Maailman hiihdon ylin johtaja pöyristytti lausunnoillaan – Suomen hiihtoliitto otti tiukan kannan - Hiihtolajit - Ilta-Sanomat

Maailman hiihdon ylin johtaja pöyristytti lausunnoillaan – Suomen hiihtoliitto otti tiukan kannan

Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja Gian Franco Kasper kohautti sveitsiläisen Tages Anzeiger -lehden haastattelussa laukomillaan mielipiteillä.

Sveitsiläinen Gian Franco Kasper on joutunut selittelemään sveitsiläislehti Tages Anzeigerille antamaansa haastattelua.

7.2.2019 12:40

FISiä vuodesta 1998 johtanut Gian Franco Kasper, 75, kertoi Tages Anzeigerille, että ei usko ilmastonmuutokseen ja että olympialaiset pitäisi jatkossa järjestää diktatuurivaltioissa, sillä niissä ei tarvitse välittää kansan häiritsevästä mielipiteestä.

– Kaupallisesta näkökulmasta ehdotan, että olympialaiset järjestettäisiin diktatuureissa. En halua tapella ilmastoaktivistien kanssa, Kasper sanoi.

Kannanotot pöyristyttivät laajalti. Muun muassa Kansainvälinen olympiakomitea KOK sanoutui nopeasti irti Kasperin puheista.

Myös Suomen hiihtoliitto otti tiukan kannan.

– Hiihtoliitto irtisanoutuu ilman muuta irti tällaisista lausunnoista, Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi sanoi Ilta-Sanomille.

Haapasalmi kertoi ihmettelevänsä Kasperin puheita. Ilmastonmuutos on iso uhka juuri FISin edustamille lumilajeille.

– Ilmastonmuutos on niin iso asia, että Hiihtoliitossakin koetamme tietenkin tehdä sen hillitsemiseksi kaikin tavoin sen mitä voimme, Haapasalmi sanoi.

FISiä vuodesta 1998 johtanut Gian Franco Kasper on tuttu näky Suomessakin. Hänet kuvattiin alppihiihdon maailmancupissa Levillä vuonna 2008.

Kasper selitteli lausuntojaan myöhemmin FISin verkkosivuilla. Hän sanoi tulleensa väärinymmärretyksi.

– Haluaisin pyytää anteeksi, koska kommenttejani ei ollut tarkoitus ymmärtää kirjaimellisesti. Tämä ei tullut jutussa selväksi. Otan täyden vastuun tästä väärinkäsityksestä ja olen pahoillani siitä, että olen vienyt huomiota alppihiihdon MM-kisoissa parhaillaan kilpailevilta urheilijoilta, Kasper sanoi.

Alppihiihdon MM-kisoja käydään parhaillaan Ruotsin Åressa. Kasperin lausunnot ovat olleet puheenaihe kisarinteissäkin. Norjalaishuippu Aksel Lund Svindal ei jarrutellut arvioidessaan lajinsa ylimmän päättäjän puheita.

Kaksinkertainen olympiavoittaja Svindal, 36, ilmoitti, että jokainen planeetan asukas ymmärtää Kasperin laukoneen ”täyttä siansaksaa”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?