moka

Piti odottaa toisiksi viimeiseen kisapäivään, että saatiin vanha kunnon voitelufiasko! Vaikka suomalaisnaisten lausunnot olivat hillittyjä, heidän olemuksestaan pystyi päättelemään, että kulisseissa on käyty koviakin keskusteluja. Huoltomiesten ilmeet olivat vakavia.

Tyyli

Todella moni nainen, muiden muassa Krista Pärmäkoski, hiihti lauantain kisassa skiathlon-monolla. Niillä on helpompi laskea pehmeitä kurvialamäkiä kuin perinteisen monoilla. Tilanne ei olisi tullut kuuloonkaan joitakin vuosia sitten. Välimallin mono on ottanut tuntuvia kehitysaskeleita.

Krista Pärmäkoski sujutteli skiathlon-monoilla.

Yllätys

Linn Svahn ei ollut ennen lauantaita hiihtänyt yhtäkään kolmenkympin kisaa maailmancupissa tai arvokisoissa. Ainoa pidempi veto on tammikuulta Les Roussesin kahdeltakympiltä, jossa hän oli 15:s. Nyt tuli viides sija. Hyvä osoitus siitä, että huippusprintterin pitää olla myös kestävyyskone.

Ville Touru

Tähti

Norjan Jarl-Magnus Riiber on näiden kisojen kuningas. Yhdistetyn mies voitti kaikki neljä jaossa ollutta kultaa. Sunnuntain suurmäen kisassa Riiber leiskautti ylivoimaisen, 147-metrisen siivun, jota Ylen asiantuntija Petter Kukkonen ylisti kautta aikain upeimmaksi yhdistetyn urheilijan arvokisasuoritukseksi. Johannes Hösflot Kläbo voi vielä sivuta maanmiehensä neljän kullan saldoa voittamalla 50 kilometriä.

Tarina

Suomen edellinen arvokisan voittanut nainen on Aino-Kaisa Saarinen 2009. Kuinkahan pitkäksi tämä kuiva putki vielä venyykään? Pärmäkosken uran jatko on vaakalaudalla, ja Kerttu Niskaselle tämä saattoi olla uran paras sauma arvokisakultaan. Trondheimin MM-vuonna 2025 Niskaselle tulee mittariin jo 37 vuotta. Seuraavaa potentiaalista arvokisavoittajaa ei nyt ainakaan ihan heti ole näköpiirissä, vaikka nuori Eevi-Inkeri Tossavainen voittikin jo nuorten MM-kultaa.

MM-Liberecin 2009 ja Aino-Kaisa Saarisen 10 kilometrin (p) kullan sekä viestikultien jälkeen Maamme-laulua ei ole Suomen naisten kunniaksi soitettu.

Moka

Skiathlonin kuutossijasta huolimatta näiden voidaan katsoa olleen Krista Pärmäkosken uran heikoimmat arvokisat sen jälkeen, kun hän nousi huipulle Oslossa 2011. Ei olisi uskonut vuodenvaihteessa, kun Pärmäkoski säkenöi Tourilla. 12-kertainen arvokisamitalisti kertoi, ettei edes tiedä, jatkaako enää uraansa.

Tyyli

Kisojen teemana median edessä on ollut naama peruslukemilla jargonin toistelu, mutta naisten päätösmatkan jälkeen saatiin vihdoin tunteen paloa. Oli pitkästä aikaa suksifarssia. Pärmäkoski taisteli kyyneliä vastaan, eivätkä ne Niskasellakaan kaukana tainneet olla. Hienoa nähdä, kuinka kameroiden edessä näytetään edes hieman, miltä tuntuu.

Yllätys

Kaukana ovat ne ajat, kun Suomen naiset olivat hiihtomaailman valtiaita. Ruotsi on nyt valtias, USA ja Saksakin ovat nousseet kärkitaistoon, eikä Norjasta kannata olla huolissaan. Tiukassa ovat suomalaisnaisten mitalit jatkossakin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?