Nyt puhuu hanhen golfmailalla tappanut mies – ”Kuvittelin lopettavani kärsimyksen” - Golf - Ilta-Sanomat

Nyt puhuu hanhen golfmailalla tappanut mies – ”Kuvittelin lopettavani kärsimyksen”

Vantaalaisella golfkentällä kuvattu video on herättänyt voimakasta keskustelua. IS tavoitti miehen, joka katkaisi mailallaan hanhen kaulan. Hänen mukaansa tarkoituksena oli lopettaa huonossa kunnossa oleva eläin.

Monia järkyttänyt tapaus sattui Vantaan Petikon kentällä.

29.9.2017 19:12

Suomalaisia golfpiirejä on kuohuttanut viime päivinä WhatsApp-viestipalvelussa levinnyt video, jolla miespelaaja katkaisee mailallaan hanhen kaulan. Tapauksesta on aloitettu rikostutkinta.

Video kuvattiin Vantaan Petikossa sijaitsevan Vantaan Golfpuiston kentällä. Siinä mies iskee golflyönnillä linnun kaulan poikki. Vantaan Golfpuisto Oy:n toimitusjohtaja Ville Nurmi näki videon torstaina, ja asiasta tehtiin välittömästi rikosilmoitus.

– Olemme olleet siitä hyvin järkyttyneitä ja todella shokissa. Miten kukaan voi tehdä sellaista? Nurmi ihmetteli.

Ilta-Sanomat tavoitti perjantai-iltana hanhen tappaneen mieshenkilön. Hän suostui kertomaan versionsa tapahtuneesta sillä ehdolla, että saa esiintyä jutussa nimettömänä.

– Sosiaalinen media ja muu media pyörittävät tapahtunutta nyt ihan huolella, mutta tarina ei ole niin mustavalkoinen. Olen ollut aika kovan pommituksen kohteena, mies sanoo.

Golffarin mukaan hän oli pelaamassa ystäviensä kanssa Vantaan Golfpuistossa maanantai-iltana iltakahdeksan maissa.

– Olin lyömässä avauslyöntiä keltaiselta tiiltä. Löin driverilla epäonnistuneen avauksen, voimakkaan hookin. Pallo syöksyi kovalla vauhdilla naisten tiiboksiin, jonka ympärillä oli valtavasti valkoposkihanhia. Niitä oli arviolta 200, mies selittää.

– Pallo osui hanhea päähän. Lintu karjaisi, hyppi ja heitteli voltteja tuskissaan. Juoksin lähemmäksi ja sanoin pojille, että tämä eläin pitää lopettaa. Siltä tuli suusta ja sieraimista verta.

Miehen mukaan hänen tarkoituksenaan oli lyödä hanhea takaraivoon ja päästää eläin näin kärsimyksistään.

– En todellakaan tiennyt, että kun sitä lyö mailalla, siitä irtoaa ”joitain osia”. Kuvittelin kolauttavani eläintä takaraivoon lopettaakseni sen kärsimyksen.

Golffarin mukaan tilanne päätettiin kuvata, koska golfklubi oli kiinni ja hän tiesi valkoposkihanhen olevan rauhoitettu eläin.

Videon nähneet ovat suhtautuneet kriittisesti taustalta kuuluvaan ääneen, joka kuulostaa tirskahdukselta. Mistä reaktio tuli?

– Kuvaajakin katsoi tilannetta vähän pelonsekaisin tuntein ja hymähti siinä vaistomaisesti. Keskusteluissa se hymähdys on tuntunut olevan kovin iso asia, mies perustelee.

Tapaaminen sovittu poliisin kanssa

Mies kertoo ottaneensa yhteyttä poliisiin perjantaina videosta nousseen kohun jälkeen.

– Käymme tilannetta läpi kuulustelussa poliisiviranomaisten kanssa. Katsotaan sitten, miten se etenee siitä.

Miten kuvaamanne video lähti leviämään niin laajalle?

– Minulla ei ole siitä mitään käsitystä. Itselläni ei edes ole sitä videota. Se on ajateltu laittaa pienessä piirissä kaveriryhmään ja se on lähtenyt leviämään siitä. Henkilö, joka lähetti videon ryhmään sanoi, ettei kenenkään pitänyt laittaa sitä eteenpäin.

Golffari toivoo, että keskustelu aiheen ympärillä rauhoittuisi hänen kerrottuaan versionsa. Hän sanoo, ettei tarkoituksena ollut vahingoittaa eläintä.

– Minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään hanhia vastaan. Hanhet eivät ole häirinneet minua golfkentällä, mitä nyt ulosteet tietysti ärsyttävät. Muuten ne väistävät pelaajia, eivätkä ole kentällä tiellä.

– En tiedä, mitä minun olisi pitänyt tehdä. Paljain käsin en olisi voinut tarttua siihen kiinni. Katsoin, että tuo oli oikea tapa toimia.

Miten teitte, kun hanhi oli kuollut?

– Soitin paikallisen metsästysseuran jäsenelle, joka tuli hakemaan linnun pois. Hän oli nylkenyt linnun, ja se meni ihmisravinnoksi.

Ymmärrätkö, miksi tapaus on herättänyt keskustelua ja voimakkaita reaktioita?

– Ymmärrän, että tapaus herättää tunteita. Minulle tulee niin negatiivisia kuin positiivisiakin viestejä. Video näyttää noin lyhennettynä aika brutaalilta.

Luitko jo nämä?