Suurfarssi MM-kisoissa! Järjestäjä pilasi historiallisen hetken – ”Jokainen on vaarassa”

Yhdistetyn uuden MM-kilpailumuodon alku oli surkea. Koekierros ja sitten myös kisakierros keskeytettiin.

Italian Alessandro Pittin kaatui.

26.2. 12:45

Planica

Suomen yhdistetyn tähtiin lukeutuvalta Eero Hirvoselta ei herunut sympatiaa Slovenian Planicassa järjestettävien MM-kilpailujen järjestäjille. Sekajoukkuekilpailun koekierros piti keskeyttää, koska järjestäjät säästelivät normaalimäkeä kilpailua varten. Lopulta myös kilpailukierros keskeytettiin huonojen olosuhteiden takia.

Hirvonen ehti hypätä koekierroksen ja kilpailukierroksen hyppynsä. Hän pysyi pystyssä toisin kuin moni muu yöllä sataneen lumen tahmauttamassa mäessä.

– Jokainen, joka tulee alas, on vaarassa kaatua. Alastulo on ihan liimaa, eikä tuossa vauhdissa voi ottaa tarpeeksi takapainoisesti alas. En tiedä, mitä meinaavat tehdä. Parilla haravalla ja tampparilla alastulo ei tule kuntoon, Hirvonen tuumi.

Hirvonen leiskautti kilpailussa 99 metriä, mutta joutui lähtemään torniin uusintayritystä varten.

– Koekierroksella ennen minua hypännyt ja minun jälkeeni hypännyt kaatuivat.

Kilpailukierroksella Hirvosen jälkeen hypänneet Italian Alessandro Pittin ja Japanin Akito Watabe maistelivat lunta.

– Joskus on ollut sellaista, että on tullut muutamia kaatumisia, mutta ei näin paljon.

Akito Watabe.

Hiihdon MM-kilpailuja on käyty ensimmäisen kisaviikon ajan aurinkoisessa säässä, mutta sunnuntain vastaisena yönä lumisade verhosi suorituspaikat.

Kilpailun piti alkaa kello puoli kahdeltatoista Suomen aikaa, mutta tuolloin hyppyrin keulalla hääräsi vielä lehtipuhaltimin varustautuneita huoltomiehiä. "Puhallinorkesteri" yritti pitää ladut puhtaana, ja koehyppääjiä liukui ränniin laiskaan tahtiin.

Vauhtimäkeä vaarallisempi on alastulorinne, jonka kimppuun järjestäjät kävivät haravoin ja suksin. Kilpailu keskeytettiin tunniksi ja aiotaan aloittaa uudestaan iltapäivällä.

– Nyt siirrettiin tunnilla. Eivät he saaneet mitään tehtyä, vaikka koekierroskin peruttiin. Oli hyvin vastuutonta laittaa kisa käyntiin, kun mäelle ei tehty mitään siinä välissä, Hirvonen paalutti.

– Tuollainen raaputtaminen ja tamppaaminen ei auta mitään. Alastulo pitäisi saada liipalle. Jäinen mäki ei olisi ongelma.

Ennen Hirvosta Suomen kilpailijoista Minja Korhonen ehti hypätä koekierroksen ja kilpailukierroksen suorituksensa.

– Lumi ottaa kiinni suksiin alastulossa, mutta itse olen sen verran kevyt, etten ollut vaarassa kaatua. Painavammilla hyppääjillä tilanne on toinen, Korhonen tuumi.

– Kyllähän tämä sotkee valmistautumista, kun ensin kisaa viivästytettiin, Korhonen jutteli, kun kilpailun keskeytyksestä ei ollut vielä kerrottu.

Suomen joukkueeseen kuuluvat myös Ilkka Herola ja Alva Thors, jotka odottelevat yhä päivän ensimmäisiä hyppyjään.

Yhdistetyn sekajoukkuekilpailu on uusi kilpailumuoto, mutta MM-debyytti on sunnuntaiaamun perusteella sujunut surkeasti. Iltapäivällä pitäisi ehtiä vielä hiihtämäänkin.

Naisten yhdistetyn kilpailu oli MM-ohjelmassa jo kaksi vuotta sitten, mutta Suomi ei lähettänyt joukkuetta Oberstdorfiin.

Kisaa pyritään jatkamaan kello 13.30.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?