Therese Johaug paljasti, miksi turvautui valheeseen dopingpannasta vapauduttuaan

Dopingkäryn jälkeen Seefeldin MM-laduille 2019 palannut Therese Johaug paljastaa nyt, ettei puhunut täysin totta.

Therese Johaug on paljastanut mojovia asioita elämäkerrassaan.

31.10.2022 18:36

Uransa lopettanut norjalaishiihtäjä Therese Johaug paljastaa urastaan kertovassa kirjassa, ettei ollut vuonna 2019 ennen Itävallan Seefeldin MM-kisoja aivan rehellinen.

Johaug kommentoi tuolloin ennen ensimmäistä MM-lähtöä, että yksikin henkilökohtainen MM-mitali on enemmän kuin tarpeeksi.

Johaug oli kärähtänyt dopingista 2016 ja pääsi kilpailemaan uudestaan vasta MM-kisakaudella 2019.

Norjalaistähden lausuntoa pidettiin siihen mennessä 11 MM-mitalia saavuttaneen hiihtäjän suusta kummalliselta.

Ruotsalaislehti Expressenin Tomas Pettersson kirjoitti jopa kolumnin, jonka otsikko kuului: ”Therese Johaug, miksi valehtelet?”

Seefeldin MM-kisojen tiedotustilaisuudessa Johaugilta kysyttiin mielipidettä asiaan. Johaug intti puhuneensa totta.

Nyt totuus tuli julki.

Ennen Seefeldiä kaikki sen kauden distanssikisansa voittanut Johaug halusi keventää odotustensa taakkaa. Johaug käytti valkoista valhetta lievittääkseen paineita, kuten urheilijoilla on monesti tapa.

– On ehkä aika paljastaa totuus. Tietysti tavoittelin kultamitalia. Ja Tomas Pettersson oli oikeassa, minä voittaisin. Sanoin mitä sanoin vain siksi, että lievittäisin itselleni asettamia odotuksia, Johaug kertoo kirjassaan.

Norjalaissivakoitsija ilmoitti myös provosoituneensa norjalaisten puheista, joiden mukaan kultamitali oli jo etukäteen varma.

Seefeldin MM-kisoista tuli Johaugille jymypaukku. Hän voitti kolme henkilökohtaista kultamitalia ja saavutti vielä viestihopeaa.

Expressenin kolumnisti Pettersson on mielissään siitä, että oli oikeassa.

– En koskaan epäillyt olevani väärässä. On silti mukava saada asialle vahvistus. Thereseä pitää kunnioittaa siitä, että hän kertoi totuuden ja uskaltaa paljastaa valehdelleensa, Pettersson sanoi.

Johaugin elämäkerta Hele historien (Koko tarina) (kust. Gyldendal) julkaistiin viime viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?