Viimeinen MM-tuomio: Näistä asioista Seefeldin kisat muistetaan – Harri Kirvesniemi: ”En olisi uskonut” - Hiihtolajit - Ilta-Sanomat

Viimeinen MM-tuomio: Näistä asioista Seefeldin kisat muistetaan – Harri Kirvesniemi: ”En olisi uskonut”

Therese Johaug (vas.), Max Hauke ja Frida Karlsson olivat vahvasti esillä Seefeldin MM-kisoissa.

Therese Johaug (vas.), Max Hauke ja Frida Karlsson olivat vahvasti esillä Seefeldin MM-kisoissa.

Julkaistu: 4.3.2019 5:58

Ilta-Sanomien raati ruotii MM-hiihdon kuumat puheenaiheet persoonalliseen tyyliinsä.

Seefeldin MM-hiihdot huipentuivat sunnuntaina.

Koska kisat ovat päättyneet, MM-tuomiossa paketoidaan koko kilpailujen anti.

Ilta-Sanomien raadissa ovat Seefeldissä kisoista raportoineet Marko Lempinen ja Ville Touru sekä IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi.

Marko Lempinen

KISOJEN TÄHTI: Therese Johaug. Ei tähän voi kerta kaikkiaan nimetä ketään muuta. Kolme henkilökohtaista matkaa, kolme kultaa. Norjan musertavan ylivoiman kasvot. Paineet olivat valtavat, sillä Johaugilla oli vain hävittävää. Edes dopingsyytökset eivät nakertaneet hänen uskoaan. Yksi maailman kovimmista kestävyysurheilijanaisista.

KISOJEN TARINA: Itävallan poliisi järjesti niin uskomattoman dopingratsian, että huh, huh! En olisi uskonut, että joku urheilija voisi jäädä verekseltään kiinni veridopingista. Itävaltalainen Max Hauke jäi. Video hänestä kertoo tyhjentävästi, että doping on edelleen ongelma myös maastohiihdossa. Johannes Dürrin dopingpuheet on syytä ottaa vakavasti.

KISOJEN MOKA: Maailman antidopingtoimisto Wadan tehtävänä on ottaa dopingvilppiä yrittävät urheilijat kiinni, mutta aika hiljaista on ollut. Kuitenkin Seefeldin kisat osoittivat, että mätiä omenoita on olemassa. Poliisi hoiti Wadan duunit ja otti kerralla kiinni viisi hiihtäjää – vieläpä vastustamattoman näytön kera.

KISOJEN TYYLI: Seefeldin MM-kisat olivat huima yleisömenestys, ja jos joitain, niin norjalaisia kisaturisteja alueella riitti. Norjalaisten omistautuminen haki vertaistaan, asuista lähtien. He kansoittivat Seefeldin pikkukylän baarit, laulu raikui, tanssia riitti ja alkoholia kului kuin suomalaisilla juhannusfestareilla. Näyttävät ne norskitkin osaavan.

KISOJEN YLLÄTYS: Ruotsin vasta 19-vuotias Frida Karlsson on maastohiihdon seuraava supertähti. Sitä monet eivät kuitenkaan tule ajatelleeksi, että kestävyysurheilussa nousu alle parikymppisenä maailman huipulle on sensaatio.

Ville Touru

KISOJEN TÄHTI: Ingvild Flugstad Östberg. Vaikka Johaug kahmi kirkkaimmat mitalit, Östberg nousi taustalla näiden kisojen mitalirohmuksi. 28-vuotias voitti mitalin kaikilla hiihtämillään viidellä matkalla: 3 hopeaa ja 2 pronssia. Oli voittanut ennen näitä kisoja urallaan vain neljä arvokisamitalia.

KISOJEN TARINA: Tolppa sisään, tolppa ulos. Suomen mitalisaldoksi jäi surkea yksi ainoa pronssi, eikä se siitä selittelemällä parane. Pitää kuitenkin muistaa, että kisat voisivat näyttää suomalaisittain myös hyvin erilaisilta, jos muutamat tolppalaukaukset olisivat kimmonneet sisäpuolelle. Jossittelu on urheilun suola.

KISOJEN MOKA: Veritankkaus. Kisojen suurimpia puheenaiheita oli massiivinen dopingratsia, jossa poliisi pääsi kokonaisen dopingliigan jäljille. Max Hauke antoi kasvot tälle skandaalille poliisin vuotaman videon vuoksi – tai ansiosta. Siinä eivät enää selittelyt liiemmin auttaneet, kun Hauke narahti letku suonessa itse teossa.

KISOJEN TYYLI: Aurinkolasit ja t-paita. Seefeldin kisat muistetaan poikkeuksellisen keväisistä olosuhteista. Aurinko porotti paria päivää lukuun ottamatta lähes poikkeuksetta pilvettömältä taivaalta, ja hiihtostadionilla tarkeni t-paidallakin. Lämpötilat huitelivat usein yli 10 asteessa. Se näkyi myös hiihtoasuissa.

KISOJEN YLLÄTYS: Norjan ylivoima. Vuonomaan kisathan nämä kaikin puolin olivat. Norjalaiset juhlivat kisanäyttämöillä, ja Seefeldin kuppiloista oli välillä vaikeuksia löytää muun maalaisia. Norjan juhlia osattiin odottaa, mutta että 25 mitalia, joista 13 kultaista! Mikään muu maa ei yltänyt edes 10 mitaliin.

Harri Kirvesniemi

KISOJEN TÄHTI: Therese Johaug otti ainoana hiihtäjänä useamman kuin yhden henkilökohtaisen maailmanmestaruuden. Norjalainen oli kolmella kultamitalilla kisojen ehdoton tähti.

KISOJEN TARINA: Suomen menestyminen tai menestymättömyys. Iivo Niskasen mitali ja muut loistavat hiihdot eivät riittäneet muuttamaan alkukauden kokonaiskuvaa. Miehet selvisivät kisoista naisia puhtaammin paperein. Menestyminen joukkuetasolla seuraavissa arvokisoissa edellyttää muutoksia harjoitteluun ja nuorten kasvamista vastuun kantajiksi.

KISOJEN MOKA: Kisojen päätösmatkan yritys murskata norjalaisten kultahaaveet. Mitä tekivät Hans Christer Holundin irtiotossa ei-norjalaiset kultamitalin tavoittelijat Cologna, Musgrave, Harvey, Parisse, Backscheider ja kumppanit? Eivät mitään! Tai venäläiset, joiden kiinniottoyritys lähti lopulta liian myöhään.

KISOJEN TYYLI: Voisi olla paljon puhetta aiheuttaneet kesäiset olosuhteet tai loppulaskun päällä seisoskelut, mutta Norjan miehet panivat vielä paremmaksi. Kaikki kuusi mahdollista maailmanmestaruutta, ja kaikki neljä henkilökohtaista mestaruutta eri miehille. Tyrmistyttävää dominointia.

KISOJEN YLLÄTYS: Frida Karlssonin nousu suoraan maailman terävimpään hiihtoeliittiin. Ruotsin naisilta odotettiin paljon, he saavuttivat paljon, mutta kukapa olisi etukäteen uskonut Karlssonin kantavan yksin vastuun Ruotsin joukkueen normimatkojen henkilökohtaisista mitaleista.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta