Suomalaiset hiihtäjät joutuivat starttikieltoon - liian korkeat veriarvot

Suomen hiihtojoukkue oli eilen sekaannuksen tilassa nuorten MM-kisoissa Ranskan Praz de Lys'ssä.

30.1.2009 10:42 | Päivitetty 30.1.2009 12:14

Runkohiihtäjät Krista Lähteenmäki, Lari Lehtonen ja Antti Häkämies kärsivät viiden päivän kilpailukieltoa liian korkeiden hemoglobiiniarvojen takia. Alle 23-vuotiaissa kilpailevat miehet eivät saaneet startata torstaina, ja heidän kisansa ovat ohi.

Alle 20-vuotiaissa hiihtävän, jo tiistaina starttikiellon saaneen Lähteenmäen kisat alkavat ylihuomenna. Hän saa startata, jos sitä ennen antaa verinäytteen, jossa hemoglobiini on 160 tai alle. Miesten raja on 170.

Lähteenmäki edusti Suomea aikuisten maailmancupissa Davosissa joulukuussa.

Viiden päivän starttikielto tulee hb-tapauksissa terveyssyistä, eikä kyse ole dopingrikkeestä. Monesti urheilijat näissä tilanteissa dopingtestataan verimanipulaatioepäilyjen kitkemiseksi tai vahvistamiseksi.

MM-joukkueen valmentaja Mikko Virtanen oli vaitelias, kun IS Urheilu tavoitti hänet. Lääkäriä joukkueen matkassa ei ole.

- En puhu mitään, soita Piiraiselle (Jari, Hiihtoliiton toimitusjohtaja) tai Lindellille (Per-Ole, hiihdon lajijohtaja).

Piiraisen tietojen mukaan kisojen verinäytepolitiikka sisältää epäselvyyksiä. Starttikieltoa on ilmeisesti annettu ainakin 17 hiihtäjälle. Praz de Lys sijaitsee korkealla, jossa elimistön kuivuminen nostaa helposti hemoglobiinia.

Vuosi sitten Italiassa hiihdettiin vielä korkeammalla, ja hb-tapauksia tuli vain kaksi.

Miesten hemoglobiini oli yli 180, kun se normaalisti on 155-162. Lähteenmäeltä mitattiin keskiviikkona paikallisessa sairaalassa 155, mutta tiistaina FIS:n laitteella yli 160.

- Jotain outoa tässä on, eikä vain Suomen mielestä. Nyt täytyy selvittää, olemmeko me tehneet virheitä vai onko mittalaite kalibroitu väärin. Starttikieltojen kumoamiseen en usko, Piirainen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?