Rallikartturi Tapio Eirtovaaran elämä muuttui Saksassa 12 vuotta sitten – pelaa nyt golfia pyörätuolissa: ”En ole antanut periksi”

rac

Julkaistu:

Golf
Jos golf on henki ja elämä, edes pyörätuoliin joutuminen ei estä sen harrastamista, entinen rallin kartanlukija, savonlinnalainen Tapio Eirtovaara tietää.
Savonlinnalaiselle Tapio Eirtovaaralle, 72, golf on ollut se elämänlanka, joka on pitänyt rallikilpailussa Saksassa 12 vuotta sitten loukkaantuneen ja hoitovirheen vuoksi pyörätuoliin joutuneen Eirtovaaran elävien kirjoissa.

– Sillä minä olen pitänyt itseni kunnossa, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Ja tällä ”hölmöllä” luonteellani. Sillä lailla hölmöllä, että en ole antanut periksi, vaikka välillä on ollut todella vaikeaa.

Vaikeuksilla hän viittaa muun muassa tapaturmaan, joka sattui keväällä Espanjassa.

– Kaaduin pyörätuolilla, jossa minulla oli sellainen sähkökäyttöinen apulaite, jolla pääsee jopa kuuttakymppiä. Olkapäätäni on sen jälkeen hoidettu neljä kuukautta, eikä se kunnossa ole vieläkään.


Eirtovaara loukkaantui maaliskuussa 2007 Saksan Adac-Bayern -rallissa ollessaan seinäjokelaisen Jaakko Keskisen kartanlukijana.

Kaverusten auto karkasi kapealta asvalttitieltä, kun vauhtia oli 178 kilometriä tunnissa. Muutaman voltin jälkeen auto iskeytyi kartanlukijan puoleinen kylki edellä puuhun.

Eirtovaaralta katkesi seitsemän kylkiluuta ja solisluu. Vammojen ei pitänyt olla vakavia.

Sairaalassa hänelle ilmaantui kuitenkin sellaisia sisäelinvaurioita, joiden hoitamiseksi tarvittiin epiduraalipuudutus. Puudutus epäonnistui. Eirtovaaran jalat halvaantuivat.

Alaraajahalvaus oli kova isku miehelle, joka oli siihen asti tehnyt mitä tahtoi. Harrastanut ralliautoilua, jääkiekkoa, pesäpalloa, hiihtoa ja tietysti golfia.

Osa harrastuksista piti jättää, mutta erityisgolf alkoi toden teolla kiinnostaa Invalidiliiton kuntoutusjaksolla Käpylässä.

– Kävin Paloheinässä muutaman kerran kokeilemassa pelaamista ja ajattelin, että tästä ei tule yhtään mitään. Tämä on tässä.

Eirtovaara sai kuitenkin vakuutusyhtiöltä luvan hankkia itselleen paragolfer sähköpyörätuolin, joka avulla hän voisi pelata golfia.

– Omassa pihassa aloin sitten lyödä reikäpalloja. Harjoitellessa minulle syttyi sellainen kipinä, niin kuin aina ennen rallissakin, että kyllä tämä sittenkin tästä vielä iloksi muuttuu. Usko siihen, Tapio!

Voimakas tahto ja äärettömän kova kilpailuvietti otti voiton ja Eirtovaarasta tuli ympäri Eurooppaa reissaava erityisgolffari.

– Yhdeksän vuotta olen vaihtelevalla menestyksellä pelannut. Menestystä tärkeämpää minulle on kuitenkin ollut hyvä harrastus ja kavereiden tapaaminen. Golfin parissa olen saanut paljon hyviä ystävyyssuhteita, jotka ovat kannatelleet minua elämässä.

Mutta on mies myös kilpailuviettiäänkin onnistunut tyydyttämään. Vuosien varrella hän on voittanut omassa luokassaan muun muassa kolme Mallorcan mestaruutta ja yhden Suomen mestaruuden.


Vuosi sitten hän oli mukana Suomen joukkueessa erityisgolfin MM-kisoissa Mallorcalla. Kisoissa oli edustettuina 18 kansallisuutta. Pelaajia oli mukana Australiasta ja USA:sta saakka. Kisassa Eirtovaara oli yhdestoista.

Harrastuksen täytyy olla rakas ja kilpailuvietin kova, että jaksaa reissata pyörätuolin kanssa kisasta toiseen ympäri Eurooppaa. Kaikki lentoyhtiöt eivät esimerkiksi ota sähkökäyttöistä paragolferia mukaan lennoille ollenkaan niissä olevien akkujen takia.

Erityisgolffareiden turnaukseen Tšekkeihin heinäkuun alussa Eirtovaara matkustin yksin omalla autolla Via Balticaa Varsovan kautta Prahaan. Matkaa kertyi yhteen suuntaan noin 1 600 kilometriä ja ajoaikaa toista vuorokautta.

– Olihan siinä riskinsä, mutta näinpähän ainakin maisemia. Ja kyllä minä nyt uskaltaisin lähteä vaikka taksikuskiksi Prahaan.

Talvet Eirtovaara asuu avopuolisonsa kanssa Torreviejassa Espanjassa, mutta kesäksi he tulevat Suomeen ja Savonlinnaan.

– Suomen kesä on parasta maailmassa. Täällä ei ole liian kuuma, välillä sataa ja ukkostaa, ja luonto on vihreää. Yhden kesän olin Espanjassa ja se riitti. Siellä on liian kuumaa suomalaiselle.

Kotimaassa ollessaan Tapio Eirtovaara pelaa mahdollisimman paljon golfia täkäläisillä viheriöillä. Hänelle lähin on Kerigolf Savonlinnassa.

Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 2009 Eirtovaara sanoi harrastavansa golfia muun muassa sen vuoksi, ettei häntä tarvitse viedä hoitolaitokseen ainakaan kymmeneen vuoteen.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin, 72-vuotiaana hän pohtii, josko pelaisi kilpailumielessä vielä muutaman vuoden, ehkä 75-vuotiaaksi.

–Kyllä minä pelata jaksan hyvin, mutta pelivälineiden ja paragolferin roudaaminen alkaa yksin käydä jo voimille. Mutta harrastusmielessä pelaan varmasti vielä pitkään. Golf on kuitenkin minun elämänlankani.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt