Moottoroituja maskeja ja ruokailukielto – näin Suomen hiihtomaajoukkue suojautuu vaaralliseksi epäillyiltä fluorivoiteilta - Hiihtolajit - Ilta-Sanomat

Moottoroituja maskeja ja ruokailukielto – näin Suomen hiihtomaajoukkue suojautuu vaaralliseksi epäillyiltä fluorivoiteilta

Nykymuotoiset huippuhiihdon suksivoiteet jäävät historiaan ensi heinäkuussa.

Julkaistu: 13.11.2019 19:48

Suomen maajoukkueessa on tehty merkittäviä toimenpiteitä fluorivoiteiden haittojen ehkäisemiseksi.

Nykymuotoiset huippuhiihdon suksivoiteet jäävät historiaan ensi heinäkuussa, kun tietynlaisten fluorivoiteiden käyttö ja myynti kielletään EU- ja Eta-alueella.

Fluoriyhdisteiden haitallisuus ihmiselimistölle on tiedetty jo pitkään, ja osa voiteista kiellettiin jo 1990-luvulla.

Puhe fluorivoiteiden haitallisuudesta on kiihtynyt viime viikkoina ennen kaikkea Norjassa, kun Dagbladet on julkaissut artikkeleita osana laajaa juttukokonaisuuttaan.

Dagbladet julkaisi tiistaina suomalaisvinkkelistä erityisen kiinnostavan jutun, joka käsitteli fluorivoiteiden mahdollista suomalaista uhria, jo 43-vuotiaana vuonna 1992 menehtynyttä maajoukkuetason ampumahiihtäjää Mauri Lahtelaa.

Miten maajoukkue suojautuu?

Suomen hiihtomaajoukkueen huollon projektipäällikkö Teemu Lemmettylä kertoo, että maajoukkueessa työturvallisuus on huomioitu. Maajoukkueen voitelijat esimerkiksi käyttävät hengityssuojaiminaan moottoroituja maskeja.

– Se on standardi heille, jotka ovat voiteiden kanssa tekemisissä.

Viime vuosina työturvallisuutta on parannettu monilla muillakin toimenpiteillä.

– Pari vuotta sitten tuli uusi huoltorekka, jossa on erillinen yläkerta. Yksi peruste sille oli, etteivät urheilijat ja muu henkilökunta joudu olemaan voidekäryn kanssa tekemisissä. Voitelutilassa olevat käyttävät moottorimaskeja.

– Viime vuonna reagoimme vielä niin, että rekkaan tehtiin vielä erillinen ilmanpuhdistusjärjestelmä normaalin ilmanvaihdon lisäksi. Ilmatila on 150 kuutiota, ja uudet ilmaputsarit tuottavat sinne tunnissa noin neljä kertaa puhdasta ilmaa.

Lemmettylä sanoo, että ensi vuonna voimaan tulevat fluorikiellot ovat antaneet hyvän syyn käydä maajoukkueen ohjeistukset vielä uudelleen läpi.

Ohjeistuksia ja uusia toimenpiteitä käytiin läpi sunnuntaina Oloksella maajoukkueen kauden avajaisissa.

– Aiemmin oli sellainen pieni puute, että moottorimaskeissa oli vain yksi akku. Nyt kaikille hankitaan kaksi akkua, jotta se varmasti riittää läpi työpäivän eikä tule tilannetta, että akku loppuu ja joutuu vaihtamaan puolimaskiin. Lisäksi käytiin läpi ohjeita voiteluhanskojen käytöstä.

Yksi uusi, joukkueelle alleviivattu asia on se, että huoltotilassa ei saa olla ruokaa kuin suljetussa pakkauksessa. Ruokailu voitelutilassa on kielletty.

Jätteet kerätään

Lemmettylä kertoo, että Suomi myös kerää voidejätteen erilleen ja merkkaa sen ongelmajätteeksi.

– Se on toinen iso muutos, jossa haluamme olla eturintamassa.

Asiaa ei ole mitattu, mutta hänen henkilökohtaisen arvionsa mukaan noin 90 prosenttia huollon käsittelemästä fluorista menee siklausjätteen mukana.

– Fluori kerätään pinnoilta ja puhdistetaan erilliseen roskikseen, joka merkataan punaisella värillä.

Kotimaassa suomalaiset voivat itse kuljettaa jätteet oikeaan paikkaan käsiteltäväksi.

Toiveissa on, että kansainväliset lajiliitot maastohiihdossa (FIS) ja ampumahiihdossa (IBU) vaatisivat jokaiselta kisajärjestäjältä erillisen paikan, johon fluorijäte voitaisiin viedä.

Teemu Lemmettylä tunnetaan myös kovakuntoisena triathlonistina.

– Henkilökohtainen suojautuminen on osa työnantajan vastuuta. Yhtä lailla haluamme ottaa huomioon ilmasto- ja luontonäkökulman. Pyrimme tekemään kaikkemme, että luontoon päätyvä fluorimäärä on mahdollisimman pieni. Keräämällä voitelujätteen pääsemme jo aika hyviin tuloksiin, Lemmettylä summaa.

– Erityisesti luontonäkökanta on meille tärkeä. Vietämme paljon aikaa paikoissa, jotka ovat ympäristöltään hienoja ja kauniita. Ei siellä tulisi mieleen myöskään heittää huvin vuoksi muovipussia luontoon. Haluamme yhtä lailla minimoida näiden aineiden päätymisen luontoon.

Tarkempia ohjeistuksia

Lemmettylä huomauttaa, että huippu-urheilun osalta odotetaan vielä kansainvälisten lajiliittojen linjauksia ja tarkempia ohjeistuksia.

Lemmettylä on ollut mukana työryhmässä, jossa on pohdittu fluorivoiteisiin liittyviä asioita ja sitä, mitä toimenpiteitä FISiltä toivotaan.

– Ruotsalaiset johtavat projektia, jonka yksi iso teema on painostaa ja vaatia FISiltä toimenpiteitä. Siellä on tehty suunnitelmaa jonka tarkoitus on, että kaikki pystyvät toteuttamaan vaadittuja asioita. Kaikki näkökulmat pyritään ottamaan huomioon, että asiat saadaan menemään nätisti.

– Kansallisesti toki pystymme lajittelemaan jätteitä ja näyttämään, että se on mahdollista tehdä. Se on oma kannanottomme asian puolesta.

Tavallinen harrastaja

Entä millaisia terveisiä Lemmettylä lähettää tavallisille kuntoilijoille ja hiihtourheilun harrastajille?

– Pidän hyvänä, että esimerkiksi Vasaloppetissa kilpailujärjestäjä tarjoaa vain fluorittomia voiteita heille, jotka voitelutavat suksensa siellä.

– Jos talviurheilussa haluaa tehdä vastuullisen teon, niin kannattaa ylipäätään miettiä omaa fluorin käyttöään. Mikä on oma tavoitteellisuus, ja riittäisikö ihan se, että voitelee fluorittomilla tuotteilla. Toki fluorituotteet tuovat tällä hetkellä jotain etua, mutta tarjolla on myös tuotteita, joissa se on korvattu jollain muulla aineella, joka ainakin toivottavasti on parempi ympäristölle.

Oma turvallisuus kannattaa tietysti ennen kaikkea huomioida.

– Aina kun vahvoja pölyjä käsitellään, niin vähintään puolimaskilla on suojauduttava. Omia valintoja kannattaa aina miettiä.