Pekka Hyysalo taisteli tiensä koomasta takaisin rinteeseen - Hiihtolajit - Ilta-Sanomat

Uskomaton selviytymistarina - suomalaisnuorukainen taisteli tiensä koomasta takaisin rinteeseen

Vaikeasti vammautuneen Pekka Hyysalon laskujen piti olla laskettu. Nyt hän nauttii taas elämästä suksilla.

Pekka Hyysalo loukkaantui vakavasti rinneturmassa. Nyt hän on taas lumilla - vastoin kaikkia odotuksia.­

22.12.2011 12:28

Kaksi vuotta sitten Pekka Hyysalo oli Suomen lupaavimpia freestyle-laskijoita. Nopeasti tulleen kansainvälisen menestyksen ohella elämä hymyili lukionsa päätökseen saaneelle 19-vuotiaalle.

Kaikki muuttui silmänräpäyksessä huhtikuussa 2010.

Tuore slopestylen Suomen mestari oli Ylläksellä kuvaamassa laskuelokuvaa. Kuvauspäivän päätteeksi Hyysalo päätti ottaa yhden hypyn vielä kerran uusiksi.

Se jäi hänen viimeisekseen. Kova takatuuli nappasi kiinni nuorukaiseen - hallittu hyppy muuttui 40-50 metrin ilmalennoksi, jonka päätteeksi Hyysalo tuli alas hallitsemattomasti.

- Videolta näkyy voima, jolla lyön pään. Saan olla tyytyväinen, että olen hengissä. Olen tosi kiitollinen, olen jotenkin niin fiiliksissä elämisestä, Hyysalo sanoo nyt vienosti hymyillen.

Turmassa lähes halvaantunut Hyysalo sai vakavan aivovamman. Nuorukainen pidettiin lääkkeillä koomassa 17 vuorokautta. Huhtikuun lopun jälkeen seuraavat muistikuvat ovat kesäkuulta.

Hyysalo sanoo eläneensä koko kesän kuvitelmassa, että "sairaalahommien" jälkeen lähdetään syksyllä jälleen Alpeille laskemaan. Lääkärit eivät olleet näin optimisia. Hänen arveltiin korkeintaan kävelevän parin vuoden päästä.

- Kun tajusin sen, olin ehkä viikon verran maissa. Sen jälkeen olen ollut iloisempi kuin koskaan.

Kävely on vaivalloista, puhe verkkaista. Mutta kun Hyysalo katsoo intensiivisesti silmiin ja puhuu, kannattaa kuunnella.

- Välillä kun läheiset kertoo murheistaan, tulee mieleen, ettet sä voi olla tosissasi ja valittaa tuollaisesta. Mutta ymmärrän sen, se on niiden onni, että voivat valittaa. Olin sellainen itsekin aikaisemmin.

Turkulaislaskijassa heräsi näyttämisen halu. Hän ei yksinkertaisesti suostunut luopumaan intohimostaan. Vajaa vuosi onnettomuudestaan Hyysalo oli jo uudelleen suksilla.

- Se "vielä joskus" tuli yllättävän nopeasti. Siitä lähtien kun sain sukset taas jalkaan, tuli sellainen olo, että hahaa, kattokaas mua nyt.

Huippulupauksen elämä meni karulla tavalla uusiksi, mutta hän ei ole katkera. Valoisa nuorukainen sanoo syyttäneensä vain itseään, mutta päässeensä siitäkin yli. Kolmivuotiaasta saakka laskenut Hyysalo on tänä vuonna jo ottanut tuntumaa Itävallan rinteisiin.

Vuodenvaihteen jälkeen suunnitelmissa on ainakin maailman parhaan puuterilumen testaaminen laskijalegenda Tanner Hallin kanssa Kanadan Retallackissa.

- Aion lopputalven aikana laskea 30-40 päivää. Pakko ottaa edes vähän takaisin sitä, mitä on missannut, Hyysalo tuumaa pilke silmäkulmassa.

Hyysalo ei halua julistaa erityistä sanomaa, mutta elämänhalua uhkuva viesti on painava.

- Olen tajunnut, että jos vain jotain haluaa, siihen on vieläkin mahdollista päästä. Sehän saa vain haluamaan enemmän.

Katso tunteikas video Pekan paluusta rinteisiin täältä.

Pekka Hyysalon kotisivut.

Elämä hymyillee jälleen. Pekka Hyysalo Anja-äitinsä kanssa Itävallan Hintertuxissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?