Pirjo Muranen hiihti kuudenneksi Salpausselällä

Julkaistu: , Päivitetty:

Huippukunnon oivallinen ajoitus poikii Pirjo Muraselle ilonaiheita myös maailmanmestaruuskilpailujen jälkeen.

Sunnuntaina Muranen hiihti uransa parhaaseen normaalimatkojen maailmancup-sijoitukseen väliaikalähtönä kisatussa kilpailussa. Muranen oli Salpausselän yleisön edessä kuudes vapaan hiihtotavan kympillä.

-Loistosuoritus. Pystyin pitämään tempoa hyvin, 34,6 sekuntia kärjestä jäänyt Muranen kertasi.

Hän juhlisti hyvällä hiihdollaan 28-vuotispäiväänsä ja nautti auringonpaisteessa onnistuneesta viikonlopusta. Lauantaina lohkesi sprintistä kolmossijaSprintti on ollut Murasen bravuurimatka uran alkuvaiheista lähtien, mutta aina välillä hän on päässyt kelpo vauhtiin myös pitemmissä kisoissa. Tällä kaudella hän oli neljäs Rybinskin maailmancupissa kympillä, mutta silloin kisattiin yhteislähtönä.

-Ne ovat aivan eri kisoja, Muranen vertasi. Väliaikalähtöisessä maailmancup-hiihdossa hänen aiempi normaalimatkan paras sijoituksensa oli seitsemäs tila Kiirunasta vuodelta 2002.

Vaikka Murasen kunto tuntuu kestävän hyvin kevään lähetessä, hän on jopa mielissään siitä, että huhtikuun alkuun ajoittunut Barentsin hiihtokiertue on peruuntunut. Venäjän puolelta ei löytynytkään kisoille rahoitusta.

-Nyt ei tarvitse miettiä, lähteekö vai ei. Siinä olisi mennyt puolitoista viikkoa Kontiolahden SM-kisojen jälkeen. Kotona oleminen tuntuu ihan hyvältä vaihtoehdolta, Muranen sanoi.

Kowalczyk tasoitti cupia

Naisten kisan ylivoimaiseksi voittajaksi hiihti puolalainen Justyna Kowalczyk, joka kepitti ruotsalaisen Charlotte Kallan 22,4 sekunnilla. Kolmossijan nappasi norjalainen Marthe Kristofferssen, joka ylsi ensi kertaa urallaan palkintopallille maailmancupissa.

MM-kisoissa kaksi henkilökohtaista kultamitalia hiihtänyt Kowalczyk tasoitti kärkeä maailmancupin kokonaiskisassa. Hän nousi toiseksi 1291 pisteellään ja ohitti viikonlopun levänneen Aino-Kaisa Saarisen (1276 pistettä). Kärjessä jatkaa Slovenian Petra Majdic, joka kasvatti sunnuntaina pistetiliään vain 12:lla sijoituttuaan 19:nneksi.

-Mietin kokonaiskisaa enemmän normaalimatkojen maailmancupin voittoa, Kowalczyk arvioi. Hän oli yllättynyt suvereenista menostaan, koska sairasteli kuumeflunssan Liberecin kisojen jälkeen.

Kallalla on hyvä saldo kauden väliaikalähtöisistä kympeistä. Jällivaarassa hän voitti kauden avauksen ja oli Lahdessa toinen.

-Tämä on mielimatkani, ja se avaa ensi talvena Vancouverin olympialaisten hiihdot, Kalla iloitsi.

Sarasoja uransa parhaaseen

Suomalaisista maailmancupin pisteille hiihtivät myös Riitta-Liisa Roponen (9:s), Riikka Sarasoja (17:s) ja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen (30:s).

-Tämä oli sellainen tämän talven perussetti, työntekijän radaksi Lahden uutta viiden kilometrin lenkkiä kuvannut Roponen sanoi. Hän jäi kärkivauhdista 48 sekuntia.Sarasojalle 17. sija oli uran paras maailmancupin normaalimatkan sijoitus. Vaikka kauden lopussa alkaa taistelu väsymystä vastaan, Sarasoja arvioi jaksavansa taistelutahdollaan.

-Eilisen sprintin hapot tuntuivat painavan jaloissa, mutta sain pidettyä hyvin rytmin.

Virpi Kuitunen kertoi selkänsä tehneen tenän jo ensimmäisessä nousussa. Sija 34 ei tuonut hänelle pistelisää, mutta kotiyleisön edessä ei haluttanut keskeyttääkään. Valopilkku Kuitusen päivässä oli se, että köhä tuntui kadonneen.