Ei enempää paljasta pintaa – naisgolfaajien pukeutumista suitsitaan kovilla sakoilla

Yhdysvaltain naisten ammattilaiskiertue LPGA ei salli liian rohkeita asuvalintoja.

Michelle Wie on pitänyt urheilutoppeja pelatessaan LPGA Tourilla. Jatkossa hän joutuu olemaan tarkempana pukeutumisensa suhteen.

19.7.2017 15:49

Naisgolfin ykköskiertue LPGA Tour on päättänyt tiukentaa pelaajien pukeutumista. Urheilutopit ja lyhyet hameet täytyy jatkossa jättää vaatekaappiin, mikäli haluaa välttyä 920 euron sakolta LPGA Tourin kilpailussa.

Kaiken lisäksi sakko tuplaantuu joka kerta, kun urheilija jättää noudattamatta pukeutumisohjetta.

Golfissa on ollut tietynlaiset pukeutumisohjeet pitkin lajin historiaa. Miesten Euroopan kiertueella pukeutumiseen liittyviä sääntöjä on päivitetty esimerkiksi siten, että harjoituskierroksella sallitaan nykyään shortsien pitäminen.

Naisgolfin nykyinen sukupolvi on totuttu näkemään niukemmissa vaatteissa kuin edeltäjänsä aiemmilla vuosikymmenillä. Toki räikeimmät esimerkit paljastavasta pukeutumisesta eivät koske LPGA Touria, mutta pukeutumisen sääntelyllä halutaan selkeästi kertoa, että liian rohkeat asuvalinnat eivät kuulu kiertueelle.

Yksi hihattomia ja kauluksettomia urheilutoppeja käyttäneistä tähtipelaajista on ollut Michelle Wie. Jatkossa hänen yllään aiemmin nähdyt topit ovat kieltolistalla.

Michelle Wie kuuluu LPGA Tourin rohkeimpiin pukeutujiin.

Kiteytettynä uudet säännöt kieltävät urheilutoppien käyttämisen, ellei niissä ole tavallista tai pystykaulusta. Syvät kaula-aukot ovat kielletty. Legginsien käyttäminen on myös kiellettyä, elleivät ne ole shortsihameen tai shortsien alla. Hameiden ja shortsien alle ei saa nähdä missään tilanteessa.

Suomen kärkinimiin lukeutuva Noora Tamminen näkee hyvänä asiana, että pukeutuminen menee eteenpäin vanhoillisesta pukeutumisesta.

– Tietyllä tavalla golfin pitää mennä vapaammaksi ja sitä se on tehnytkin. Sen huomaa Suomessakin klubeilla, missä näkyy sporttisempaa pukeutumista. On kiva juttu, ettei ole vain niitä pitkiä hameita ja perinteisiä puuvillapikeepaitoja.

Noora Tamminen edusti Suomea Rion olympialaisissa.

Tamminen pelaa naisten Euroopan kiertueella, jossa pukeutumissäännöt noudattavat samaa linjaa LPGA Tourin kanssa. Täysin uutena asiana hän ei nyt esille noussutta pukeutumisohjeistusta pidä.

– Mielestäni pukeutumisesta aiheutuvaa sakkoa on nyt nostettu.

Tammisen mukaan aiemmin esimerkiksi vaatevalmistajat ovat voineet maksaa pelaajien sakot heidän puolestaan.

– Siitä en tykkää, että pelaajat tulevat kilpailuiden treenipäivinä harjoittelemaan jumppatopissa ja trikoohousuissa, mitä jotkut LPGA:lla tekevät. Se ei mielestäni kuulu golfiin, kun tätä ammatikseen tehdään. Itsekin pidän sporttisemmasta pukeutumisesta, ja vaihtoehtoja kyllä löytyy.

Tamminen on mielissään siitä, että golfvaatetus kehittyy ja erilaisia asukokonaisuuksia on saatavilla. Esimerkkinä hän mainitsee niin sanotun ”painijanselkätopin”, joka on mieluisa vaatekappale treenatessa.

Pukeutuminen ei ole Tammisen mielestä mennyt liian rohkeaksi.

– Kenelläkään eivät ole näkyneet vielä pakarat kisoissa, mikä on hyvä asia. Siinä se raja ehkä menee, Tamminen naurahtaa.

Luitko jo nämä?