Tämä mies aikoo välttää tappiot maalisuoralla

Julkaistu:

Neljänkymmentä sekuntia kestävä loppurutistus kanadalaisissa vuoristomaisemissa voi ratkaista maastohiihdon olympiamitalit.

Sami Jauhojärvi tekee kaikkensa, että pystyy loppusuoran tasatyöntöosuudella kirimään kohti mitaleita.

- Tasatyönnön kehittäminen on ollut tämän harjoituskauden teema. Vaikka tasatyöntö on vahvuuteni, loppukirissä sen tekniikan on pysyttävä kasassa, Jauhojärvi kertoi puhelimitse STT:lle.

Viime kaudella rovaniemeläishiihtäjää jäi kaivelemaan muutama viime metrien kirihäviö. Karvaiten niistä jäi mieleen Liberecin MM-hiihtojen parisprintti, jossa Jauhojärven edelle kiilasivat Norjan Ola Vigen Hattestad ja Saksan Axel Teichmann. Liberecin lisäksi Jauhojärvi muisteli ottaneensa kirissä takkiin maailmancupissa Val di Fiemmessä ja Oberhofissa.

28-vuotias Jauhojärvi on hiihtänyt arvokisoissa jo vuodesta 2001 lähtien. Mitalitili aukesi viime talvena Liberecissä parisprintin ja viestin pronssimitaleilla, ja maailmancupista heltisi kevätlumilla uran ensimmäinen voitto Trondheimin 50 kilometriltä.

Alkava olympiatalvi ei ole hänen ajatuksiaan sotkenut, vaikka olympiamitaleista pääsee kisaamaan vain neljän vuoden välein.

- Keväällä Vancouver oli selvä motivaatiotekijä, mutta huippu-urheilijan on hankala tehdä asioita enää paremmin. Kesäharjoitteluuni olympialaiset eivät ole vaikuttaneet, Jauhojärvi sanoi.

Hyvissä oloissa laatua harjoitteluun

Lokakuun harjoitusrupeamaa Jauhojärvi on viettänyt enimmäkseen kotimaisemissaan Rovaniemellä, kun Ramsaun leiri kariutui huonoihin keleihin.

- Oli hyvä, että tulimme sieltä kotiin. Hyvissä oloissa pystyn paremmin kontrolloimaan harjoitusten laatua.

Kilpailukauden alku on enää parin viikon päässä, ja tässä vaiheessa kautta Jauhojärvi on tarkka tekemisistään. Harjoitusmäärät ovat yhä korkealla, noin 20-25 viikkotunnissa, mutta määrän ja laadun tasapaino vielä tärkeämpää.

- Kantapään kautta laadun tarkkailun on oppinut. Jouduin kyllä syksyn ensimmäisen Ramsaun leirin jälkeen kävelemään pari päivää hissukseen hirvimetsällä, Jauhojärvi kuvasi ylikuntoon ajautumisen riskin tunnistamista.

Hirvimetsällä ajomiehen roolista on hiihtäjän kannalta muutakin etua kuin palauttava harjoitus. Palkkio "koiran" roolista tulee lihana.