Hurja nimilista! Jöns (Juntti) Matinpoika Niemi siitti käsittämättömän hiihtosuvun – mukana Jauhojärvi ja Ruotsin MM-tähti

Jöns (Juntti) Matinpoika Niemi Muoniosta pani alulle hurjan hiihtosuvun, johon kuuluvat Meän Tornionlaakso -lehden mukaan esimerkiksi Sami Jauhojärvi ja William Poromaa.

Charlotte Kalla, Sami Jauhojärvi ja William Poromaa kuuluvat samaan sukuhaaraan.

25.2. 12:15

Oulussa asuva, pellolaissyntyinen sukututkija Esko Orajärvi on jäljittänyt Länsi-Lapista huiman, olympiavoittajia pursuavan hiihtosuvun. Hän kertoo löydöksistään Meän Tornionlaakso -lehdessä.

– Ainakin seitsemälle tunnetulle hiihtäjälle Suomesta ja Ruotsista löytyy yhteiset esivanhemmat, tosin monien sukupolvien takaa. Läheisintä sukua olivat keskenään Eero Mäntyranta ja Pertti Teurajärvi. Eero Mäntyranta oli Pertti Teurajärven eno. Edellisten lisäksi tuohon seitsemän hiihtäjän joukkoon kuuluvat Mona-Lisa Malvalehto (Nousiainen), Ida Ingemarsdotter (Mäkitalo), Sami Jauhojärvi, Charlotte Kalla ja William Poromaa, Orajärvi sanoi lehdelle.

Sami Jauhojärvi kuuluu huimaan hiihdon mahtisukuun.

Orajärven luettelemista seitsemästä hiihtäjästä viisi (Mäntyranta, Teurajärvi, Ingemarsdotter, Jauhojärvi ja Kalla) on voittanut olympiakultaa.

Poromaa, 22, puolestaan hiihtää parhaillaan Ruotsin toivona Planican MM-hiihdoissa.

Orajärven mukaan seitsikon esi-isä on noin vuonna 1650 Muoniossa syntynyt Jöns (Juntti) Matinpoika Niemi. Lähisukulaisuudesta ei siis kaikkien suvun hiihtotähtien kohdalla ole kyse.

Orajärven analyysin perusteella hiihtotähtien geeniperimä ei ole niin läheinen, että ainoastaan se selittäisi heidän menestyksensä.

– Toisaalta ei voi kuitenkaan kokonaan sulkea pois perintötekijöiden merkitystä. Esimerkin voimakin voi olla tärkeä, Orajärvi pohdiskeli Meän Tornionlaakso -lehdessä.

Charlotte Kalla voitti urallaan kolme olympiakultaa.

Hiihdon mahtisuvun ainoa aktiivihiihtäjä Poromaa sauvoi perjantaina viidenneksi MM-hiihtojen yhdistelmäkilpailussa.

Maalintulon jälkeen nähtiin erikoinen välikohtaus, kun uupunut ruotsalainen rysähti päin mainosaitaa ja jäi siihen kiinni.

Poromaa kommentoi oudohkoa törmäilyään Aftonbladetille.

– Luulin, että tilanne on hallinnassani ja meinasin asettua selälleni, mutta sitten suksi osui (aitaan). Ei siinä ollut varsinaisesti vaaraa, mutta kaaduin kovaa.

– Olin pirullisesti jumissa, mutta lopulta kaikki meni hyvin, Poromaa raportoi Aftonbladetille.

Poromaa rysähti päin mainosaitaa perjantain yhdistelmäkisan jälkeen.

Lauantaina Planican MM-kisoissa on täysi rähinä päällä. Mitaleita jaetaan sekä maastohiihdossa, yhdistetyssä että mäkihypyssä.

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski avaavat kisaurakkansa yhdistelmäkilpailussa kello 15.00.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?