Riita Hiihtoliiton kanssa kostautumassa – Lahti voi menettää maailmancupin kisan: ”Sopimusta ei ole tehty”

Julkaistu:

Salpausselän kisat
Lahden Hiihtoseuran ja Hiihtoliiton välillä on edelleen jännitteitä MM-kisojen järjestämisestä.
Lahden MM-hiihtojen päättymisestä on pian kuukausi, mutta Suomen hiihtoliiton ja Lahden hiihtoseuran (LHS) väliset jännitteet eivät ole vieläkään hellittäneet. Riidan siemen kytee yhä.

Kiistan taustalla on Hiihtoliiton ja LHS:n jo vuosia sitten tekemä sopimus, jonka perusteella Hiihtoliitto maksaa lahtelaisseuralle MM-tuotoista noin miljoona euroa riippumatta siitä, tuleeko kisoista voittoa tai tappiota. Ennen kisoja Hiihtoliiton ja LHS:n välit tulehtuivat pahasti, kun LHS ei suostunut sopimuslievennyksiin. Hiihtoliitto on pitänyt sopimusta kohtuuttomana, koska se kantaa täyden vastuun kisojen todennäköisistä tappioista.


Asia tuntuu hiertävän edelleen Hiihtoliittoa, sillä Ilta-Sanomien tietojen mukaan se ei välttämättä hae Lahdelle maailmancupin järjestelyoikeuksia ensi talveksi. Hiljattain pidettiin palaveri, jossa asia nousi Hiihtoliiton edustajan toimesta tapetille.

– Palaverissa ilmeni, että Hiihtoliitto ei aio automaattisesti hakea Lahdelle maailmancupin kisoja. Jäi ilmiselvästi vaikutelma, että liitto on edelleen pettynyt yhteistyöhön Lahden hiihtoseuran kanssa, IS:n sisäpiirilähde kertoo.

Ilta-Sanomat tavoitti Hiihtoliiton puheenjohtajan Jukka-Pekka Vuoren kommentoimaan tietoja. Vuori ei ollut paikalla mainitussa palaverissa, mutta puhuu samasta asiasta. Hän vahvistaa, ettei Salpausselän kisoille välttämättä haeta maailmancup-arvoa ensi kaudella.

– Tilanne on toistaiseksi auki ja kesken. On täysin selvää, että jatkossa meidän pitää muun muassa löytää aiempaa yhtenäisempi linja Lahden hiihtoseuran kanssa. Tässä vaiheessa en halua sanoa muuta asiasta, Vuori linjaa.


Tähän asti Salpausselän kisojen maailmancup-arvo on ollut miltei itsestäänselvyys. Itse kisat on järjestetty Lahdessa jo vuodesta 1923 ja järjestetään jälleen ensi talvena.

– Minulle tulee täytenä yllätyksenä, ettei Lahdelle haettaisi maailmancupin oikeuksia. Sopimusta ei toistaiseksi ole tehty, ja siksi en halua kommentoida asiaa tämän enempää, LHS:n puheenjohtaja Juha Viljamaa sanoo.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että nyt Hiihtoliitto haluaa panna LHS:lle kovan kovaa vasten. Maailmancup-oikeudet ovat sen selkeä neuvotteluvaltti ensi talven kisojen taloudellisista seikoista ja vastuista sovittaessa. Lahden osakkeita puolestaan nostaa se, etteivät muut mahdolliset kisapaikat ole olosuhdetasoltaan läheskään samaa luokkaa.

Perinteikäs Kuopion Puijo ei tiettävästi tule kysymykseen, joten ainoat vaihtoehdot olisivat Rovaniemi ja Vuokatti. Kuusamon Rukalla järjestetään maailmancupin kisat jo kauden alussa, joten se ei mahdu Hiihtoliiton ensi kevään suunnitelmiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt