Kun Matilda Castren teki golfhistoriaa, nuori suomalainen venyi taustalla upeaan suoritukseen – saa nyt 100 000 euron jättipotin

19-vuotias golfaaja Kerttu Hiltunen ammentaa uskoa ja motivaatiota Matilda Castrenin ja muiden Suomen naishuippujen esityksistä.

Kerttu Hiltunen tähtää lajissaan Euroopan kärkikahinoihin.

19.1. 11:47

Moni muistaa hyvin, kun golfaaja Matilda Castren viime heinäkuussa voitti lähes näytöstyyliin Turussa käydyn naisten Euroopan kiertueen eli LET-kiertueen osakilpailun.

Voitto takasi Castrenille paikan arvostettuun joukkuekilpailuun Solheim Cupiin, jonka voittoputin Castren upotti Yhdysvaltojen Ohiossa syyskuussa.

Turun LET-kilpailussa nähtiin myös vähemmälle huomiolle jäänyt hieno suomalaissuoritus.

Kilpailun aikaan vasta 18-vuotias Kerttu Hiltunen sijoittui 21:nneksi ja oli kilpailun paras amatööristatuksella kilpaillut pelaaja. Aiemmin keväällä Hiltunen oli voittanut jo Suomen pääkiertueen kilpailun huipputuloksella viisi alle parin.

Hiltusella on juniorivuosilta useita hienoja meriittejä, muun muassa alle 16-vuotiaiden Englannin mestaruus vuodelta 2018 sekä Yhdysvalloista Floridan Junior Tourin osakilpailuvoitto ja suuren kansainvälisen Orange Bowlin kolmas sija. Viime kaudella hän otti isoja askeleita kohti aikuisten sarjojen kärkeä.

– Ehkä merkittävimpiä saavutuksiani ovat viime kauden Turun-kilpailu ja se, että sain Ladies European Tourin karsinnoista kortin Euroopan toiseksi tasokkaimmalle kiertueelle eli LETASille, Hiltunen kertoo.

Hiltusen hyvät otteet kiinnittivät myös urheilusijoitusrahasto Sport Fundin nokkamiehen Jyrki Louhen huomion.

Maanantaina Hiltunen valittiin Sport Fundin tukemien nuorten huippulupausten joukkoon yhdessä yleisurheilija Jere Haapalaisen kanssa.

Lue lisää: Tätä 17-vuotiasta suomalaista verrataan Karsten Warholmiin – ”Eihän tavoite voi olla juosta häntä hitaammin!”

Yläasteen jälkeen Hiltunen satsasi golfiin niin vahvasti, että vietti kaksi talvea Yhdysvaltain West Palm Beachilla harjoitellen ja pelaten. Nyt hän käy toista vuotta Kaurialan lukiota Hämeenlinnassa.

Sport Fundilta Hiltunen saa seuraavien neljän vuoden aikana urheilijaosakeyhtiölleen 100 000 euron tuen. Sen turvin hän aikoo nousta Euroopan kärkikahinoihin.

– Tämän kauden tavoitteena on pelata LETASilla niin hyvin, että saisin suoran kortin ykköstasolle eli LET-kiertueelle kaudeksi 2023. Se vaatii käsittääkseni sijoittumista kiertueella viiden parhaan joukkoon. Mielestäni se on realismia, Hiltunen sanoo.

– Esimerkiksi Matildan suoritukset tuovat motivaatiota ja uskoa, että Suomesta voi oikeasti päästä noin korkealle. Sport Fundilta saatava tuki, niin rahallinen kuin esimerkiksi henkiseen valmennukseen saatava apu, on tällä matkalla todella merkittävä asia, Hiltunen kiittelee.

Mikä on Sport Fund?

Sport Fund -rahaston toimintamalli on yksinkertaistetusti seuraava: rahastoon kerättiin sijoittajilta rahaa, joka sijoitetaan nuorten urheilijoiden urheilutoiminnan kehittämiseen. Alkuperäinen tavoite oli kerätä 1,6 miljoonaa euroa, mutta varainhankinta ylitti tavoitteen reilusti.

Rahaston urheilijatiimiin valitaan 18 nuorta (16–22-vuotiasta) urheilijaa, jotka perustavat itselleen osakeyhtiön. Kukin urheilija saa osakeyhtiölleen 100 000 euron alkupääoman käytettäväksi seuraavien neljän vuoden aikana, eli 25 000 euroa vuodessa. Vastineeksi pääomasta urheilijat luovuttavat rahastolle tietyn määrän urheilijaosakeyhtiönsä osakkeista.

Urheilijaosakeyhtiön tulos muodostuu muun muassa palkintorahoista ja kaupallisista kumppanuuksista. Urheilijaosakeyhtiöt ovat rahaston omistuksessa kymmenen vuoden ajan, ellei urheilija lunasta osakkeitaan aiemmin itselleen. Tilikauden lopussa yhtiön tuloksesta maksetaan osa rahastolle. Rahasto tavoittelee neljän prosentin vuotuista tuottoa.

Valittavat urheilijat pääsevät ammentamaan asiantuntevalta joukolta urheilu- ja liiketalouden ammattilaisia. Sport Fund on alun perin ex-jääkiekkoilija Jyrki Louhen idea. Sport Fundin muita perustajia ja asiantuntijoita ovat entiset huippu-urheilijat, sittemmin myös yritysmaailmassa menestyneet Laura Lepistö, Tanja Poutiainen-Rinne, Hanna-Maria Hintsa (ent. Seppälä) ja Thomas Johanson.

Tunnettuja Sport Fundin sijoittajia ovat esimerkiksi entiset maajoukkue- ja NHL-kiekkoilijat Saku Koivu, Jere Lehtinen ja Jussi Jokinen.

Sport Fundiin on toistaiseksi valittu viisi urheilijaa:

Rosa Pohjolainen, alppihiihto

Erika Pykäläinen, alppihiihto

Joakim Oldorff, sulkapallo

Jere Haapalainen, yleisurheilu

Kerttu Hiltunen, golf

Luitko jo nämä?