Sulkeutuuko Niskasen ja Pärmäkosken kymmenien­tuhansien eurojen porsaanreikä? Näin vastaa rahanjakaja

Verottomien urheilija-apurahojen myöntämiskriteereihin puuhataan mittavaa muutosta.

Kari Niemi-Nikkola on Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja.

16.2. 17:12

Opetus- ja kulttuuriministeriö kaavailee merkittävää muutosta urheilijoiden valmennus- ja harjoitteluapurahojen myöntämiskriteereihin. OKM:n ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola vahvisti asian IS:lle torstaina.

Jos muutos toteutuu, apurahaa ei enää tipu urheilijoille, joiden taloudellinen asema on verotettavien tulojen koosta huolimatta ”muulla tavalla turvattu”. Nykysysteemissä apurahaa ei myönnetä urheilijoille, joiden verotettavat tulot ovat yli 80 000 euroa.

Muutos tulee voimaan aikaisintaan ensi vuoden kesä- ja talvilajiurheilijoiden apurahapäätöksissä.

– Muutoksella haetaan meille parempaa käsitystä siitä, kuinka monella urheilijalla on yhtiötoimintaa urheilemisensa rahoittamisessa mukana, ja millaista se on, Niemi-Nikkola kertoo.

OKM kysyi jo kesälajien urheilijoiden hakulomakkeissa, ovatko he yhtiöittäneet urheilutoimintaansa – ja jos ovat, millä tavalla ja tuloksella.

– Haluamme saada käsityksen ennen talvilajihakua (alkaa 1.3.2023 ja päättyy 5.4.2023), että onko tämä sen mittaluokan haaste, minkä vuoksi pitää oikeasti ruveta muuttamaan kriteereitä. Oletus on, ettei kauhean monella urheilijalla ole laajaa ja taloudellisesti merkittävää yhtiötoimintaa, hän jatkaa.

Niemi-Nikkola kertoo, että pontimena apurahahakuprosessin muuttamiseen toimi viime vuonna julkisuudessa käyty keskustelu maastohiihtäjien Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken saamista tukieuroista.

Sekä Niskanen että Pärmäkoski nostivat viime vuonna täyden 20 000 euron verottoman urheilija-apurahan, vaikka heidän yrityksillään pyyhki hyvin.

Marraskuussa 2021 päättyneellä tilikaudella Kerttu Niskanen Oy teki voittoa 105  038,18 euroa. Pärmäkosken yritys teki huhtikuussa 2021 päättyneellä tilikaudella voittoa 83 628 euroa.

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski onnistuivat upeasti Pekingin olympialaisissa.

Niemi-Nikkola ei suostu ottamaan kantaa, saisiko hiihtäjäkaksikko urheilija-apurahaa myös mahdollisen muutoksen jälkeen.

– Kaikkia kohdellaan tasapuolisesti jatkossakin. Niskasta ja Pärmäkoskea koskevista jutuista lähti tarve selvittää laajemmin, ylitarkastaja kommentoi.

Niemi-Nikkolan mukaan OKM ei ole vielä määritellyt, mitä ”muulla tavoin taloudellisesti turvattu” asema käytännön tasolla tarkoittaa – eli millaista tulosta urheilijat voivat yhtiöidensä kautta takoa, jotta heidän urheilija-apurahansa ei vaarannu.

– Emme lähde selvittämään nuorten urheilijoiden vanhempien tuloja, vaan selvitys rajautuu urheilijan itsensä taloudellisiin edellytyksiin urheilla. Pyrimme käyttämään julkista rahaa vastuullisesti ja turvaamaan ammattimaiset harjoitusmahdollisuudet niille, jotka tarvitsevat eniten tukea.

Mahdollisesta muutoksesta päätetään talvilajin urheilijoiden hakukierroksen jälkeen, Niemi-Nikkola sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?