Vauhti Speed voidetehdas tekee käsidesiä kolmessa vuorossa - Hiihtolajit - Ilta-Sanomat

Joensuulaisyrityksen rohkea idea paljastui neronleimaukseksi – tuotantoa ympäri vuorokauden, uusia työntekijöitä, 20 000 pulloa päivässä

Suksivoiteistaan tuttu Vauhti Speed tekee nyt käsidesiä. Kuvassa yrityksen toimitusjohtaja Esa Puukilainen.

Julkaistu: 4.4. 11:19

Joensuulainen Vauhti Speed näki koronaviruksen aiheuttaman markkinaraon, joka ei ole tukkeutumassa.

Kun koronavirusepidemian laajuus alkoi maaliskuun alkupuoliskolla lopullisesti valjeta kovakalloisimmillekin suomalaisille, joensuulainen suksivoidevalmistaja Vauhti Speed tutki markkinasignaaleja.

Yksi asia kävi äkkiä selväksi: käsidesin kulutus on noussut Suomessa historiallisen suureksi, ja tavarasta alkoi nopeasti olla kaikkialla pulaa.

– Mediassakin oli juttuja siitä, miten yksittäiset apteekit suunnittelivat valmistavansa käsidesiä. Oli selvää, että markkinakysynnän tyydyttäminen ei onnistu ilman että teollisen mittakaavan tuotanto lisääntyy, kertoo Vauhti Speedin toimitusjohtaja, kemian alalta tohtoriksi väitellyt Esa Puukilainen.

Vauhti Speed tuottaa päivässä 20000 pulloa käsidesiä.

Tehtaan omistajat päättivät, että tuotantolinja puhdistetaan pikavauhtia ja aletaan valmistaa kuluttajamarkkinoiden tämän hetken kysytyintä tuotetta.

– Tuotantolinja steriloitiin, pumput ja valmistusastiat puhdistettiin. Letkut ja putket vaihdettiin. Näin varmistettiin, ettei suksivoidetuotannon jäämiä mene yhtään uuteen tuotteeseen, Puukilainen kertoo.

Denaturoitua etanolia

Käsidesin elementeistä tehtaalla oli valmiina suuri määrä denaturoitua etanolia, jota käytetään varsinkin karvapohjasuksien puhdistusaineiden valmistuksessa. Muut tarvittavat kemikaalit löytyivät markkinoilta. Sitten alkoi linja käydä punaisena.

– Noin kaksi viikkoa on nyt painettu hommia ympäri vuorokauden. Tuotanto on 20 000 pulloa päivässä. Kaikki menee kaupaksi. Suurasiakkaita ovat esimerkiksi poliisi ja sairaanhoitopiirit.

– Kysyntää kuvaa, että siinä missä suksivoiteet toimitamme 1–2 päivässä, käsidesin toimitusaika on 2–7 päivää. Valmistusmateriaaleja meillä on nyt viikkojen tarpeiksi, ei kuukausien, Puukilainen sanoo.

Vauhti Speedin tuotantolinjat ovat kuumina.

Kaikki menee, mitä tehdas ehtii tehdä.

Vauhti pakkaa käsidesin samoihin pulloihin, joihin normaalisti pakattaisiin nestemäisiä suksenhoitotuotteita. Korkit ja pipetit tehdään myös Joensuussa, pullot Turussa. Koko prosessi on kotimainen.

Valtavan lomautusaallon aikana Vauhti on uinut vastavirtaan.

– Olemme palkanneet tuotantoon kolme uutta työntekijää.

Kun koronaepidemian ensimmäinen aalto aikanaan hellittää, käsidesin kysyntä palailee lähemmäs vanhaa. Siinä vaiheessa tehtaan kiireet eivät Puukilaisen mukaan hellitä.

– Sitten palaamme tietysti perusliiketoimintamme eli suksivoiteiden pariin. Ja niitäkin tehdään tietysti korkeapaineella, koska nyt niitä ei tehdä lainkaan.

– Luulisi, että tämän kaiken päätteeksi Vauhdin tuotemerkki on tuttu aika monille uusillekin ihmisille, ei vain hiihdon harrastajille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?