Roponen iloitsi kuudennesta sijasta

Julkaistu:

Riitta-Liisa Roposen kasvoilla karehti aurinkoinen hymy maanantaina Whistlerin maastohiihtostadionin maalipaikalla.

Maallikko voisi kuvitella, että yhtenä mitalisuosikkina naisten 10 kilometrin kisaan lähteneen Roposen jääminen kuudenneksi olisi kirvoittanut pettyneempiä kommentteja, mutta mitä vielä.

Roponen tunsi itsensä lähes voittajaksi. Ainakin hän saavutti päämatkaltaan uransa toistaiseksi parhaan olympialaisten sijoituksen. Ennen Vancouveria hän oli ollut parhaimmillaan 13:s Torinon yhdistelmäkilpailussa.

- Kuudes sija oli sitä, mitä tänään oli tarjolla. Kaikkeni tein, mutta muut olivat parempia, Roponen kertasi.

Roposta parempia olivat etenkin mitalinaiset. Mestari Charlotte Kalla antoi myrskyvaroituksen kunnostaan jo runsas viikko sitten Canmoren maailmancupissa, ja virolainen Kristina Smigun-Vähi on aina ollut kunnonajoituksen mestari. Äitiyslomalta täksi kaudeksi palannut Smigun-Vähi jäi voittajalle 6,6 sekuntia. Norjalainen Marit Björgen otti pronssin 15,9 sekunnin erolla Kallaan.

Kuume pelästytti kisan aattona

Mitalisijasta täsmälleen kymmenen sekuntia jäänyt Roponen arvioi hiihtäneensä tasaisen kympin. Hän tarkkaili ensimmäisen vitosen muiden vauhtia ja lisäsi sitten vauhtia.

- En osaa sanoa mitään, missä olisin voinut tehdä toisin.

Ehkä Roponen olisi kuitenkin mieluusti ottanut terveemmän valmistautumisen kisaan. Hänelle nousi kisaa edeltävänä päivänä lievää lämpöä, eikä se ensin meinannut lääkkeillä laskea.

- Pikkuisen siinä itkeä tihuutin, Roponen kertoi ja myönsi kuumeen toki vaikuttaneen mielialaan.

Illalla 37,3:een noussut lämpö oli jo pois, mutta varmuuden vuoksi Roponen päätti hiihtämisestään vasta aamun verryttelyn jälkeen. Elimistössä tauti ei kisapäivänä enää tuntunut.

Roposen valmentaja-aviomies Toni Roponen kannusti vaimoaan kisan aattona sillä, että lievä kuume on varsin pieni takaisku lähes kaksiviikkoisen maastohiihtorupeaman lomassa.

- Kisojen avauspäivänä täällä sattui paljon vakavampikin asia, Roponen viittasi georgialaiskelkkailijan kuolemaan.

Saarinen tyytyi hiihtelemään

Kuuden olympiakilpailunsa urakan aloittanut Aino-Kaisa Saarinen ei saanut itseään kovin tiukille avauskilpailussaan.

- Se oli vähän sellaista hiihtelyä. Nyt sai onneksi pään auki, joten pääsee sitten keskiviikkona sinne sprinttiin luukuttamaan, Saarinen tuumasi.

Hän oli kilpailun 15:s runsaan minuutin kärjelle jääneenä.

- Onko se nyt sama, onko kymppisakissa vai 15:s. Ehkä ei loppuun tullut ihan apinanraivoa, Saarinen kuvasi hiihtoaan.

Hän ei osannut oikein selittää, mikä elimistössä jäi vajaaksi täydellisestä huippuhiihdosta. Ehkä sellaisen rakentaminen on vain vapaalla hiihtotavalla hänelle vaikeampaa kuin perinteisellä.

Mitalikolmikosta Smigun-Vähin hopea oli Saariselle yllätys.

- Hän on kilpaillut niin vähän, Saarinen kuvasi Torinossa neljä vuotta sitten kaksi kultaa voittanutta virolaista.