Kommentti: Voitelin suksia fluorilla kerrostalon keittiössä – epäilen, etten ole Suomen ainoa pöljä - Hiihtolajit - Ilta-Sanomat

Kommentti: Voitelin suksia fluorilla kerrostalon keittiössä – epäilen, etten ole Suomen ainoa pöljä

Kuvituskuva
Julkaistu: 13.11. 20:06

Fluorivoiteiden mahdollinen vaarallisuus terveydelle ei ole kaikille itsestäänselvyys, kirjoittaa Ilta-Sanomien uutispäällikkö Tero Karjalainen.

Kaikki väärin. Tähän johtopäätökseen päätyy omalta kohdaltaan, kun lukee norjalaisen Dagbladetin uutisoimia vakavia epäilyksiä fluorivoiteiden vaarallisuudesta terveydelle.

Ja epämiellyttävä tunne nousee entisestään, kun lukee Suomen huollossa työskentelevän Teemu Lemmettylän kertomaa hiihtomaajoukkueen voiteluoloista: huoltorekassa ei saa säilyttää eväitä kuin umpinaisessa astiassa ja syöminen on rekassa kielletty. Hengityssuojaa on pakko pitää, ja rekkaan on järjestetty kunnollinen tuuletus.

Harrastelin takavuosina pitkänmatkanhiihtoa. Tavoitteeni oli alittaa 50 kilometrin perinteisellä Veikko Hakulisen legendaarinen loppuaika 3.33.33.

Koska lahjat hiihtoon ovat rajalliset, ostin fluorivoiteita, joita sitten turasin suksenpohjiin kotona kerrostalon keittiössä.

Ei tarvinne enempää selittää, miksi hommassa meni kaikki väärin, mutta ei tullut pieneen mieleenkään varoa.

Epäilen, etten ole ainoa yhtä pöljä tässä maassa, jossa puoli kansaa syntyy sukset jalassa ja tunkee puuta leivinuuniin pienhiukkasista piittaamatta.

On arvokasta, että näistä asioista puhutaan nyt, vaikka harrastajan puuhastelu keittiössä on aivan eri asia kuin ammattilaisten työkseen tekemä suksenvoitelu, jota tehdään kisakaudella joka päivä, tuntikausia.

PS. En alittanut koskaan 3.33.33:a, fluorivoiteista huolimatta.