Mikko Korhonen maksoi toissa vuonna Suomeen 123 718 veroeuroa – kertoo idean, millä huipputuloisia urheilijoita saisi pidettyä kotimaassa

Julkaistu:

Golf
Golfässä Mikko Korhonen, 38, elää uransa kenties parasta vaihetta. Se näkyy sekä kentällä että tilipussissa.
Joistain urheilijoista tiedetään heti, että heistä tulee jotain suurta.

Kymmenvuotiaana golfiin ihastunut Mikko Korhonen ei päässyt uransa alkuvaiheilla nauttimaan liiasta hehkutuksesta tai ylisanoista. Golfarilla oli pitkään epäilijänsä, jotka kokivat, ettei tällä olisi kansainväliselle huipulle mitään asiaa.

– En oikein tiedä, mistä se johtui. Olen ehkä ollut vähän hidas kehittymään, mutta suunta on silti ollut koko ajan ylöspäin. Ehkä kehitykseni on ollut joillekin liian hidasta, Korhonen sanoo Ilta-Sanomille.

Enää ei ole epäiltävää.

Korhosesta, 38, on kouliintunut uransa lopettaneen Mikko Ilosen ohella Suomen paras golfari. Yksi todiste siitä on kuun alussa napattu Euroopan-kiertueen Kiinan kilpailun ykkössija.

Suomalaisgolfari pelasi maailmanluokan valioiden keskellä tyynesti ja oli tilastojen valossa kentän ehdotonta eliittiä useimmissa pelin osa-alueissa. Uusintareiällä Ranskan Benjamin Hebertistä tullut voitto oli ansaittu.

Korhonen on nähnyt yli 14-vuotisen ammattilaisuransa aikana paljon. Silti uran toinen Euroopan-kiertueen osakilpailuvoitto oli ainutlaatuinen. Ykköstilan ratkaissut noin 3,5-metrinen birdieputti jännitti tavallista enemmän.

– Voitto oli tiukan päivän jälkeen aikamoinen helpotus. Kaikista saavutuksistani tämä menee ihan kärkeen. Kaksi voittoa Euroopan-kiertueella (edellinen tuli Itävallasta kesällä 2018) ovat ehdottomasti urani kohokohtia, Korhonen kertoo.

Saavutus nosti Korhosen maailmanlistalla 84:nneksi eli uransa parhaalle sijalle. Sen päälle tuli muhkea 440 000 euron palkintopotti, joka on kautta aikojen toiseksi suurin suomalaisgolfaajan saavuttama rahapalkinto.


Edelle on yltänyt vain Mikko Ilonen, joka kuittasi vuonna 2014 Euroopan-kiertueen reikäpelimestaruudesta 650 000 euroa.

Korhosen ura on siis monin tavoin hyvässä nousukiidossa. Alkukausi ei ollut kuitenkaan helpoimmasta päästä.

Kulinaristina tunnettu Korhonen myöntää, että viime vuosi oli sen verran menestyksekäs, että kuluvan kauden alkua leimasi pieni kylläisyyden tunne. Korhonen voitti vuonna 2018 Euroopan-kiertueen kisan Itävallassa, minkä lisäksi hän oli kerran toinen ja kahdesti kolmas.

– Olin sen jälkeen vähän kelluntatilassa enkä oikein tiennyt, mihin olin menossa. Silloin on kirkastettava tavoitteet ja alettava mennä kohti jotain uutta. Ilman tavoitteita ei voi oikein menestyäkään.

Uusi caddie Nick Mumford ja Korhosen valmennustiimiin reilu kuukausi sitten liittynyt Mikko Ilosen pitkäaikainen luotsi Timo Rauhala ovat tuoneet vaihtelua tuttuihin rutiineihin. Kiinassa nähty vire oli osin tuon muutoksen ansiota.

Kiitosta saavat myös kotijoukot. Korhonen muisti Kiinassa voittohaastattelussaan avovaimoaan Tiinaa.

– Ilman hänen tukeaan näistä hommista ei tulisi varmaan mitään. Tiedän, että kotiasiat ovat kunnossa, minkä lisäksi hän on tosi kiinnostunut lajistani. Hän on mainosalan ihminen, joten hänellä on paljon ideoita liittyen uraani, Korhonen sanoo.


Euroopan-kiertueen osakilpailun voitto toi Korhoselle paikan uran toiseen major-turnaukseen, torstaina alkavaan PGA Championshipiin New Yorkissa.

Korhonen sai maistaa major-huumaa ensimmäistä kertaa viime vuoden elokuussa, juurikin samaisessa PGA:ssa. Tuolloin suomalaispelaajan urakka päättyi kahden kierroksen jälkeen. Korhosen ensisijaisena tavoitteena on pelata tämän vuoden PGA:ssa kaikki neljä kierrosta.

PGA-turnauksessa nähdään myös isojen vaikeuksien jälkeen huipulle palannut Tiger Woods. Korhonen sanoo seuranneensa mielenkiinnolla lajin supertähden ympärillä pyörivää hullunmyllyä.

– Tiger on aika omanlaisensa, kova kaveri. Oli mielenkiintoista katsoa, miten hän toimi viime vuoden PGA:ssa. Kamerat seuraavat häntä koko ajan siitä hetkestä, kun hän tulee parkkipaikalle. En haluaisi olla hän.

”Koko elämäni on Suomessa”

Marraskuussa julkaistut verotiedot kertoivat, että Mikko Korhonen oli vuonna 2017 eniten veroja Suomeen maksanut suomalaisurheilija.

Korhoselle kirjattiin toissa vuonna 353 667 euron ansiotulot, joista hän maksoi veroa 123 718 euroa.

Oletko ylpeä ykkössijastasi?

– Heh, olen nykyään osakeyhtiöni palkollinen, joten verotaulukko näyttää nyt erilaiselta. Mutta joo, miksi ei. On mukavaa auttaa valtiota näin, viime vuonna osakeyhtiön perustanut Korhonen sanoo.

Hiljattain avovaimonsa ja lastensa kanssa Espooseen muuttanut Korhonen aikoo pysyä jatkossakin Suomessa.

– Koko elämäni on täällä. Voisihan sitä lähteä vaikka Sveitsiin ja olla siellä yksin rahojeni kanssa, muttei sekään olisi kovin kivaa. Se, mitä olen tienannut, on riittänyt ihan hyvin.


– Olen nähnyt melkein koko maailman, eikä Suomea parempaa paikkaa ole tullut vielä vastaan. Hyvinvointivaltiota on pidettävä yllä. Sen vuoksi maksetaan veroja.

Runsas matkustelu on lisännyt arvostusta kotimaata kohtaan. Korhonen arvostaa etenkin turvallisuutta, ilmaista koulutusta ja terveydenhuoltoa ja sitä, millaisen kasvuympäristön piskuinen Pohjoismaa tarjoaa lapsille.

Golfari sanoo kuitenkin ymmärtävänsä urheilijamiljonäärejä, jotka ovat vaihtaneet kirjansa verotussyistä muualle.

– Ymmärrän, ettei kymmenen miljoonan tienesteistä halua maksaa kuutta miljoonaa veroja, Korhonen sanoo ja heittää idean huipputuloisten urheilijoiden pitämiseksi kotimaassa.

– Valtion kannattaisi tehdä urheilijoiden kanssa joku diili, jos urheilija alkaakin tienata kovia summia. Jos urheilija tienaa vaikka sen kymmenen miljoonaa, mitä jos hän maksaisi siitä valtiolle kaksi miljoonaa kuuden sijaan?

– Se on parempi kuin että urheilija muuttaisi pois eikä maksaisi valtiolle mitään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt