Golf

Golffari joutui opettelemaan uudestaan kävelemään – paluu vaati 27 leikkausta ja 7 vuotta: ”Näin jalkateräni roikkuvan”

Julkaistu:

Golf
Marc Cayeux joutui pahaan onnettomuuteen ollessaan uransa huipulla.
Golfaaja Marc Cayeux, 39, on palaamassa ammattilaiskentille, mutta siihen on mennyt seitsemän vuotta.

Sinä aikana entisen maailman 200 parhaan golfaajan joukossa olleen zimbabwelaisen rankingsijoitus on pudonnut 1 500 pykälää. Hänen kovimpiin saavutuksiinsa kuuluu Challenge Tourin neljäs sija vuonna 2004.

Cayeux oli palaamassa vanhempiensa luota syyskuisena iltana 2010, kun hänen elämänsä muuttui kertarysäyksessä. Vastaantuleva poliisiauto törmäsi lehmään ja päätyi toiselle kaistalle törmäten vauhdissa Cayeux’n autoon.

– Turvavyö teki paljon tuhoja ja repi vatsalihakset aivan lantion yläpuolelta. Minut piti avata sairaalassa ja ommella seinämä takaisin kiinni lantioluuhun, Cayeux kertoo BBC:n haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edellä ajanut ystävä tuli paikalle ja huusi, että päälle ajanut auto oli tulessa.

– Muistan sanoneeni itselleni: ”En aio kuolla tällä tavalla”. Liikutin jalkaani ja tunsin hirveän kivun. Nousin puoli-istuvaan asentoon, nostin jalkaani ja näin jalkateräni roikkuvan. Siinä tuli monenlaisia ajatuksia mieleen.

Cayeux vedettiin turvaan ikkunan kautta, mutta kesti neljä tuntia päästä Zimbabwen pääkaupunkiin Harareen, osaksi siksi, että poliisit eivät päästäneet häntä lähtemään ennen raportin valmistumista.

Ambulanssi tuli Cayeux’ta kuljettanutta ystävää vastaan puolimatkaan. Kesti kuitenkin 18 tuntia, ennen kuin Cayeux sai kunnon kipulääkkeet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ambulanssissa ei ollut morfiinia. He antoivat minulle parasetamolia, mikä oli masentavaa. Heillä oli vain ilokaasua. Käytin koko kanisterin.

– Halusin, että jalkani pelastetaan. Veljeni kertoi lääkärille minun olevan golffari ja että tarvitsisin siksi jalkaani.


Cayeux joutui viettämään tehohoidossa täysin eristyksissä seitsemän viikkoa ja käymään läpi 27 leikkausta. Vasen jalkaterä jouduttiin kiinnittämään, ja oikea polvi oli säpäleinä.

Vastoinkäymiset jatkuivat, kun Cayeux’n vaimo Jana sai keskenmenon. Pari menetti toisen kaksosista, joita Jana odotti. Hänen olisi pitänyt olla vuodelevossa, mutta aviomiehen onnettomuuden vuoksi hän joutui ajamaan sairaalaan ja huolehtimaan yksin parin 3-vuotiaasta pojasta.

– Se oli kaikkein vaikein hetki. En pystynyt kävelemään ja halusin vain nousta sängystä ja olla hänen tukenaan, koska hän oli koko ajan minun tukenani. Tunsin oloni toivottomaksi.

Cayeux’lla ei ollut vakuutusta, mutta maanmies Tony Johnstone anoi apua European Tourilta. Sairaalalaskut maksettiin lopulta organisaation Hyväntahdon rahastosta.

Cayeux oli sairaalassa yhteensä kolme kuukautta. Hänen jalassaan ei ollut enää juurikaan lihaksia, ja se oli 2,5 senttiä toista jalkaa lyhyempi. Hän käytti keppejä neljä vuotta, samalla kun opetteli uudelleen kävelemään uima-altaassa.

– Sanoin lääkärille, että en halua kulkea ympyrää golfkentällä. Niinpä vasenta jalkaanikin lyhennettiin. Ainakin minulla on enemmän jalkatilaa lentokoneessa, Cayeux kertoo.

Lyhyemmäksi muuttuminen ei häiritse golffaria. Kipu on kuitenkin jatkuvasti läsnä.

– Olisi hienoa kokea kivuton päivä, mutta niin ei tule tapahtumaan. Täytyy vain sopeutua.

Cayeux sairastui toipumisaikanaan masennukseen. Sitä pahensi se, etteivät lääkäri tai fysioterapeutti uskonut hänen paluuseensa golfkentälle. Nykyäänkin Cayeux voi kipujensa vuoksi harjoitella vain rajallisen ajan.

Nyt mies on kuitenkin tosissaan palaamassa. Hän selvitti karsinnan Africa’s Sunshine Tourille, jonka hän on voittanut urallaan yhdeksän kertaa, ja tähtää Mauritiuksella pidettävään ammattilaiskisaan kaksi viikkoa myöhemmin.

– Minulla ei ole painetta menestyä. Haluan vain mennä ja nauttia. Ensi vuonna alan asettaa tavoitteita, hän kertoo.

Cayeux tarvitsee vielä yhden tyräleikkauksen. Toipumisaika on noin kuusi viikkoa. Se ei kuitenkaan haittaa vaikean matkan kulkenutta golffaria.

– Tällä hetkellä tarinani on tragedia. Se on hyvä tarina, jos pystyn palaamaan. Jahtaan unelmaani, jota olen aina halunnut. Olisi hienoa, jos golf kuuluisi tähän toiseen mahdollisuuteeni, hän kertoi Golf Channelille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt