Miesten avaus poskelleen

Julkaistu:

Suomalaisten mieshiihtäjien paluu olympialaisten mitalikantaan 12 vuoden tauon jälkeen antaa odottaa itseään Vancouverin kisojen tuleville matkoille.

Avauskisassa, vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä, paras suomalainen oli Ville Nousiainen, joka hiihti väsyneillä jaloilla 13:nneksi.

Kisan voittoon kiirehti Sveitsin Dario Cologna, viime vuoden maailmancupin kokonaiskilpailun ykkönen. Italian Pietro Piller Cottrer jäi hänestä lähes 25 sekuntia, ja kolmanneksi hiihti Tshekin Lukas Bauer 35,7 sekunnin erolla.

Pohjois-Ruotsin toiveet naisten kympin voittajan Charlotte Kallan mitalitahdin jatkumisesta olivat kiinni 1,5 sekunnin erosta, jolla Marcus Hellner putosi mitalipallilta neljänneksi.

Nousiainen, kuten koko muukin suomalaisnelikko, arveli menon paranevan kisojen edetessä. Vielä avauskisassa he eivät saaneet koko kauden harjoittelun ja viimeistelyleirien etuja hyödykseen.

- Ihan ok avaus. Tästä on hyvä jatkaa pursuitiin (yhdistelmäkisaan), kärjelle 1.09 hävinnyt Nousiainen sanoi.

Nousiaisen mukaan hän ei tuntenut vielä reisiään ihan omakseen. Viimeistelyleiri Silver Starin korkeuksissa oli hänen mielestään onnistunut, mutta aivan vielä avauskisaan sen edut eivät kerinneet.

Maanantaina ensimmäisenä ladulle lähtenyt Nousiainen sai hiihtää rauhassa omaa kisaansa. Norjan Petter Northug oli toisella 7,5 kilometrin kierroksella samassa kyydissä, ja Nousiainen pystyi pudottamaan hänet kelkastaan ennen stadionille tuloa.

Heikkinen ei pilko suksia

Matti Heikkinen löysi kuin löysikin maanantain hiihdostaan positiivista, vaikka oli suomalaisnelikon huonoimpana 39. sijalla. Hän hävisi Colognalle kaksi minuuttia.

- Pystyin kuitenkin lopussa 5,5 kilometriä tulemaan Hellnerin mukana ja lopussa jättämäänkin hänet, Heikkinen tuumi.

Sija oli kuitenkin kaukana siitä, mihin Heikkinen hyvänä päivänä pystyy. Hän ei halunnut alkaa murehtia turhan aikaisin, vaan odottaa kisojen etenemistä.

- Nyt ei kannata pilkkoa suksia palasiksi. Pitää vain tehdä perusasioita hyvin.

Häntä lähinnä huvitti, että kisojen ykkössuosikiksi ennakoitu Northug hävisi hänelle. Northug oli 41. sijalla, ja muutenkin norjalaisilla meni pieleen. Paras vuonomaan hiihtäjä oli 28:nneksi hiihtänyt Tord Asle Gjerdalen.

Juha Lallukka ja Teemu Kattilakoski taistelevat vapaan hiihtotavan kisapaikasta viestiin. Avausmatka ei antanut taisteluun selvyyttä: Kattilakoski oli 27:s (-1.30,5) ja Lallukka 34:s (-1.52,5).

- Ei vaan kulkenut niin kuin odotti ja toivoi, Kattilakoski totesi ja sanoi viettäneensä vaikeita päiviä Whistlerissä. Ilmeisesti hänen olisi pitänyt tulla aiemmin korkean paikan leiriltä kisakylään.

- Huono hiihto. Luokaton esitys, Lallukka tiivisti tunnelmansa.