Väsynyt Ville Nousiainen löysi mestaruusvauhdin

Julkaistu:

Ville Nousiaisella on kaksi MM-hiihtojen pronssia, mutta sunnuntaina Kouvolan Hiihtoseuran miehelle heltisi vasta uran ensimmäinen Suomen mestaruus.

Jalkalihastensa väsymystä valitelleen Nousiaisen kintereistä löytyi kisan viimeiseen nousuun sen verran kovempi iskutus, että Vuokatti Ski Team Kainuun Sami Jauhojärvi taipui toiseksi.

- SM-kisat ovat jääneet kaikenlaisten vaivojen takia vähälle. Tämä oli minulle vasta toinen SM-mitalikin, ensimmäinen tuli vuonna 2007 samasta lajista Valkeakoskella, Nousiainen muisteli kolmen vuoden takaista pronssiaan.

Vaikka laji oli sama, matka vaihtui. Keuruulla miesten yhdistelmäkilpailu lyhennettiin pakkasen pelossa 9,9+9,9 kilometriksi. Ratkaisu oli kärkikaksikon mieleen, mutta pitkiin matkoihin erikoistunut pronssimies Kari Varis jäi lyhennystä harmittelemaan.

- Meitä päätös lyhentämisestä helpotti, Jauhojärvi huokaisi. Hänet 9,2 sekunnilla kukistanut Nousiainen säesti ja sanoi halunneensa päästä sunnuntaina mahdollisimman helpolla. Keuruu ei ollut kauden pääetappi, kaikkea muuta.

Joensuun Katajan Varis jäi Nousiaisesta 48,7 sekuntia. Hän tiesi jo lähtölistan luettuaan, että taistelee sunnuntaina vain pronssista.

Väsymyksen karkotusta

Nousiainen, 26, näytti mestaruutensa jälkeen voipuneelta, ja hiihtäjä tunnusti olevansa yhä uupunut pari viikkoa sitten päättyneen Tour de Ski -kiertueen jäljiltä.

- Olo ei ole ollut hirveän skarppi. Hyvä olo on ollut vaan tunteja, Nousiainen tuumasi ja sanoi, että olympiavauhtiin on vielä pitkä matka.

Väsymyksen karkottamiseen ja lihasten herkkyyden hakemiseen hänellä on käytössä kuukauden päivät. Leijonanosa siitä ajasta kuluu Pohjois-Amerikassa viimeistelyleirillä. Nousiainen matkustaa Matti Heikkisen, Teemu Kattilakosken ja Riikka Sarasojan tavoin keskiviikkona kohti Silver Star -leiripaikkaa.

Nousiainen päättää vasta 5. helmikuuta hiihdettävän Canmoren maailmancupin jälkeen, mikä on hänen päämatkansa olympialaisissa. Jos Canmoren 15 vapaalla kulkee, Nousiainen lähtee mitalijahtiin jo olympialaisten avausmatkalla. Jos ei kulje, kisatavoitteen toteuttaminen siirtyy edemmäs helmikuulle.

Lepo virittää Jauhojärven

Jauhojärven 11 peräkkäisen mestaruuden putki katkesi Keuruun päätöspäivänä, eikä hiihtäjän mieli ollut lainkaan niin iloinen kuin perjantaina sprinttivoiton ratkettua. Rovaniemeläisen kunto on kuitenkin harpannut kukonaskelta reippaamman loikan eteenpäin, ja Jauhojärvi on luottavainen sen suhteen, että ehtii huippuvireeseen olympialaisiin.

- Perinteisen hiihtoni on jo sen tuntuista kuin sen pitää olla. Enää ei ole ihmeitä tehtävissä, odotellaan vaan, että kunto toivottavasti nousee kohisten.

Jauhojärvi, 28, hioo virettä lähiviikot kotosalla. Jos Rovaniemelle pukkaa pakkanen, hän ajaa Vuokattiin hiihtoputkeen. Niin tai näin, kotona treenaamisen avulla hän pystyy lyhentämään kisareissunsa mahdollisimman tiiviiksi.

- Se aikajana on kunnossa, että huippukunto löytyy viimeistään 28. helmikuuta, Jauhojärvi tiivisti.

Vancouverin päätöspäivänä Whistlerin maisemissa hiihdetään miesten 50 kilometriä. Perinteisen hiihtotavan yhteislähtö on Jauhojärven päämatka olympialaduilla.