Latufarssi MM-kisoissa – suomalaiset hämmästyivät järjestäjien ratkaisusta

Lauri Vuorinen karsiutui sprintin erävaiheesta. Ladun pehmeys ihmetytti häntä ja jatkoon hiihtänyttä Ville Ahosta.

Lauri Vuorinen ei päässyt jatkoon MM-kisojen sprinttikarsinnasta.

23.2. 14:41 | Päivitetty 23.2. 15:11

Planica

Suomen Lauri Vuorinen pettyi raskaasti MM-hiihtojen avausmatkalla sprintissä. Hän oli aika-ajojen 32:s ja karsiutui erävaiheesta.

Syy mahalaskuun on selvä. Vuorinen sairasti helmikuun alussa influenssan, joka piti hänet yli viikon harjoitustauolla. Vire parani päivä päivältä, mutta aika loppui kesken.

– Kahdeksan tai yhdeksän edellistä päivää olen pystynyt tekemään hyviä treenejä. Ihan hyvin on sujunut, mutta se on eri asia kuin hiihtää kolme minuuttia kilpaa.

28-vuotias sprintteri valitteli, ettei saanut tehoja irti kropastaan. Hiihto tuntui Vuorisen mukaan verrattain hyvältä, ja vasta ensimmäinen väliaika paljasti, ettei torstai ole hänen kulkupäivänsä.

– Paha olo pitäisi saada aikaa sprintissä. Sitä en tänään saanut.

Vielä kisojen aattona Vuorinen piti tavoitteenaan parisprinttijoukkueeseen mahtumista sunnuntaina. Nyt nämä haaveet voinee haudata.

– Jos käsky käy, menen hiihtämään. Uskoisin tosin, että meiltä löytyisi nälkäisempiä ja kovakuntoisempia miehiä.

Planican stadionilla on torstaina puhuttanut järjestäjien ratkaisu suolata latu käsin. Toimenpide tehtiin vain vähän ennen karsintojen alkua, vaikka yleensä suolaaminen hoidetaan huomattavasti aikaisemmin.

Suolaamisen pitäisi kovettaa ladun pintaa.

– Ei näy suolauksen jälkeä yhtään. Se on hidas edelleen, eikä uskoisi, että siinä on suolaa, Vuorinen sanoi.

– En näistä niin paljon tiedä, mutta olen ymmärtänyt, että suolaaminen pitäisi tehdä vähän aikaisemmin, hän vihjasi muttei syyttänyt putoamisestaan latua.

25:nneksi sauvonut Ville Ahonen oli Vuorisen kanssa samaa mieltä ladun kunnosta.

– Se oli pehmeä. En tiedä, missä se suola oikein oli. Yleensä suolauksen jälkeen latu on kivikova, mutta siitä ei ollut tänään merkkiäkään. Nyt reitti on entistä kovempi, Ahonen tuumi.

Ville Ahonen pääsi jatkoon.

Ruotsin Calle Halfvarsson kritisoi latua huomattavasti lujemmin sanakääntein kuin suomalaiskollegansa. Karsinnan viidenneksi tykittäneestä ruotsalaisesta tuntui, että hän vain ”junnasi paikallaan” pehmeällä ja hitaalla ladulla.

– MM-kisoissa ei pitäisi olla tällaista, ihan sairasta. Tämä on helvetin uskomatonta, Halfvarsson puhisi Expressenille karsinnan jälkeen.

Miesten aika-ajon voitti Norjan Erik Valnes. Suomalaisista Ahosen lisäksi jatkoon hiihtivät Niilo Moilanen ja Joni Mäki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?