Yle: Massiivinen ero palkassa houkuttelee suomalaisvalmentajia Kiinaan – ”Perus-CV:llä voi saada jopa 10 000 euroa kuussa”

Suomalaiset talvilajien valmentajat voivat jopa viisinkertaistaa tulotasonsa siirtymällä kiinalaisten palvelukseen.

Vuokatissa työskentelevä maastohiihtovalmentaja Mikko Virtanen (vas.) on valmentanut Kiinan maajoukkuehiihtäjiä.

7.4.2019 13:32

Kiinan kommunistipuolue on tehnyt linjapäätöksen, jonka mukaan maailman väkirikkaimman valtion täytyy loistaa vuoden 2022 olympiakisoissa. Tuolloin Pekingistä tulee ensimmäinen kaupunki, joka on järjestänyt niin kesäolympiakisat kuin talviolympialaiset.

Kiinan johto haluaa, että maan urheilijat menestyvät kotikisoissaan, ja siksi maan urheiluviranomaiset ovat solmineet yhteistyösopimuksia useiden maiden kanssa. Yksi näistä on Suomi, jossa vietetään tänä vuonna yhteistä talviurheiluvuotta Aasian jättiläisen kanssa.

Jo viime vuonna lähes 40 suomalaista valmennuksen ammattilaista toimi kiinalaisten palveluksessa eri lajeissa, kertoo Ylen laaja selvitys. Tänä vuonna määrä ei ole ainakaan laskenut.

Ylen artikkelin mukaan esimerkiksi Vuokatin urheiluopistolla kiinalaisten läsnäolo on erityisen vahva.

Vuokatille valtava tulonlähde

Sinivalkoisessa talviurheilukeskuksessa kiinalaisille kertyi yli 20 000 henkilövuorokautta. Kun Vuokatissa oleskelu sisältää laajan paketin valmennuksesta ravintoon, kiinalaisten maksama vuorokausitaksa (350–400 euroa) on huomattavasti korkeampi kuin kotimaisilla vierailla (40–60 euroa). Urheiluopiston toimitusjohtaja Veikko Halonen vahvistaa Ylen arvion, jonka mukaan Vuokatti teki vuonna 2018 yli puolen miljoonan euron liikevoiton ”kiinalaisvuorokausilla”.

Mikko Virtanen (oik.) ohjaa kiinalaishiihtäjiä Vuokatin laduilla joulukuussa 2016.

Ylen selvityksessä kerrottiin myös suomalaisasiantuntijoiden palkkatasosta. Delikaatista aiheesta kukaan haastateltava ei halunnut puhua omalla nimellään, mutta kaksi henkilöä suostui kertomaan ansiotasosta nimettömänä.

– Kärjistetysti sanottuna perus-CV:llä töitä tekevä henkilö voi saada Kiinassa jopa kymppitonnin kuussa, kun Suomessa palkka samasta työstä olisi 2 000 euroa kuukaudessa, yksi asiantuntija kertoi.

Ja toinen henkilö taustoitti työsuhteen keston epävarmuutta.

– Kiinaan pääsee sormia napsauttamalla jokainen, joka on ollut tekemisissä huippu-urheilun kanssa. Siitä ei ole sitten tietoa, kestääkö työ kuukauden, kaksi vai kuinka kauan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?