Hiihtolajit

Eposta kärynnyt hiihtäjä palaamassa kilpaladuille – ”Emme voi valitettavasti vaikuttaa siihen”

Julkaistu:

hiihto
Itävaltalainen Johannes Dürr kärysi Sotshissa. Kahden vuoden kilpailukielto on nyt kärsitty.
Sotshissa epo-hormonista kärynnyt itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürr suunnittelee palaavansa ensimmäistä kertaa kilpaladuille kotimaansa ulkopuolella. Dürr osallistui jo maaliskuun alussa Itävallassa järjestettyyn Ganghoferlauf-hiihtoon ja nyt hän lähtee kisaamaan Ruotsiin.

Suomalaissyntyisen naparetkeilijän, Adolf Erik Nordenskiöldin mukaan nimetty 220 kilometrin Nordenskiöld-hiihto järjestetään 10. huhtikuuta. Kilpailun järjestäjiin kuuluva Wolfgang Mehl ei ole Dürrin aikeista mielissään.

– Emme voi valitettavasti vaikuttaa siihen. Olemme kysyneet asiaa Ruotsin hiihtoliitolta ja kansainväliseltä hiihtoliitolta. Emme voi kieltää häntä kilpailemasta.

Mehlin mukaan hänen järjestämänsä kilpailu yrittää pysyä kaikin tavoin erossa dopingista. Dürrin ei olisi annettu missään nimessä kilpailla, mikäli sille olisi ollut perusteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Expressenin haastattelema ruotsalaishiihtäjän Emil Jönsson ei innostu itävaltalaisen pikaisesta paluusta laduille.

– On kamalaa, että noin vakavan rikkomuksen jälkeen voi palata laduille näin nopeasti.

Nordenskiöld-hiihdon ennakkosuosikkeihin kuuluvan John Kristian Dahlin mukaan on surullista, että Dürr pääsee kilpailijoiden kanssa samalle lähtöviivalle.


Northug uhkasi tyrmäyksellä

Norjalaishiihtäjä Petter Northug raivosi tammikuussa, että mikäli Dürr palaa maailmancupiin ja lähtöviivalle norjalaistähden viereen, Northug tyrmää itävaltalaisen. Vain muutamaa kuukautta ennen käryään Dürr kiilasi Tour de Skillä Northugin ohi kolmanneksi.

– En usko hänen olevan lähtöviivalla ainakaan silloin kuin minä olen. Jos hän tulee oikealle tai vasemmalle puolelleni niin tyrmään hänet, Northug sanoi tuolloin Aftonbladetille.

Expressen paljasti viime lokakuussa Dürrin myös suunnitelleen maajoukkueen vaihtoa Itävallan hiihtoliiton asetettua hänet elinikäiseen pannaan. Lehden tietojen mukaan Dürr mielisi Italian maajoukkueen väreihin. Vastaavan tempun on tehnyt esimerkiksi Saksan Johann Mühlegg, joka vaihtoi Saksan maajoukkueesta Espanjan riveihin vuonna 1998.

Itävallan Innsbrückissa tullivirkailijana kilpailukieltonsa ajan työskennellyttä Dürria saattaa ajaa laduille myös rahapula. 29-vuotias Dürr on joutunut maksamaan takaisin suuria summia palkinto- ja sponsorirahaa sekä korvauksia Itävallan puolustusvoimille, jonka urheilijasopimukseen on kirjattu rahasanktio dopingrikkeistä.


Dürr antoi positiivisen A-näytteen Sotshin talviolympialaisissa 2014. Hän myönsi käyttäneensä epo-hormonia eikä B-näytettä täten enää tarvittu. Hänelle langetettiin kahden vuoden kilpailukielto, joka päättyi 25. helmikuuta.

Kisakylästä heivattu Dürr kommentoi tuolloin hankkineensa ja piikittäneensä epon kehoonsa itse. Kiellettyjen aineiden käyttöä itävaltalainen selitti myöhemmin muun muassa vaativilla kotioloilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt