Martti Jylhä lataa suorat sanat laturaivoajille: ”Onhan toi ihan sairasta” - Hiihtolajit - Ilta-Sanomat

Martti Jylhä lataa suorat sanat laturaivoajille: ”Onhan toi ihan sairasta”

Lappeen Riennon hiihtokoulun oppilaiden kokema laturaivo nousi puheenaiheeksi torstaina. Martti Jylhä kommentoi uutista sanoja säästelemättä.

Lappeen Riennon hiihtokoulun oppilaiden kokema laturaivo nousi puheenaiheeksi torstaina. Martti Jylhä kommentoi uutista sanoja säästelemättä.

Julkaistu: 14.2. 6:54

Viime kauteen ammattiuransa päättänyt maastohiihtäjä huomauttaa, kuinka vahvasti laturaivo voi vaikuttaa nuoriin hiihtoharrastajiin.

Laturaivo, eritoten nuoriin hiihtoharrastajiin kohdistuvana, nousi torstaina keskusteluun Yle uutisoitua Lappeen Riennon hiihtokoululaisten kohtaamasta epäasiallisesta käytöksestä hiihtoladuilla Lappeenrannan Huhtiniemessä.

Ilta-Sanomat tavoitti Ylelle asiaa kommentoineen hiihtokoulun opettajan Johanna Turusen, jonka mukaan ilmiö on yleinen muuallakin Suomessa. Riennon sompakoulun opettajan mukaan mitta on Lappeessa tullut täyteen.

Ja niin on tullut myös Lappeeta laajemmallakin. Suomalainen entinen huippuhiihtäjä Martti Jylhä tuohtui aiheesta Twitterissä eikä osoittanut piiruakaan ymmärrystä laturaivoajien suuntaan.

– MIKÄ IHMISIÄ VAIVAA? Jylhä latasi vihaisella hymiöllä varustettuna.

Jylhä kertoi torstai-illan twiitissään omasta kokemuksestaan viime tiistailta, jolloin hän oli vetämässä aikuisten hiihtokoulua Vantaalla.

– Pidin hiihtokoulua tiistaina Hakunilassa ja harjoitusta vasten sauvani oli laitettu ladun reunaan merkiksi. Oltiin varmaan välillä vähän tiellä. Eräs hiihtäjä päätti hiihtää sauvan päältä ja katkaisi sen, Jylhä kirjoittaa.

Jylhä jatkoi kommenttiaan tylyttämällä raivoajia erityisesti lapsiin kohdistetusta käytöksestä.

– Erityisesti ottaa päähän: LAPSIA! Kuka kehtaa mennä lapsille huutamaan ja kiroilemaan kesken harkkojen? Ei ihme, jos ei lapset uskaltaisi ladulle enää. Joo, voi ketuttaa kun pitää jalka nostaa sauvaa väistäkseen, mut hei noi kamat on arvokkaita eikä toisen omaisuutta tuhota!

Jos twiitit eivät näy oikein, voit katsoa ne tästä.

IS:n tavoittama Jylhä oli ilmiöstä pöyristynyt.

– Onhan toi ihan sairasta. Siis että ei muka ladulle mahdu ja oma lenkki menee siitä pilalle jos on joku hitaampi edessä. Ei löydy minkäänlaista ymmärrystä niille, jotka tuolla tavalla raivoaa. Ja vielä lapsiin kohdistuen, Jylhä painotti IS:lle.

Hiihtäjä kertoo, ettei ole havainnut samanlaista käytöstä omalla urallaan muiden ammattihiihtäjien joukossa.

– En muista omalta ajalta, että joku kilpahiihtäjä olisi tuolla tavalla käyttäytynyt. Oman kokemukseni mukaan tuota on enemmän kuntohiihtäjien puolella.

Jylhän vetämän aikuisten hiihtokoulun tiistaisessa tapauksessa joukko harjoitteli lyhyehköllä latupätkällä, kun hiihtäjän kertoma välikohtaus tapahtui.

– Meillä oli hiihtäjille lopussa sellainen kisailu, missä laitoin oman sauvani merkiksi maalin kohdille. Sauva näkyi hyvin. Yksi kaveri siinä oli sitten ehkä vähän kimpaantunut, kun joutui varmaan väistämään meitä jossain kohtaa.

– Hän sitten hiihti sen yli, ja sauva katkesi. Se oli tosiaan mun sauva, mikä ei siis ole välttämättä niin paha asia, mutta kyllä siitä meni loppupäivä pilalle. Kuinka huuruun pitää tuollaisessa tilanteessa mennä? Jylhä ihmetteli.

Jylhä korosti, ettei sauva itsessään ole välttämättä iso asia, mutta ilmiön pimeä puoli on nimenomaan sen laajemmassa vaikutuksessa etenkin lapsiin ja nuoriin.

– Se mitä itse haluaisin tässä kysyä, niin minkä takia tavallisen hiihtoharrastajan pitää käyttäytyä tuolla tavalla? Lunta ja latua on nyt muutenkin niin vähän. Lapset ja nuoret on siellä ihan samanarvoisia kuin ketkä tahansa muutkin. Sitä sitten miettii, millaisia kokemuksia tällainen antaa heille, Jylhä huomauttaa, ja lisää:

– Varmaan olisin lapsena itse tehnyt jotain muuta kuin hiihtoa, jos olisi tuollaisia idiootteja tullut vastaan. Ei varmaan tarvitse ihmetellä, jos meiltä häviää nuoria harrastajia lajin parista.

Tuoreimmat osastosta