Hiihtopomoilla olot kuin paratiisissa – miksi kansainvälisen hiihtoliiton kokoukset järjestetään Kreikassa ja Marokossa? - Hiihtolajit - Ilta-Sanomat

Hiihtopomoilla olot kuin paratiisissa – miksi kansainvälisen hiihtoliiton kokoukset järjestetään Kreikassa ja Marokossa?

Kansainvälisen hiihtoliiton kokousjärjestelyt ovat herättäneet runsaasti hämmästystä.

Costa Navarinon maisemissa on erinomaiset uintimahdollisuudet.

29.5.2018 19:42

FIS kokoontui päätöksentekoon järjestyksessään 51. kerran Kreikan Costa Navarinoon. Kreikan talviurheiluliiton isännöimä kongressi järjestettiin 13.–19. toukokuuta.

Ruotsalaislehti Expressen oli paikalla ja listasi olosuhteet, joissa talvilajien edustajat pohtivat kuumia lajikysymyksiä. Niissä onnistuminen ei jäänyt kiinni ainakaan loistohotellin tarjoamista puitteista.

– On varsin jännittävää nähdä myös tämä puoli. En ole ikinä ollut vastaavassa kongressissa aikaisemmin. Tämä ei ole ihan samanlaista, johon me urheilijat olemme tottuneet kilpailukauden aikana, urheilu-uransa lopettanut norjalainen supertähti Marit Björgen summasi.

Pyeongchangissa olympiakultaan hiihtänyt Marit Björgen hämmästyi FISin kongressin puitteista.

Expressenin mukaan hotellin 800 huoneesta yöpyminen maksoi halvimmillaan noin 300 euroa per yö. Lisäksi hotellissa on kymmenen erikoisravintolaa, kuusi baaria, golfkenttä, kuntosali, kylpylä, tenniskenttiä, vesipuisto ja kilometrin mittainen yksityinen uimaranta.

Kestitsemiseen ja muille aktiviteeteille oli laaja tarve: FISin tuumatalkoissa oli mukana lähes tuhat osallistujaa.

– Monet luulevat, että kokousväki pelaa täällä golfia kaiket päivät, mutta asia ei ole niin. Täällä istutaan puku päällä kokouksissa kahdeksasta viiteen, Ruotsin hiihtoliiton puheenjohtaja Mats Årjes ilmoitti.

Kansainvälisen hiihtoliiton valitsemassa kongressipaikassa voi pelata myös golfia. Arkistokuva.

Neljäntenä kokouspäivänä Kreikassa päätettiin, että vuoden 2023 MM-hiihtoja isännöi slovenialainen Planica. Norjan Trondheim hävisi sille FISin hallituksen äänestyksen 6–9. Björgen oli norjalaisten mainoskasvo kisakampanjassa.

Expressenin havaintojen mukaan päätöksentekoprosessiin ei tarvinnut osallistua kuivin suin.

Lehden mukaan pöydät olivat täynnä viini- ja olutlaseja, minkä lisäksi tarjoilijat kiersivät täyttämässä janoisimpien laseja ripeään tahtiin.

FISin kokous järjestetään joka toinen vuosi. Edellisinä vuosina isänniksi pääsivät Meksiko, Espanja, Etelä-Korea, Turkki, Etelä-Afrikka ja Portugali.

Vuonna 2022 sivakointiasioita puidaan Marokossa.

Expressen kysyi FISin pääsihteeriltä Sarah Lewisiltä, miksi hiihtokongressi järjestetään maissa, joista ei tule kuin vesihiihtäjiä.

– Siihen on helppo vastata. FISin 130 jäsenmaasta monet eivät voi järjestää suuria kilpailuja lumella. Mutta on tärkeää, että ne voivat järjestää kongresseja, hän perusteli.

– Eikä ole helppoa löytää hotellia, jonne kaikki osallistujat voivat majoittua. Ja pitää myös löytää ainakin 20 suurta kokoushuonetta saman katon alta.

Sarah Lewis perusteli, miksi FIS järjestää kokouksiaan lämpimissä maissa.

Lewis oli ilmeisesti kiusaantunut ainakin osasta toimittajan esittämistä kysymyksistä.

– Jos tämä tuntuu niin luksukselta, oletan että asut itse pihalla teltassa, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?