Tokion olympialaisten sääolot huolettavat – liian kuumaa jopa golfille: ”kuolonuhrien mahdollisuutta ei voida sulkea pois” - Golf - Ilta-Sanomat

Lohduton kirje paljastaa karun arvion Tokion olympialaisista – ”Kuolonuhrien mahdollisuutta ei voi sulkea pois”

Kasumigasekin golfradan pelätään olevan liian kuuma ensi kesän olympialaisia varten.

Julkaistu: 3.11.2019 15:45

Tokion äärimmäisen kuuma kesä aiheuttaa vakavia ongelmia olympialaisten järjestäjille.

Tokion olympialaiset järjestetään ensi kesänä heinä- ja elokuun vaihteessa.

Kaupungin äärimmäisen kuumat kesäolosuhteet ovat kuitenkin saaneet Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n vaatimaan ainakin maratonit ja kävelykilpailut siirrettäviksi viileämmälle Hokkaidon saarelle Sapporon kaupunkiin.

Tokion kuvernööri Yuriko Koige antoi uutistoimisto Reutersin mukaan suostumuksensa siirtoihin perjantaina, mutta vaakalaudalla on myös golf. Reuters on saanut haltuunsa kirjeen, jonka Japanin parlamentin ylähuoneen edustaja Shigefumi Matsuzawa kirjoitti KOK:n presidentille Thomas Bachille ilmaistakseen huolensa olympiagolfista.

– Heinäkuun loppu ja elokuun alku ovat Japanin kesän kuumin vaihe, joten ei ole liioiteltua sanoa, että ulkona pidettävän urheilutapahtuman järjestäminen Japanin kuumimmalla alueella tähän aikaan on äärimmäisen vastuutonta, Matsuwaza kirjoitti Reutersin mukaan.

Kirjeen mukaan edellisen kolmen vuoden aikana kilpailupäivien keskimääräinen lämpötila Kasumigasekin golfradalla, joka sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Tokion keskustasta, on ollut 31,7 celciusastetta.

Matsuwaza ilmaisi huolensa myös golfkilpailun katsojista, joilla ei olisi mahdollisuutta päästä suojaan helteeltä. Matsuwazan arvion mukaan jopa 1250 henkeä voisi kärsiä lämpöhalvauksesta kahdeksan kilpailupäivän aikana.

– Ambulanssit ja sairaalat eivät pysty käsittelemään tilannetta, ja lämpöhalvauspotilaiden pyörtyessä yksi toisensa jälkeen, kuolonuhrien mahdollisuutta ei voi sulkea pois, Matsuwaza kirjoitti.

Matsuwaza suositteli tapahtuman siirtämistä Wakasu Golf Linksin radalle Tokionlahdelle, missä lämpötilat ovat keskimäärin neljä astetta Kasumigasekin kentän aluetta viileämpiä.

Tokiossa syyskuussa järjestetyissä melonnan ja soudun testikilpailuissa yleisöä viilennettiin tekolumella.

Yleisön niskaan tekolunta

Tokion vaaralliset helteet ovat huolestuttaneet jo pitkään ajatellen ensi kesän olympialaisia. Vuoden 2018 heinä- ja elokuussa Japanin vallannut lämpöaalto tappoi 130 henkilöä, ja sairaalaan joutui jopa 70 000 ihmistä.

Japanin säälaitoksen luonnonkatastrofiksi julistaman hellejakson aikana kuukauden keskilämpötilat nousivat jopa yli 30 asteeseen. Lämpöpiikkien aikaan Tokion lähettyvillä nähtiin ennätyksellisiä yli 40 celsiuksen lämpötiloja.

Olympialaisten järjestelyissä hirmuhelteisiin ollaan varauduttu useilla keinoilla. Katsojille tarjotaan areenoilla viileää vesihöyryä suihkuttavia koneita ja ilmastoituja lepoalueita. Syyskuussa järjestetyissä soudun ja melonnan testikilpailuissa yleisöä viilennettiin suihkuttamalla katsojien päälle tekolunta.

Lisäksi kisa-alueille kasvatetaan kukka-aitoja, jotka tarjoavat järjestäjien mukaan kuumuudesta kärsiville katsojille ”psykologista viilennystä”.