Venäjältä kajahti räikeä lausunto norjalaisista – ”Kuin pahaiset torakat”

Norjan ja Venäjän ampumahiihtäjät ovat ajautuneet kiivaaseen sananvaihtoon.

Norjan ampumahiihtäjät eivät halua venäläisiä takaisin kisoihin. Kuvassa Tarjei Bö (ylähäällä vasemmalla), Sturla Holm Lägreid, Vetle Sjastad Christiansen ja Johannes Thingnes Bö.

7.2. 9:08

Norjan ampumahiihtäjien Johannes Thingnes Bön ja Tarjei Bön viimeaikaiset lausunnot kuumentavat tunteita Venäjällä.

Molemmat Bön veljeksistä ovat antaneet ymmärtää, ettei venäläisurheilijoilla ole mitään asiaa maailman ampumahiihtoareenoille ennen kuin maan hyökkäyssota Ukrainassa päättyy.

– Meille asia on täysin selvä. He eivät voi missään nimessä palata kisoihin, Tarjei Bö sanoi hiljattain Dagbladetille.

VG:n mukaan myös Sturla Holm Lägreid, Ingrid Landmark Tandrevold ja Marte Olsbu Röiseland ovat lähiaikoina puhuneet venäläisten mahdollista paluuta vastaan.

Venäjän entinen ampumahiihtohuippu Anfisa Reztsova sanoi Sport24-sivuston haastattelussa, ettei ole yllättynyt norjalaisten kannasta.

– Olemme yleensä norjalaisia parempia, minkä vuoksi he ovat meitä vastaan. Niin on jatkunut jo pitkään. Norjalaiset ryömivät kaikkialle kuin pahaiset torakat, sekä ampuma- että maastohiihdossa olympiakultaa voittanut Reztsova latasi.

Toinen entinen tähti Olga Zaitseva päästeli samankaltaisia lausuntoja kuin Reztsova.

– Heillä (norjalaisilla) ei ole mitään oikeutta puhua, koska he yrittävät politisoida urheilua. Urheilu ja politiikka ovat kaksi toisistaan erillistä asiaa. Urheilu on rauhan linnake, jossa ei ole sijaa konflikteille, Zaitseva sanoi.

Olga Zaitseva, 44, on ampumahihdon kaksinkertainen olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari.

Norjan ampumahiihtomaajoukkueen johtaja Per-Arne Botnan vastasi venäläisten kommentteihin VG:n haastattelussa.

– Kukaan ei voi väittää, etteivätkö urheilu ja politiikka olisi voimakkaasti sidoksissa keskenään. Olemme nähneet, kuinka valtaapitävät käyttävät venäläisiä urheilijoita omien poliittisten etujensa tavoitteluun. Lisäksi urheilijat saavat sotilaallisia kunniamerkkejä pärjättyään kisoissa, Botnan muistutti.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on tiedottanut tutkivansa, miten ja millä aikataululla venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat palata kansainvälisiin kilpailuihin. On mahdollista, että kummankin maan urheilijat ovat mukana Pariisin olympialaisissa 2024.

Ampumahiihdon MM-kisat alkavat Saksan Oberhofissa keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?