Tilasto paljastaa huolestuttavan signaalin Therese Johaugin nykykunnosta – onko sivulaji syönyt tehoja? - Hiihtolajit - Ilta-Sanomat

Harri Kirvesniemi teki terävän huomion Therese Johaugin tilastoista – miksi norjalaistähti oli nyt hitaampi kuin yleensä?

Maannaisensa ylämäkikilpailussa pessyt Johaug jäi roppakaupalla viime vuosien ajoistaan ja miesten kisan parhaista.

Therese Johaug on ollut vakuuttava päälajinsa kilpakauden ulkopuolellakin.­

6.8. 22:42

Juoksumatkoilla tänä kesänä säväyttänyt norjalainen hiihtotähti Therese Johaug voitti torstaina perinteikkään rullasuksilla kisattavan 7,5 kilometrin Lysebotnin ylämäkikilpailun.

Johaug oli kisan selvä ykkönen ennen maanaisiaan Heidi Wengiä ja 19-vuotiasta superlupausta Helene Marie Fossesholmia.

Kilpailun voitto oli Johaugille viides. Hän on kivunnut Lysebotnin nousun nopeimmin myös vuosina 2012, 2016, 2018 ja 2019. Tämän vuoden voittoaika 33.11 jää kuitenkin roppakaupalla hänen kahden edellisen vuoden ajoistaan.

– Oli hauska painaa menemään, kuten aina ennenkin, Johaug kommentoi norjalaislehti VG:n mukaan.

Kesän aikana juoksuradalla ennätystuloksia takonut norjalainen osoitti, että hänen kilpailukykynsä on edelleen huippuluokkaa myös suksilla.

Lysebotnin kilpailussa kavutaan norjalaisessa vuorimaisemassa vapaalla hiihtotyylillä ylöspäin peräti 640 metriä. Toiseksi lykkinyt Weng jäi Johaugille kuitenkin vain 27 sekuntia, Fosseholm yli kaksi minuuttia.

Johaugin aika jää lähes kaksi minuuttia hänen viime vuonna hiihtämästään ennätysajasta 31.18. Hän jäi reippaasti niin ikään vuoden 2019 ajastaan 31.46,3.

Tilastoaikojen valossa Johaugin juoksuharjoittelu on kenties syönyt tehoja hänen hartiapankistaan, jota toden teolla tarvitaan huimassa mäkikilpailussa.

Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi sanoo, että Johaug ei välttämättä ole hiihto-ominaisuuksiltaan vielä parhaassa iskussa.

– Kisassa käytetään yläkroppaa paljon ja mennään wassberg-tekniikalla. Voi olla, ettei Johaug ole lajiominaisuuksiltaan parhaassa vireessä. Ero Wengiin oli yllättävän pieni, joten Weng on tulossa takaisin. Johaug on parhaimmillaan ollut lähempänä miesten kisojen parhaita, joille hän hävisi nyt nelisen minuuttia, Kirvesniemi kommentoi Johaugin viime vuosia heikompaa aikaa.

Liian pitkälle meneviä ja talven laduille yltäviä johtopäätöksiä ei Kirvesniemen mielestä kannata vielä tehdä.

– On mahdollista, että Johaugille riitti tässä kisassa vain voitto, ennätyksenkin karatessa hyvissä ajoin. Hän on mahdollisesti ollut aika vähän rullilla tänä kesänä, ja hiihto-ominaisuuksia ehtii laittaa kuntoon syksyä kohti mentäessä.

Sunnuntaihin asti kestävä tapahtuma kisataan tänä vuonna vain norjalaisten kesken ilman ulkomaalaisia osallistujia, joten kansainvälistä tasonmittausta ei päästy torstaina tekemään.

Johaug kuitenkin vakuuttaa, että hänen valmistautumisensa hiihtokauteen sujuu suunnitelmien mukaisesti.

– Valmistaudun joka päivä kisakauteen sillä oletuksella, että se toteutettaisiin suunnitelmien mukaan. Sitten edetään sen mukaan mitä tapahtuu, Johaug kommentoi alkavaan kauteen liittyviä epävarmuustekijöitä.

Rullasuksikilpailu on osa vuodesta 2006 järjestettyä Blinkfestivalenia, johon kuuluu myös rullasuksilla kisattavia ampumahiihtolajeja. Norjan kärkipään ampumahiihtäjistä Tiril Eckhoff oli ilmoittautunut mukaan ylämäkikilpailuun, mutta hän perui osallistumisensa sairauteen vedoten.

Suomalaisista Kaisa Mäkäräinen on onnistunut voittamaan Lysebotnin mäkikilpailun vuonna 2013. Matti Heikkinen oli miesten kilpailun ykkönen 2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?