Kova kuntohiihtäjä testasi viidet karvasukset – epäilijä yllättyi

Ilta-Sanomat testasi viidet erimerkkiset karva- eli skin-sukset tammikuun lumilla Seinäjoella.

22.1.2017 9:27

Testaajana toimi eläkkeellä oleva Kuortaneen urheiluopiston entinen rehtori Jorma Hyytiä, jolla on kokemusta myös huippuhiihdon valmennuksesta.

Testi sopi opetusneuvos Hyytiälle, 65, hienosti, sillä hän oli pohtinut paljon puhuttujen ja kehuttujen hittisuksien hankintaa.

– Kaverit jo ihmettelivät, kun en vieläkään ole hommannut sellaisia. Viime talvena kyllä pääsin kerran kokeilemaan karvasuksia, mutta keli oli silloin huono, eikä suksiparikaan tainnut olla minulle paras mahdollinen. Kokemus vain vahvisti karvasuksia kohtaan tuntemaani epäuskoa, kertoo kuntoilumielessä hiihtoa harrastava Hyytiä.

Nyt häntä pyydettiin testaamaan Salomonin, Mads­husin, Atomicin, Fischerin ja Rossignolin sukset. Hän hiihti jokaisella parilla viitenä päivänä tykkilumiladulla. Lämpötila vaihteli testauspäivinä nollasta kymmeneen pakkasasteeseen. Testaamatta jäivät vesikeli sekä uuden lumen pakkas- ja nollakelit.

Hyytiän mukaan kaikki viisi suksiparia olivat toistensa veroisia ja yhtä hyviä. Mikään suksipari ei noussut ylitse muiden.

– En voi laittaa suksia paremmuusjärjestykseen, sillä jäykkyydet eivät näissä ole keskenään ihan identtisiä.

– Pito oli kaikilla testipäivien keleillä hyvä. Ainoastaan kostealla jäisellä lumella en saanut karvasukseen luotettavaa pitoa, mutta 2–10 asteen pakkaskelillä ne toimivat hienosti. Myös luisto oli erinomainen tykkilumella ja pikkupakkasella.

Karvasukset tuntuivat hiihtäjän alla aluksi hieman erilaisilta kuin perinteiset ”pertsat”.

– Potkun alkaessa tuntui pieni ”siirtoviive”, kunnes pito otti kiinni. Siihen kuitenkin tottui äkkiä, hän kuvailee.

Jorma Hyytiä sai karva suksilla sekä hyvän pidon että mahtavan vauhdin.

Osassa testisuksista oli säädettävä NNN-side, ja testaaja kokikin saaneensa parhaan mahdollisen luiston ja pidon juuri niillä suksilla, joiden sidettä oli mahdol­lisuus säätää hieman eteen- tai taaksepäin oman hiih­totekniikan kannalta parhaaseen mahdolliseen kohtaan.

– Suksien valinnassa on tärkeintä optimaalisen runkorakenteen ja jäykkyyden löytyminen. Asiantunteva suksikauppias on tässä ihan avainroolissa.

Testi sai Jorma Hyytiän vakuuttuneeksi karvasuksien erinomaisuudesta.

– Kyllä näitä voi suositella tällaisille tavallisille kuntohiihtäjille, ja taidan minä nyt ostaa nyt itsellenikin karvasukset. Vaikka tykkään voidella suksia, nykyisessä asunnossamme ei oikein ole voiteluun sopivia tiloja. Siinäkin mielessä karvasukset ovat hyvä valinta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?