MM-hiihtotuomio: Stadionilla härski näky ennen kisaa – virtsa lensi mainosaitoihin

Tuomiossa pureudutaan hiihdon MM-kisojen perjantain tapahtumiin.

24.2. 21:17

POHJOISMAISTEN lajien MM-kisat ovat päässeet vauhtiin Slovenian Planicassa.

Perjantain kisapäivän Tuomiossa ruoditaan pääasiassa miesten maastohiihdon yhdistelmäkisaa, jossa Norja otti neloisvoiton Simen Hegstad Krügerin johdolla. Johannes Hösflot Kläbo otti hopeaa ja Sjur Röthe pronssia.

Tuomioon osallistuivat Planicassa kisoja seuraavat toimittajat Pekka Holopainen ja Tatu Myllykoski sekä Ville Touru kotitoimituksesta.

Pekka Holopainen

Tähti

Simen Hegstad Krügeristä tuli ensimmäisessä arvokisastartissaan 2018 olympiavoittaja skiathlonissa. Nyt hän voi parin viikon päästä juhlia kolmekymppisiään saman matkan maailmanmestarina. Suvereeni esitys ja voittaa myös 15 kilometriä.

Simen Hegstad Krüger loisti yhdistelmäkisassa.

Tarina

Päivän nimi oli ikävällä tavalla Arsi Ruuskanen, joka rysäytti pehmeässä mutkassa hirmuvauhdilla ulos. Sitten mentiin yhteiskuljetuksella moottorikelkka-ambulanssi paikalliseen sairaalaan.

Moka

Kilpailujen tuomarineuvosto yrittää taatusti parhaansa, mutta voi toki kysyä, onko Arsi Ruuskasen kohtaloksi koitunut lasku ihan oikeassa paikassa massalähdöissä, kun rata on pehmeä ja alamäen mutkassa heti kisan alussa kymmeniä hiihtäjiä.

Tyyli

Perttu Hyvärinen otti maalialueella aivan takki auki esiin oman sponsorinsa elintarviketuotteen, ja Hiihtoliiton kaupallinen johtaja Jari-Pekka Jouppi lueskeli perään urheilijasopimusta. Hyväriselle kolmen tonnin sanktiot.

Lue lisää: Suomen tähtihiihtäjälle lätkäistiin jättisakot MM-kisoissa – hiihtopomo: ”Ei mitään seliteltävää”

Yllätys

Kyllähän Iivo Niskaselta enemmän kuin 13. sijaa odotettiin, vaikka mitalijuna oli näiden kisojen skiathlonissa useasta syystä kauempana kuin viime talven olympiakisoissa. Pientä huolta ilmassa, koska edelleen ainoa mitalitoivo mieshiihdossa.

Tatu Myllykoski

Tähti

Norjan mieshiihtäjät. Neloisvoitto oli tyly hauiksennäyttö mahtimaalta. Vuonomaan suksijat ovat aivan omaa luokkaansa vapaalla. Sirojen hippiäisten luistelutekniikka on hiottu äärimmilleen, ja se näkyy. Voisivatko muut maat käydä valmentajavarkaissa? Muuten alkaa olla mälsää.

Tarina

Ladun masentava kunto on puhuttanut kumpanakin kisapäivänä. Torstaina reitit sentään suolattiin – jos kohta epäonnistuneesti – mutta perjantaina järjestäjät eivät yrittäneet sitäkään vähää. Edes alamäkiin olisi pitänyt levittää suolaa, kuten Petter Northugkin vaati. Monen suusta on kuulunut sama lause: olosuhteet eivät ole MM-kisojen arvoiset.

Päivän parasta suomalaista Perttu Hyväristä ketutti.

Moka

Perttu Hyvärinen sössi ladulla, ainakin omasta mielestään. Lupsakka savolainen oli kuin myrskyn merkki maalialueella, ja itsensä ruoskiminen jatkui haastattelupisteellä. Hyvärisen kunnon on oltava väkevä, jos uran ylivoimaisesti paras MM-sijoitus (10:s) maistuu näin puulta. Nähdäänkö vapaan 15 kilometrillä jytypaukku?

Tyyli

Hiihtostadionilla, vain parikymmentä metriä lähtöpaikasta todistettiin perjantaina ruokotonta näkyä. Skiathlonin starttiin oli vain noin viisi minuuttia, kun Itävallan Mika Vermeulen ja tunnistamaton ranskalaishiihtäjä virtsata sohottivat muina miehinä hankeen ja ehkä vähän mainosaitoihinkin. Kyse on niin kutsutusta ”vedetään nyt varmuuden vuoksi” -kisapissasta.

Virtsa lensi kaaressa MM-hiihtostadionilla.

Yllätys

Sprintti veti Planican pyhätön lehtereille huomattavasti enemmän katsojia kuin perjantain yhdistelmäkisa. Tunnelmakin oli avauspäivänä tymäkämpi. Hiihtoihmisten on korkea aika myöntää, että intensiiviset pikamatkat ovat tulevaisuus myös hiihdossa.

Ville Touru

Tähti

Suomen hiihtomaajoukkueen rekkakuski Arto Nieminen oli hetken ajan koko maan polttopisteessä, kun häneltä odotettiin niin Yleisradion kuin Viaplayn lähetyksissä kuumeisesti tilanneraporttia korvanapistaan Arsi Ruuskaseen liittyen. Saattoipa hän päästä myös johonkin nettimeemiin kertoessaan, että ”Arsi Harjun jalka on mennyt paskaksi”. Toivottavasti olympiavoittajalle ei sentään ollut käynyt mitään.

Tarina

Avausmatka jätti Iivo Niskasen ympärille enemmän kysymysmerkkejä kuin antoi vastauksia. Niskanen toki perinteisellä porukan kovin työhevonen, mutta hän ei pystynyt silti irrottautumaan muista. Vapaasta ei tullut yhtään mitään. Ei Niskanen todellakaan lähde nyt päämatkalleen (50 km) samanlaisena ennakkosuosikkina kuin esimerkiksi viime talven olympialaisissa 15 kilometrille.

Iivo Niskanen tuli lopulta maaliin 13. sijalla lähes kolme minuuttia kärjestä jääneenä.

Moka

Niskanen ja Hyvärinen olivat hyvin mukana kärkiporukassa suksen vaihtoon asti. Sitten ei mennytkään edes paria sataa metriä, kun peli oli pelattu. Savolaismiehillä ei ollut mitään palaa norjalaisten iskiessä.

Tyyli

Torstain sprintissä suomalaisista kaatuilivat tai kolaroivat Joni Mäki, Ville Ahonen, Jasmi Joensuu ja Niilo Moilanen. Perjantain yhdistelmäkisassa Arsi Ruuskanen ja Perttu Hyvärinen jatkoivat rajuilla mälleillään tätä tyylilinjaa.

Yllätys

Leppoisasta Riistaveden miehestä Perttu Hyvärisestä on näemmä kuoriutunut pornoturkkimanagerinsa ”Lelu” Ojansivun alaisuudessa nopeasti harvinaisen härski markkinamies. Moni katsoja hieraisi silmiään, kun Hyvärinen marssi tv-haastatteluihin pitäen päänsä vierellä yhteistyökumppaninsa pikaruokapurkkia. Eiköhän yhteistyökumppani myös kuittaa 3 000 euron Hiihtoliitolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?