G14 voisi ajaa mäkiviikon palkintoautoa

Julkaistu: , Päivitetty:

Mäkihypyn teinisensaation Gregor Schlierenzauerin curling-nimi on Markku Uusipaavalniemen M15:tä mukaillen G14.

Uusipaavalniemi sai lempinimensä ulkomaalaisilta kanssapelaajilta, joille suomalaisen sukunimi tuotti suunnattomia vaikeuksia. Schlierenzauerin ääntämyksen kanssa tuskaili alkukaudesta varsinkin MTV3:n mäkikommentaattori Toni Nieminen, jolla on muutenkin ollut omintakeinen tapa ääntää hyppääjien nimiä.

Keski-Euroopan mäkiviikon avauskilpailun ylivoimaiseen voittoon liidellyt Schlierenzauer täyttää kiertueen päätöspäivänä, 7. tammikuuta, 17 vuotta. Schlierenzauer hyppää ensimmäistä kertaa mäkiviikolla. Kun Nieminen otti osaa ensimmäistä kertaa mäkiviikolle 1991-92, hän myös voitti arvostetun turneen. Schlierenzaueria onkin verrattu Niemiseen Oberstdorfissa päivittäin.

Mäkiviikon pääpalkintona on jälleen auto. Tänä vuonna malli on Nissanin uunituore Qashqai, joka ilmestyy myyntiin Saksassa vasta helmikuun lopussa.

Itävallassa virallisen ajokortin saa vasta 18-vuotiaana, mutta 17-vuotias saa halutessaan väliaikaisen ajoluvan käytyään autokoulun. Auto on merkittävä N-17-tunnuksella, mikä vastaa historiaan mennyttä suomalaista 80:n lätkää. Lisäksi ensimmäiset viikot nuorukainen saa huristella vain niin, että toinen vanhemmista on kyydissä.

Oberstdorfin kilpailu oli vielä avauskierroksen jälkeen tasainen. Periaatteessa voittoon oli mahdollisuus jopa kymmenellä hyppääjällä. Schlierenzauer ratkaisi pelin toisen kierroksen haamyhypyllä, joka kantoi 142 metriä. Hyppy jäi Norjan Sigurd Pettersenin nimissä olevasta mäkiennätyksestä puolitoista metriä.

- Toinen hyppyni oli todella makea, Schlierenzauer kommentoi.

- Kun huomasin, että olen todella korkealla, tiesin että nyt mennään pitkälle. Se, että hyppy jäi mäkiennätyksestä, ei harmita, sillä eihän kaikkea voi saada kerralla, teinitähti jatkoi.

- Gregor näytti, kuinka pitälle täällä voi hypätä, toiseksi tullut Sveitsin Andreas Küttel sanoi.

Schlierenzauer otti 9,5 pisteen kaulan mäkiviikon kokonaiskilpailussa toisena olevaan Kütteliin. Suomen Arttu Lappi on 19,7 pistettä jäljessä kuudentena.

- Lähden tekemään hyvää suoritusta joka kilpailussa ajattelematta kokonaiskisaa. Mutta tietenkin, jos on hyvissä asemissa kun tullaan Bischofshofeniin, niin sitten sitäkin voi alkaa ajattelemaan, Lappi sanoi.

IS / Mikko Heikkilä, Oberstdorf