Tällainen on hiihtäjien kisamaasto Sotshissa - nyt korostuu kunto

Julkaistu:

Sotshin kisaladut sisältävät paljon pitkiä ja loivia, hiihtäjien termein "hiihdettäviä" nousuja.
Maajoukkuevalmentaja Jussi Piiraisen mukaan ladut eivät ole teknisesti erityisen vaativia, vaan niistä selviytyminen on enemmän kuntokysymys.

– Maastoltaan ladut sopivat suomalaisille paremmin kuin viime talven MM-ladut Val di Fiemmessä. Siellä nousut olivat lyhyitä ja jyrkkiä, Piirainen vertaa.

Eri kisamatkojen laduilla on eroja. Piiraisen mukaan esimerkiksi naisten sprinttirata on kohtalaisen helppo, mutta miesten sprinttirata on erittäin raskas ja vaativa.
– Siinä on pitkiä ylämäkipätkiä, joita on harvoin sprinttiladuilla.

Korkeus korostaa vaativuutta

Sotshissa latujen fyysistä vaativuutta korostaa korkeus. Krasnaja Poljanan Laura-hiihtokeskuksessa kilpaillaan noin puolessatoista kilometrissä.

– Me olemme valmistautuneet kisoihin kapuamalla paljon nousuja kesän aikana. Myös se auttaa, että suomalaiset ovat leirityksellä sopeutuneet korkeuteen. Happi kiertää lihaksiin viimeisessäkin nousussa, Piirainen vakuuttaa.

Nousujen kiipeämisen lisäksi Sotshissa tarvitaan laskutaitoa. Alamäissä pitää uskaltaa laskea ja osata käsitellä suksiaan.
– Alamäissä tulee pieniä eroja, Piirainen ennakoi laskutaidon merkitystä.

Osa Suomen olympiajoukkueen hiihtäjistä kävi viime vuonna
maailmancupissa Sotshissa, mutta suurimmalle osalle ladut ovat ennestään oudot. Piiraisen mukaan ne ehtii oppia viikon aikana.

Valtaosa joukkueesta matkustaa kisapaikalle ensi viikon maanantaina, ja ensimmäiset hiihtomatkat ovat ohjelmassa seuraavana viikonloppuna.
– Selkeät maastokohdat oppii parilla hiihtolenkillä, Piirainen uskoo.Sää vaihtelee nopeasti

Suomen maajoukkueen huoltopäällikön Stefan Storvallin mukaan auringon vaikutus on Sotshissa huomattavasti suurempi kuin Keski-Euroopassa, koska Sotshi sijaitsee niin etelässä.
– Aurinko lämmittää nopeasti keskellä päivää. Kisaladuista luistelupuoli on auringossa ja perinteisen puoli enemmän varjossa. Perinteiselläkin viimeinen ja jyrkin osa on auringossa, Storvall kuvaa huollon haasteita.

Olympiakomitean tarjoamille sääpalveluille on myös kysyntää, sillä sään vaihtelut ovat nopeita. Pakkaskelillä lumi on kuivaa, mutta jos mittari kääntyy plussan puolelle, keli vaihtuu nopeasti todella märäksi.
– Mustamerikin on lähellä, ja se tuo kosteutta, jos on etelätuuli, Storvall sanoo.

Suksihuolto saa Sotshiin viime vuonna hankitun huoltorekan, mutta se toimii lähinnä suksien pohjien hiontapaikkana ja tavaravarastona. Suomalaiset joutuvat parkkeeraamaan rekkansa hissin ala-asemalle, josta kalusto viedään hisseillä ylös kisajärjestäjien voitelupaikoille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt