Pohjoismaisten lajien MM-kisat polkaistiin kunnolla käyntiin torstaina. Tuomiossa ruoditaan pääasiassa maastohiihdon sprinttejä.
Naisten sprintin voitti Ruotsin Jonna Sundling ja miesten kisan Norjan Johannes Hösflot Kläbo.
Lue lisää: MM-avauksesta tuli romurallia – Kläbo jatkoi huimaa kultaputkeaan, Ruotsin naisille neloisvoitto
Tuomioon osallistuivat Planicassa kisoja seuraavat toimittajat Tatu Myllykoski ja Pekka Holopainen sekä Ville Touru kotitoimituksesta.
Tatu Myllykoski
Tähti
Planican uljaalle hiihtostadionille pakkautunut tuhatpäinen yleisömeri vakuutti. Meteli yltyi melkoiseksi aina kun joku kaatui – ja sitä iloa olikin toistuvasti tarjolla. Myös slovenialaiset hiihtäjät saivat osakseen raikuvat suosionosoitukset. Kannustetuin ei-slovenialainen oli Federico Pellegrino, jolla oli pääkatsomossa kymmenien ihmisten kelta-asuinen fanijoukko.
Tarina
Suomalaisten alavire lupaa huonoa viestimitalihaaveille niin pitkässä viestissä kuin varsinkin parisprintissä. Lauri Vuorinen tuli tuhonneeksi omat saumansa parisprinttiin. Niilo Moilanen väläytti, mutta parisprinttien takuumies Joni Mäki taas ei. Jasmi Joensuu oli naisista pirtein, mutta hänelle voi olla vaikeaa löytää kilpailukykyistä paria. Mitali parisprintistä olisi häkellyttävä paukku.
Moka
Planican sprinttirata oli profiililtaan väkevä, mutta muutoin täysi fiasko. Järjestäjien suolausprojekti meni vihkoon, ja latu oli täyttä mössöä. Jo etukäteen oli tiedossa, että rata on riskaabeli, koska siinä on niin paljon kurveja. Tuskin kukaan osasi kuitenkaan aavistaa, millaista romurallia eristä tulisi. Ei näin.
Tyyli
Epäusko oli monen suomalaisen päällimmäinen tunne. Eränsä viimeiseksi tummunut Johanna Matintalo ihmetteli, mihin vire katosi. Jasmi Joensuuei ymmärtänyt, miksi kaatuu niin usein. Joni Mäkikin kummasteli, minkä vuoksi hänen nenänsä on vuotanut pari päivää. Positiiviset yllätykset olivat kortilla.
Johanna Matintalo jäi eränsä viimeiseksi.
Yllätys
Planican kenttäkuuluttaja yllätti katsojat puhumalla yhtäkkiä puhdasta suomea. Hän lausui Matintalon alkuerän ajan suomeksi ”kolme kolmekymmentäviisi nollaneljä”. Tosin Jasmin Kähärä esiteltiin yleisölle epäsuomalaisittain ”Kaaahaaraana”. Vastakohtien iltapäivä, siis.
Pekka Holopainen
Tähti
Vaikea valinta, mutta annetaan kunnia tällä kertaa Jonna Sundlingille, joka voitti kolmannen kerran putkeen arvokisasprintin. Yhtä murskaavan ylivoimainen kuin Pekingin olympiakisoissa. Ruotsilla ei viestissä hätää, jos Sundling kärkiporukoissa ankkuriosuudella.
Tarina
Oberstdorfin MM-kisoissa 2021 taisteltiin aikaa vastaan, kun paahtava aurinko teki tuhojaan tykkilumelle. Planican kisat avattiin suolauksesta huolimatta järkyttävällä mössöladulla. Saa nähdä, mitä tuleman pitää.
Moka
Jasmi Joensuu oli Suomen sprinttitykeistä huomattavasti hyvävireisempi kuin pahasti tummunut Johanna Matintalo, mutta kompurointi pehmeään ylämäkeen maksoi hyvin hyppysissä olleen välieräpaikan
Tyyli
Johannes Hösflot Kläbo ei kovasti haaskaa energiaa ennen finaalivaihetta. Erävaiheessa ylimielinen toiminta maalisuoralla oli laskea Ville Ahosen ohi ja jatkoon, mutta kai Kläbon silmä oli niin kliininen, että se näki marginaalia jäävän 0,1 sekunnin verran.
Maalialueella kelpaa tuuletella, kun homma on ratkennut ajoissa. Johannes Hösflot Kläbo oli ylivoimainen sprinttifinaalissa.
Yllätys
Ranskan Jules Chappaz oli ennen torstaita ollut maailmancupin sprinttifinaalissa kerran, Kuusamossa viime marraskuussa, ja arvokisoissa ei koskaan. Arvokisapoikuus meni, komea pronssimitali tuli. Chappaz voitti 2019 Lahdessa nuorten MM-kultaa vapaan kympillä.
Ville Touru
Tähti
Vaikka sprinttipäivä oli suomalaisittain lähinnä harmaata pannukakkua, Ville Ahonen ansaitsee hatunnoston. Kymppisija arvokisadebyytissä on todella kova suoritus 28-vuotiaalta Imatran mieheltä. Ihan joka poika (tai tyttö) ei yllä arvokisoissa kymmenen parhaan joukkoon. Ei välttämättä Ahonenkaan enää toiste.
Tarina
Sprinteissä kolisteltiin ja kaatuiltiin harvinaisen paljon, mutta silti sekä miehissä että naisissa kärjessä olivat odotetut nimet. Ylimääräisten härdellien välttäminen on sprintissä välttämätön taito siinä missä nopeus tai kestävyyskin. Kläbo ja Ruotsin sprinttikuningattaret eivät olleet hässäköissä mukana. Toisin kuin joka toinen suomalainen.
Joku oli turvallaan harva se erässä. Suomalaiset olivat valitettavan usein osallisina tapauksissa.
Moka
Sprintit ovat nykypäivän hiihdon leipä ja voi. Maailmancupin henkilökohtaisista kisoista jo likimain joka toinen kilpailu on sprintti, eikä niiden määrä ole ainakaan vähenemässä. Silti Suomelta ei löydy yhtä ainutta edes puolivarmaa sprinttimenestyjää. Vaikka se sinivalkoisen hiihtoromanttisesti ihan hienoa onkin, Suomessa jurnuutetaan aikansa eläneitä perinteisen väliaikalähtöjä, kun hiihtomaailman juna paahtaa aivan toiseen suuntaan.
Tyyli
Voittoputket. Kläbo, 26, on voittanut Pyeongchangin olympialaisista lähtien nyt viisi sprinttikultaa putkeen, Sundling, 28, ylsi nyt hattutemppuun eli kolmanteen peräkkäiseen. Kumpikin on vielä siinä iässä, etteivät putket välttämättä tähän jää. Vaikka ensi talvena ei arvokisoja olekaan.
Ruotsi otti Jonna Sundlingin johdolla neloisvoiton naisten MM-sprintissä.
Yllätys
Mäkikotka Jenny Rautionaho makasi vielä kaksi viikkoa sitten sairaalassa Saksassa kaaduttuaan rajusti Willingenissä. Planican MM-avauksessa normaalimäessä Rautionaho rykäisi uransa parhaan arvokisasijoituksen ollen 16:s. Kunnossa näyttäisi olevan.