Suomi halusi estää hiihtopomojen kohutun kokouksen Pattayalla – valtuuston jäseneltä napakka kannanotto - Hiihtolajit - Ilta-Sanomat

Suomi halusi estää hiihtopomojen kohutun kokouksen Pattayalla – valtuuston jäseneltä napakka kannanotto

Martti Uusitalon mukaan Pohjoismaat ja Pohjois-Amerikan maat esittivät, että kritisoidulle hiihtokongressille etsittäisiin toinen pitopaikka.

Hiihtopomot matkustavat Pattayalle päättämään lajiin liittyvistä asioista toukokuussa 2020.

16.2.2019 14:25

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) päätös järjestää kongressi Thaimaan Pattayalla toukokuussa 2020 on herättänyt runsaasti tunteita ja hämmennystä.

Moni on ihmetellyt, että miksi talvilajien kattojärjestö on katsonut asiakseen viedä yli tuhannen ihmisen suurkokouksen paikkaan, joka on tunnettu aurinkoloma- ja seksiturismikohteena.

Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja ja FISin ylimmän toimielimen eli valtuuston jäsen Erik Röste kyseenalaisti tiedotteessa Pattayan valitseminen suurkokouksen kohteeksi.

Hong Kongia kannattanut Röste linjasi, että FISin hallitukselle pitäisi antaa mandaatti vaihtoehtoisen ratkaisun etsimiseen.

Norjalainen ilmoitti keskiviikkona, että myös toinen valtuuston jäsen oli hänen kanssaan samassa rintamassa.

”Ei mennyt läpi”

Lisäksi Röste naulasi, että suurkokouksen järjestäminen seksiturismista tunnetussa kaupungissa on virhe ja vahingoittaa hiihtourheilun mainetta.

FISin valtuuston suomalaisjäsen Martti Uusitalo kertoi perjantaina, että tapaus Pattayasta on vastikään keskusteltu kokouksessa Ruotsin Åressa, jossa kisataan alppilajien MM-kilpailut 4.–17.2.

– Pohjoismaat ja pitkälti myös Pohjois-Amerikan maat olivat kokouksessa sitä mieltä, että kongressin pitopaikaksi pitäisi etsiä uusi vaihtoehto, Uusitalo sanoi.

– Se ei mennyt kuitenkaan läpi, kun jo kerran päätettyä asiaa ei haluttu avata uudestaan. Äänestystulosta en voi kertoa tarkemmin, koska se on salaisuus. Ei se kuitenkaan paljosta jäänyt kiinni.

Uusitalo ei osallistunut Pattayan kongressipaikaksi kruunanneeseen äänestykseen marraskuussa, koska hän ei ollut enää paikalla siinä kokouksessa. Uusitalon mukaan hänellä oli Levin maailmancupiin liittyneitä kiireitä.

FISin valtuuston suomalaisjäsenen mielestä Pattaya ei ole sopiva paikka FISin kongressille.

– On selvää, että Pattaya resonoi pohjoismaalaisille joitakin muita asioita kuin monet muut kaupungit Aasiassa. Sellainen ei ole hyvä viesti. Kokouksia olisi hyvä järjestää nykyaikaisissa demokraattisissa yhteiskunnissa ja eettisesti yleisesti hyväksytyin perustein.

Useita kokouksia auringon alla

Hiihtopomot ovat tottuneet tekemään päätöksiä leveysasteilla, joissa aurinko hymyilee leveästi. Joka toinen vuosi järjestetty kongressi pidettiin ensimmäisen kerran Brasilian Rio de Janeirossa vuonna 1994.

Vuonna 2018 he kokoontuivat tuumatalkoisiinsa Kreikan Costa Navarinossa. 2016 vuorossa oli Meksikon Cancún. Kahden vuoden välein pystyyn polkaistava aivoriihi pääsi vauhtiin vuonna 2014 Espanjan Barcelonassa.

Pattayan lisäksi vaihtoehtoja vuoden 2020 kokouspaikoiksi olivat alun perin myös Marokon Marrakesh ja Hong Kong. Marrakesh vetäytyi myöhemmin leikistä. Pattaya päihitti valintaprosessissa Hong Kongin.

Kongressissa on edustus kaikista FISin lajiliitoista, jotka maksavat delegaatioidensa kustannukset FISin pientä avustusta lukuun ottamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?