Hiihtoliiton palapeli valmistui vihdoin – tässä ovat maajoukkueiden uudet valmentajat, mukana todellinen yllätysnimi

Valmentajalegenda Mika Kojonkoski palaa Hiihtoliittoon mäkihypyn urheilujohtajaksi. Olympiamitalisti Antti Kuisma on yhdistetyn uusi päävalmentaja. Mäkivalmentaja on iso yllätys.

Valmentajalegenda Mika Kojonkoski (vas.), yhdistetyn olympiamitalisti Antti Kuisma ja entinen arvokisamäkihyppääjä Lauri Asikainen ovat A-maajoukkueiden uusia valmentajanimiä.

14.4. 14:55

Suomen hiihtoliitto on Pekingin olympiakisojen jälkeen rakentanut ahkerasti A-maajoukkueidensa valmennuskokoonpanoja Milanon kisoihin 2026 huipentuvan periodin ajaksi. Torstaina Hiihtoliitto kertoi, että se tiedottaa uusista valmennuskokoonpanoistaan ensi keskiviikkona.

Pekingissä loistavasti – kuusi mitalia ja nippu muita erinomaisia sijoituksia – suoriutuneen maastohiihdon maajoukkuevalmennuksen muutokset ovat lähinnä kosmeettisia. Sen sijaan jo neljissä olympiakisoissa peräkkäin ilman olympiamitalia jääneissä yhdistetyssä ja mäkihypyssä lakaisee Ilta-Sanomien tietojen mukaan isompi luuta.

Lue lisää: Hiihtoliitolta supervärväys – Mika Kojonkoski palaamassa Suomen mäkimaajoukkueeseen

Yhdistetyn uudeksi päävalmentajaksi Hiihtoliitto kertoo ensi keskiviikkona Antti Kuisman, 44. Pitkään Vuokatissa asunut Kuisma on valmentanut nuorten maajoukkueita. Suomen pojat voittivat päättyneellä kaudella joukkuekilpailussa nuorten MM-kultaa.

Päävalmentajan valomiekasta peräti 10 vuoden jälkeen luopunut Petter Kukkonen (oik.) ei Hiihtoliiton rekrytointiprosessin aikana salaillut sitä, että piti Antti Kuismaa erinomaisena miehenä työn jatkajaksi. Viime vuonna MM-hopeaa saavuttanut Ilkka Herola oli lähes koko 10 vuoden ajan Kukkosen ykköshevonen.

Pienessä lajissa Kuisma on myös tehnyt erittäin läheistä yhteistyötä tänä keväänä peräti 10 vuoden ajanjakson jälkeen päävalmentajuudesta luopuneen Petter Kukkosen kanssa. Kukkonen oli vahvasti hänen valintansa kannalla.

Pekingin olympiakisoissa Suomi saavutti yhdistetyssä kaksi 8. sijaa: Ilkka Herola normaalimäen kilpailussa ja Suomen kvartetti joukkuekilpailussa.

Kuisma kertoi Ilta-Sanomille halukkuudestaan työhön heti, kun Kukkonen kesken kilpailukauden kertoi julkisuuteen kauden 2021–2022 jäävän viimeisekseen.

Lue lisää: Olympiamitalisti on kärkiehdokas Suomen huippupestiin – ”Olen odottanut”

Kuisma saavutti aktiivina parhaimmillaan joukkuekilpailussa 2006 Pragelatossa olympiapronssia Jaakko Talluksen, Anssi Koivurannan ja Hannu Mannisen kanssa. Kaksissa MM-kisoissaan Kuisma saavutti parhaimmillaan yhdistetyn normaalimäen kilpailussa 5. sijan Oberstdorfissa 2005.

Lajiryhmän pitkäaikaisen murheenaiheen – mäkihyppyvalmennuksen – kohentamiseksi Kuisma saa avukseen todellisen yllätysnimen: 32-vuotiaan Lauri Asikaisen.

Jyväskyläläinen kuului viime vuosikymmenellä mäkimaajoukkueen vakiokasvoihin. Hän hyppäsi maailmancupia 2012–2017 ja edusti Suomea kaksissa MM-kisoissa. Vuonna 2018 päättyneen aktiiviuransa jälkeen Asikainen on toiminut juniorihyppääjien valmennuksessa, mutta Hiihtoliiton kokemattomalle valmentajalle tarjoama pesti on nyt toista luokkaa.

Mäkihypyn loppukauden suomalainen ilonaihe Eetu Nousiainen tuuletti rajusti 8. sijaansa maailmancupin osakilpailussa Oberstdorfin lentomäessä 20. maaliskuuta.

Mäkihypyn puolella päävalmentaja Janne Väätäinen on Ilta-Sanomien tietojen mukaan jatkamassa. Sekä Antti Aalto että Eetu Nousiainen saavuttivat loppukaudesta ilahduttavia tuloksia, mutta lajin haasteet ovat edelleen valtavia.

Lue lisää: Kommentti: Rakastettu päävalmentaja lähtee ennätysmiehenä – mutta halusiko hän juuri tätä ennätystä?

Esimiehekseen mäen ja yhdistetyn valmentajat saavat legendaarisen mäkivalmentajan Mika Kojonkosken, 58. Hänestä tulee mäkihypyn ja yhdistetyn urheilujohtaja. Hiihtoliitto luottaa lujasti, että huippumaista Suomen, Itävallan ja Norjan päävalmentajana menestynyt kuopiolainen pystyy auttamaan valmennustiimejä koviin tuloksiin.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön entinen johtaja irtisanottiin loppuvuodesta 2021 Kiinan päävalmentajan tehtävistä.

Kuopiolaisen Kojonkosken mukaantulo merkitsee myös sitä, että jatkossa mäkihypyn ja yhdistetyn A-maajoukkueiden lajileirit ja valmennus keskitetään pitkälti Kuopioon. Valmennustiimien jäsenistä Kojonkosken lisäksi Väätäinen on alun perin kuopiolainen, vaikka on jo pitkään asunut Japanin Sapporossa.

Urheilijoista Kuopiossa asuvat mm. Ilkka Herola, Antti Aalto ja Eetu Nousiainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?