Tämän Suomen hiihtopomo halusi salata – nyt paljastui totuus

Hiihtoliitto halusi pimittää suomalaisten huippuhiihtäjien arvokisabonukset.

Pärmäkoski ja Niskasen sisarukset ovat kantaneet jalometallia kotiin arvokisoista. He ovat jälleen Suomen keihäänkärki arvokisaladulla.

17.2. 13:38

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat käynnistyvät ensi viikolla Slovenian Planicassa.

Yksittäisistä urheilijoista suomalaisten mitalitoiveet kohdistuvat kisoissa ennen kaikkea Iivo ja Kerttu Niskaseen sekä Krista Pärmäkoskeen.

Ilta-Sanomat tiedusteli aiemmin viikolla Hiihtoliitolta suomalaisten mitalibonusten suuruutta.

Toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen viestitti tuolloin, että kyseessä on urheilijasopimukseen kirjattu asia, jota liitto ei aio paljastaa.

Hiihtoliitto saa merkittäviä tukia veikkausvoittovaroista. Ensi vuonna avustukset siirtyvät maksettavaksi valtion budjetista.

Hiihtoliitosta tarkennettiin, ettei mitalibonuksia voida opetus- ja kulttuuriministeriön säädösten mukaan maksaa tukirahoista, vaan sääntöjen mukaan ne maksetaan hiihtoliiton muualta keräämistä tuloista.

Hiihtoliiton veikkausvoittovaroista saama tuki on noin 20 prosenttia liiton budjetista.

Ilta-Sanomat sai haltuunsa urheilijasopimuksen sen kohdan, jossa menestysbonukset määritellään.

MM-kullasta saa liitolta 10 000 euron bonuksen, hopeasta tienaa 5 000 ja pronssista 2 500 euroa.

Sijoille neljästä kahdeksaan päätyneet urheilijat saavat 1 000 euron bonuksen.

Joka kisasta bonukset maksetaan erikseen, eli mitä enemmän mitaleja ja kärkipään sijoituksia, sen enemmän rahaa tilille tulee.

Bonussummat ovat samat maastohiihdossa, yhdistetyssä ja mäkihypyssä.

MM-kisojen joukkuekisoissa mitaleista maksettavat bonukset ovat kooltaan yhtä suuria kuin yksilökisoissa. Mitalibonus jaetaan sitten joukkueen jäsenten kesken.

Vertailun vuoksi esimerkiksi maailmancupin kokonaisvoitosta liitto maksaa vain 8 000 euron bonuksen, eli vähemmän kuin MM-kullasta.

Urheilijoilla on lisäksi bonussopimuksia henkilökohtaisten sponsoreidensa ja välinevalmistajien kanssa, mitkä luonnollisesti lisäävät heidän ansaitsemiaan mitalibonuksia.

Hiihtoliiton maksamissa bonuksissa on myös katto. Hiihtoliitto maksaa bonuksia korkeintaan 20 000 euroa urheilijaa kohden per kausi.

MM-kisoista poiketen maailmancupissa palkintorahoja maksaa kansainvälinen hiihtoliitto Fis. Yksittäisen kisan voitosta saa 15 000 frangia, mikä on euroissa liki saman verran. Toiseksi sijoittunut saa 10 000 frangia ja kolmonen 5 000. Vielä yksittäisen maailmancupin kisan kymmenenneksi sijoittunut saa Fisiltä 1 000 frangin palkintopotin.

EDIT: Juttua muokattu klo 17.02: Juttuun lisätty Hiihtoliiton tarkennukset ja täsmennetty määritelmää valtionavusta. Eli vielä toistaiseksi urheilun valtionavut tulevat veikkausvoittovaroista, mutta jatkossa ne siirtyvät valtion budjettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?