Roponen lähes valmis olympialaisiin

Julkaistu:

Riitta-Liisa Roponen kokee olevansa pientä viilausta vaille valmis Vancouverin olympialaisten kilpaladuille.

Viimeisen silauksen ja herkkyyden kuntoonsa haukiputaalainen hakee Itävallan Ramsaun leiriltä.

- Haen leiriltä hyvää tunnelmaa. Muutama kova treenikin on toki ohjelmassa, Oulun Hiihtoseuraa edustava Roponen jutteli sunnuntaina voitettuaan Keuruulla uransa 11. maastohiihdon Suomen mestaruuden.

Kulta heltisi ylivoimaisella hiihdolla yhdistelmäkisassa, jonka matkat lyhenivät varmuuden vuoksi 6,6+6,6 kilometrin lenkeiksi. Pakkasen takia lyhennystä ei sunnuntaiksi olisi enää tarvinnut tehdä.

Noin 900 metrin korkeudessa olevan Ramsaun valintaa leiripaikaksi puolsivat monet tekijät. Samat itävaltalaismaisemat ovat Roposelle tuttuja jo kesäleireiltä, ja toisaalta reissuun saa perhettä mukaan. Riitta-Liisan seuraksi Ramsauhun lähtevät valmentaja-aviomies Toni Roponen, kuusivuotias Ida-tytär ja tätä hoitamaan Toni Roposen isä.

- Ramsaussa on yleensä tähän aikaan vuodesta liukkaat kelit. Myös korkeus on sama kuin Vancouverissa, joten olympialaisia varten ei tarvitse mennä korkeammalle, Roponen tuumi.

Olympialaiset alkavat päämatkalla

Roponen pääsee starttaamaan olympialaisten päämatkalleen heti kisojen maastohiihdon avauspäivänä 15. helmikuuta.

- Hyvä, ettei tarvitse sitä odotella, Roponen arvioi.

31-vuotiaan Roposen tavoitteena on voittaa uran kolmansissa olympialaisissa ensimmäinen henkilökohtainen mitali. Torinon neljän vuoden takaisissa talvikisoissa Roponen hankki toistaiseksi parhaan olympiasijansa yllettyään 13:nneksi yhdistelmähiihdossa. Sen jälkeen hänen tasonsa on noussut, ja MM-hiihdot ovat tuoneet kolme kultaista prenikkaa. Niistä kaksi on hellinnyt viestistä ja yksi parisprintistä Virpi Kuitusen kanssa 2007 Sapporossa.

Avausmatkan 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisan lisäksi Roponen pääsee yrittämään mitalia hiihtotapojen yhdistelmäkisassa. Lisäksi hän hiihtää Vancouverissa kultaan tähyävässä viestijoukkueessa ja mahdollisesti vapaan hiihtotavan parisprintissä.

- Perinteisen hiihtotavan 30 kilometrille en lähde, vaikka siellä olisikin paikka, Roponen naurahti tehdessään lähtöä dopingtestiin ja lisäsi kysyttäessä ei-toivottujen olympiamatkojen joukkoon perinteisen sprintin.