Riitta-Liisa Roposen aviomies arvosteli olympiavalintoja epäoikeudenmukaisiksi – näin Olympiakomitean pomo vastaa kritiikkiin

Riitta-Liisa Roposen olympiakohtalo nousi uudelleen tapetille.

Toni Roponen syytti Riitta-Liisa Roposen kohtelua epäoikeudenmukaiseksi. Mika Lehtimäki vastaa kritiikkiin.

25.1. 19:28

Riitta-Liisa Roposen valmentaja-aviomies Toni Roponen kritisoi maastohiihdon olympiavalintoja Itä-Savon haastattelussa.

Toni Roposen mukaan Riitta-Liisa Roposta, 43, kohdeltiin valinnoissa epäoikeudenmukaisesti.

– Valmennusjohdon olisi pitänyt valintoja tehdessään katsoa mitä tapahtui viime kauden lopulla. Jostain syystä niitä ”Ritun” onnistumisia ei haluttu nähdä. Osa Suomen joukkueen urheilijoista valittiin kuitenkin viime vuoden näyttöjen perusteella, Toni Roponen sanoi.

Lue lisää: Itä-Savo: Valmentaja-aviomieheltä kova väite – Riitta-Liisa Roposen olympiakohtalo oli epäoikeudenmukainen: ”Ei haluttu nähdä”

Riitta-Liisa Roponen sijoittui viime keväänä MM-laduilla kymmenen kilometrin (v) kisassa kymmenenneksi ja oli mukana myös pronssia voittaneessa viestijoukkueessa.

Riitta-Liisa Roponen ei mahtunut olympiajoukkueeseen.

Olympiavalinnat tekee Olympiakomitea yhteistyössä lajiliittojen kanssa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki vastaa Toni Roposen kritiikkiin, jonka mukaan vain osalla urheilijoista viime kauden näytöt vaikuttivat.

– Viime kauden näyttöjen perusteella valittiin maastohiihdossa käytännössä Ristomatti Hakola – johtuen ”Risen” tilanteesta, Lehtimäki selventää.

Loukkaantumisesta tällä kaudella kärsinyt Hakola voitti viime kevään MM-kisoissa hopeaa parisprintissä Joni Mäen kanssa.

Hakolan valintaa toki perustelee sekin, ettei miesten olympiapaikoista ollut niin kovaa kilpailua kuin naisten.

Roposen kisakoneesta pudottanut Jasmin Kähärä hiihti maailmancupin sprintissä Dresdenissä kymmenenneksi. Miehissä kukaan joukkueesta ulos jäänyt ei sijoittunut valintakriteerien mukaisesti 16 parhaan joukkoon.

– Hakolankin piti kuitenkin pystyä todistamaan olevansa hyväkuntoinen, olympialaisiin valmis urheilija. Vaikka SM-hiihdot eivät olleet näytönpaikka (virallisten valintakriteerien mukaan), niin hän todisti erittäin kovalla näytöllä olevansa kunnossa, Lehtimäki sanoo.

– Sen enempää en lähde yksittäisiä valintoja kommentoimaan. Totean vain, että maastohiihdon valinnoissa meillä oli hyvin yhteneväinen näkemys Hiihtoliiton kanssa. Kenenkään urheilijan kohdalla ei ollut hajakeskustelua. Nämä ovat huipputärkeitä asioita urheilijoille, joten epäoikeudenmukaisuuteen ei ole varaa tai mahdollisuutta. Kaiken pitää perustua faktoihin ja olemassa olevaan informaatioon.

Ylen hiihtoasiantuntijana toimiva Toni Roponen ei sulattanut hiihdon olympiavalintoja.

Olympiakomitean virallisten valintakriteerien mukaan myös viime kauden näytöt otetaan huomioon olympiavalinnoissa.

Kuten edellä on kerrottu, Roposella on hyvät näytöt viime kaudelta.

Lehtimäki selventää nyt yleisellä tasolla näyttöjen painoarvojakaumaa.

– Lajissa, jossa on selkeästi tällä kaudella ollut useita kisoja mahdollista näyttää kuntoaan, niin tietysti tuore kisakunto painottuu. Etenkin, jos samasta olympiapaikasta kamppailee useampi urheilija.

Aiempia näyttöjä otetaan painavammin huomioon Lehtimäen mukaan silloin, jos olympiapaikasta ei käydä kilpailua Suomen sisällä. Esimerkiksi hän mainitsee alppihiihtäjä Samu Torstin.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki selvensi IS:lle olympiavalintojen kriteeristöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?